• BIST 9792.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

Kurbağalıdere'deki ıslah çalışmalarında sona gelindi

Kurbağalıdere'deki ıslah çalışmalarında sona gelindi
Kadıköylülerin yıllardır en büyük sıkıntısı olan, çevreye yaydığı pis kokusu ve kötü görüntüsüyle bilinen Kurbağalıdere'deki ıslah çalışmalarının yüzde 90'ı tamamlandı.

İBB Altyapı Hizmetleri Müdürü Necmettin Acar, "Islah çalışmalarımız 2010 yılından itibaren başladı. Yüzde 90 mertebesine gelmiş bulunmaktayız. Koku da yüzde 90 seviyesinde bitmiş bulunmakta ve şu anda hiç koku hissedilmiyor. E-5'in güney kısmında İSKİ tarafından Nisan ayı itibarıyla bitirilecek bir çalışma devam etmekte. Bizim ıslah çalışmalarımız büyükşehir olarak bitmiştir" dedi.

Islah çalışmalarının balık hayatını olumlu etkileyeceğini belirten Acar, "Hâlihazırda balık yaşantısı bulunuyor ve artacak. Evlendirme dairesinde şelale sistemiyle su, durağan olan batık dereye verilecek ve oksijen artırılacak. Bu sayede balık ve diğer canlıların yaşaması müsait bir hâl alacak" diye konuştu.

"Islah çalışması Göztepe kısmından Kadıköy Yoğurtçu Parkı kısmına kadar tamamlandı. Göztepe'nin kuzey kısmındaki çalışmaların 2019 Nisan ayı itibarıyla bitmesi planlanmaktadır. Burası yaz aylarında koku oluşturma riskinden dolayı denizden terfi merkezi vasıtasıyla evlendirme dairesine 600 santimetre çapında bir su hattı yapmaktayız. Bu sayede yazın oluşabilecek kokuyu da bertaraf etmiş olacağız. TBM teknolojisi kullanılarak yerin 10 metre altında, 3 metre çapında 1.5 kilometre boyunca kolektör hattı yapılmıştır. Bu çalışma ile atık su yağmur suyundan ayrıştırılarak Kadıköy'ün arıtma tesisine ulaştırılmış olup, halkımız bu kötü kokuların sebep olduğu atık su kokusundan da kurtulmuş oldu."

"Artık koku kalmadı"

Osmanağa Mahallesi Muhtarı Serap Tuncer ise, "Geçtiğimiz iki yıl içerisinde çok büyük sıkıntılar çektik. Derenin temizlenmesi başladı ve dere temizlendi şu anda. Tüm Kadıköy'ü bağlayan kanalizasyon giderleri de Moda kolektörüne verildi. Hızlı bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Koku falan da kalmadı artık" ifadelerini kullandı.

Kurbağalıdere'nin çevresinde 32 yıldır yaşadığını söyleyen Adalet Özdemir, "Kurbağalıdere'nin çok iyi olacağını düşünüyorum. Büyükşehir el attığı için çok güzel olacak. Ama bu zamana kadar olmadı. 50'li yıllardan önce çok güzelmiş, balık tutarlarmış, denize girerlermiş. Ben 32 senedir buradayım. Koku devam etti. Son bir senedir kalktı. Şimdi daha güzel olacak" diye konuştu.

Yoğurtçu Parkı'nın yakınlarında 45 yıldır yaşayan Sümbül Gürkan ise "Şimdiki hali çok iyi. Koku, sinek gelmiyor. Sineklerden ölüyorduk. Koku genzimizi yakıyordu. 45 senedir buradayım" dedi. Bir başka semt sakini Şebnem Yılmaz da "Eskiden çok kokuyordu. Çok pis ve bakımsızdı ama devletimiz buna el attı. Şu anda çalışmalarımız güzel bir şekilde ilerliyor" diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim