• BIST 9530.47
  • Altın 2479.048
  • Dolar 32.4659
  • Euro 34.6424
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 19 °C

Kumpas mağduru 17 albay, general ve amiral rütbesine terfi etti

Kumpas mağduru 17 albay, general ve amiral rütbesine terfi etti
Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinin en kritik Yüksek Askeri Şura’nın en dikkat çekici detayı, Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk gibi tartışmalı davalarda yıllarca hapis yatan 9 albayın amiralliğe terfi etmesi oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan YAŞ kararlarıyla, kamuoyunda kumpas davaları olarak bilinen Balyoz ve Askeri Casusluk gibi davalarda mağdur olan 17 albay, general ve amiral rütbesine terfi edildi.

Uzun yıllar tutuklu kalan bu isimler için iadei itibar anlamına gelen terfiler kapsamında deniz sınıfında amiralliğe terfi edilen 14 albaydan dokuzu, kara sınıfında ise generalliğe terfi edilen 57 albaydan sekizi Gülen cemaatinin mağduru olarak biliniyor. İzmir’deki Askeri Casusluk davasında tutuksuz yargılandıktan sonra beraat eden Tümamiral Ercüment Tatlıoğlu da koramiralliğe terfi etti.

16 yıl ceza almışlardı

İzmir’deki davanın mağdurlarından Piyade Kurmay Albay Fedai Ünsal ikinci sıradan, Piyade Kurmay Albay İdris Acartürk yedinci sıradan, İstihkam Kurmay Albay Erdal Şener onuncu sıradan, Topçu Kurmay Albay Süleyman Ertızman on birinci sıradan, İstihkam Kurmay Albay Rıdvan Yücel Yıldız on beşinci sıradan tuğgeneralliğe terfi edildi. Balyoz davası kapsamında 16 yıl hapis cezası aldıktan sonra cezası bozulan Topçu Kurmay Albay Sırrı Yılmaz, Topçu Kurmay Albay Bahtiyar Ersay ve Piyade Kurmay Albay Barbaros Kasar da tuğgeneralliğe terfiye hak kazanan isimler oldu.

Deniz sınıfında toplam 14 albayın amiralliğe terfisi onaylandı. Terfisi onaylanan albaylardan dokuzunun “kumpas mağduru” olduğu, ilk sekiz sıradan terfi alan yedi albayın da yine mağdur olduğu belirtildi.

Bu subaylar arasında en göze çarpanı Sahil Güvenlik Komutanlığı’na getirilen Bülent Olcay. Kurmay albaylıktan Tuğamiral rütbesine terfi eden Olcay, Balyoz Davası’ndan 3,5 yıl yattığı cezaevinden çıkar çıkmaz görev istemişti. Deniz Kurmay Albay Önder Çelebi’de foça’da ki Amfibi Görev Grup Komutanlığı’nı artık tuğamiral rütbesiyle sürdürecek. Askeri Casusluk davasından 3 yıl hapis yatan Deniz kurmay Albay Yankı Bağcıoğlu’da tuğamiral oldu. 

Balyoz Davası’ndan cezaevine girdikten sonra beyninde çıkan Urla mücadele ederek yaşama tutunan Deniz Kurmay Albay Levent Kerim Uça da tuğamiral olan kumpas davası sanıklarından biri. TCG gemlik fırkateyni ile Aden Körfezi ve Somali açıklarında korsanlarla mücadele eden ve Balyoz Darbe Planı nedeniyle cezaevine giren Deniz Kurmay Albay Berker Emre Tok da YAŞ’ta tuğamiral olanlar arasında. Deniz Kurmay Albay Mehmet Baybars Küçükatay, TCG Gelibolu fırkateyni komutanı olduğunda ülkemizin en genç gemi komutanı ünvanını elde etmişti. Balyoz Davası’ndan hapis yattıktan sonra beraat eden Deniz Kurmay Albay Gürsel Çaypınar, İskenderun Er eğitim Alay Komutanlığı’ndan tuğamiral rütbesiyle terfi etti. İstanbul Askeri Casusluk davası sanığı Deniz İstihbarat Albay Cemalettin Bozdağ da tuğamiral rütbesiyle Deniz Kuvvetleri’nde başka bir göreve getirildi. 

Deniz Mühendis Albay Necmi Yıldırım ise MİLGEM projesinde Sonar Sistemi sorumlusu olarak çalışırken Askeri Casusluk kapsamında cezaevine girmişti. Serbest kaldıktan sonra görevine dönen Albay Yıldırım da tuğamiral olarak terfi etti. 

Albaylıktaki son yılları

2013’te albaylıktan tuğgeneralliğe terfi ettirilen 25 karacıdan 15’i, tuğamiralliğe terfi alan sekiz amiralden yedisi de darbe girişimiyle ilişkilendirilmişti. Bu yılki şurada bir anlamda 2013’te yerleştirilen Gülen cemaatine yakın ekibin tasfiyesiyle, o ekip tarafından mağdur edilen isimler terfi almış oldu.

Terfi listelerine bakıldığında, tuğgeneral ve tuğamiralliğe terfi ettirilen bu isimlerden bir bölümünün, cezaevinde kaldıkları süre de göz önünde bulundurulduğunda albaylıktaki son senelerinde olduğu, bu yıl general/amiralliğe terfi ettirilmemeleri durumunda, sonraki senelerde terfi ettirilme olanaklarının kalmayacağı ifade edildi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim