• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 16 °C

Küresel LNG terminal yatırımlarında zorluklar yaşanıyor

Küresel LNG terminal yatırımlarında zorluklar yaşanıyor
Dünya genelinde planlanan en az 26 LNG ihracat terminali projesinin nihai yatırım kararlarında gecikmeler veya ciddi zorluklar yaşandığı kaydedildi.

Global Energy Monitor'ün son sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) raporuna göre, LNG sektörünü huzursuz eden maliyet aşımı, planlardaki gecikmeler ve yüksek kesinti oranı, geçtiğimiz yıl COVID-19 nedeniyle işgücünde yaşanan aksamalar nedeniyle daha da arttı.

“Endişe veren yatırım: Küresel LNG Terminalleri Güncellemesi 2021” isimli rapora göre, COVID-19 sonrası ekonomik iyileşme girişimlerine rağmen, toplam yıllık 265 milyon ton (MPTA) kapasiteye sahip en az 26 LNG ihracat terminali projesi, nihai yatırım kararında gecikmeler ya da diğer önemli zorluklar yaşıyor. Bu terminal projeleri, dünya çapında inşa halindeki yıllık 700 milyon tonluk ihracat kapasitesinin yüzde 38’ine denk geliyor.

AKSAKLIK YAŞANAN LNG PROJELERİNİN 11’İ ABD’DE

Kuzey Amerika, küresel ölçekte inşaat ya da proje aşamasındaki LNG ihracat kapasitesinin %64'ünü barındırıyor. En çok sorun yaşayan projeler de Kuzey Amerika’da yer alıyor. Düşük üretim maliyetleri olan Katar ve Rusya'nın Kuzey Kutbu’ndaki hızlı kapasite artışı, ABD'li LNG ihracat projeleri geliştiren şirketlerin risklerini arttırıyor. Finansal yatırım kararında gecikme ya da diğer önemli bir aksaklık bildirilen 26 LNG ihracat terminali projesinin 11'i ABD’de yer alıyor.

LNG İTHALAT KAPASİTESİ HIZLI BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRÜYOR

Öte yandan LNG ithalat kapasitesi hızlı büyümeye devam ediyor. Bu büyüme, günümüzde inşaat veya geliştirme aşamasında bulunan projelerin, küresel ölçekteki kurulu gücü %70 artırabilecek büyüklükte proje içeriyor.

İnşaat halinde ya da proje aşamasındaki kurulu gücün %32'si Çin'de, %11'i Hindistan'da, %7'si ise Tayland'da yer alıyor. Asya ülkeleri dışında geliştirilen LNG projelerinde, inşaat halinde ya da proje aşamasında 13 adet LNG ithalat terminali projesi bulunan Brezilya öne çıkıyor.

Buna karşılık küresel ölçekte, geçtiğimiz yıl yalnızca bir adet LNG ihracat projesi geliştirildi. Meksika’daki Costa Azul LNG Terminali’nin yatırım kararı verildi.

Raporda Fransız enerji şirketi Total’in, isyancıların saldırısı sonrasında Mozambik LNG Terminali için mücbir sebep beyan etmesinin, on milyarlarca dolar değerindeki LNG terminallerin kırılganlığını gözler önüne serdiğine dikkat çekiliyor.

LNG SEKTÖRÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SORUNU OLARAK GÖRÜLÜYOR

Geçmişte iklim değişikliğiyle mücadelede potansiyel bir çözüm olarak görülen LNG sektörü, özellikle Avrupalı alıcılar tarafından gittikçe daha büyük bir iklim sorunu olarak görülüyor. Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency, IEA) tarafından belirlenen 2050 net sıfır senaryosu, bölgeler arası LNG ticaretinin 2025 yılı itibariyle hızla düşmesini gerektiriyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim