• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Kum köpek balıkları 12 ay izlenecek

Kum köpek balıkları 12 ay izlenecek
Atlas Okyanusu kıyıları ile Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Çamlık köyü Boncuk Koyu'nda üreyebilen ve nesli tükenme tehlikesi olan kum köpek balıkları, 12 ay boyunca izlenecek.

Dünyada sadece Atlas Okyanusu kıyıları ile Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Çamlık köyü Boncuk Koyu'nda üreyebilen ve nesli tükenme tehlikesi olan kum köpek balıkları, 12 ay boyunca izlenecek.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balıkçılık Temel Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Filiz,  fakülte bünyesinde oluşturulan bilimsel ekibin, "Türkiye'nin Kıyı ve Deniz Alanlarının Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki Boncuk Koyu'na yavru bırakmaya gelen kum köpek balıklarını 21 hafta boyunca gözlemlediğini söyledi.

6 kişiden oluşan bilimsel ekibin yaptıkları dalışlarda gün boyunca su sıcaklığı, tuz seviyesi gibi değerleri ölçüp koya yavru bırakmaya gelen kum köpek balıklarının sayısını tespit etmeye çalıştıklarını belirten Filiz, çalışma dönemi boyunca 93 kum köpek balığı gözlemlediklerini bildirdi. Filiz, "Bu sayıya baktığımız zaman daha önceki çalışmalara göre azalma varmış gibi görülüyor" dedi.

Boncuk Koyu'nun kum köpek balıklarının dünyadaki ikinci önemli üreme alanı olduğunu anlatan Filiz, "Bu tür, koruma altında ve korunmaya muhtaç bir tür. Dünya geneline baktığımız zaman bu türün hassas durumda olduğunu görüyoruz. Yani son yıllarda sayıları gittikçe azalıyor. Akdeniz'de ise durum biraz daha vahim. Çeşitli nedenlerle sayısı oldukça azalmış durumda" diye konuştu.

-"Balıkçılar koruma alanlarına ağ bırakıyor"-

Boncuk Koyu'nda her türlü önleme rağmen halen bazı olumsuzlukların görülebildiğine dikkati çeken Halit Filiz, şöyle konuştu:

"Bunlar, genelde insanlardan kaynaklanan sorunlar oluyor. Çalışmalarımız sırasında, bazı gezi teknelerinin girmemesi gereken koruma alanına girerek turistlere köpek balığı göstermeye çalıştıklarını tespit ettik. Bu çok rahatsız edici bir durum. Ayrıca balıkçıların koruma alanına ağ bıraktığı oluyor. Bir defasında uzatma ağını Sahil Güvenliğe bildirmek zorunda kaldık. Sahil Güvenlik gelip o ağı oradan çıkardı. En büyük sorunlardan biri de yelkenlilerin sintine bırakması. Çoğu zaman dalış esnasında sintine sularının içinde kaldık. Bunları raporlayıp, fotoğraflarını çekip ilgili makamlara bildirdik. Bu gibi olumsuzluklar çok gözlemleniyor."

Balıkçı ağlarının kum köpek balıkları için tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Filiz, kum köpek balıklarının sahip oldukları anatomik özellikler nedeniyle solunum yapabilmek için yüzmek zorunda olduklarını vurguladı. Yüzmelerini engelleyen herhangi bir olayın bu balıkların boğulmasına neden olduğunu kaydeden Filiz, "Balık ağları bunların başında geliyor. Kazara balık ağına yakalanan bir köpek balığı nefes alamadığı için ölüyor" dedi.

Filiz, kum köpek balıklarını sadece belirli bir süre izlemenin koruma açısından yeterli olmayacağını, bu türü 12 ay boyunca izleyerek markalamak üzere çalışmalara başladıklarını bildirdi. Doç. Dr. Filiz, bu çalışmaların ardından gelecek daha net sonuçlara ulaşacaklarını sözlerine ekledi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim