• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 17 °C

Kruvaziyer bekleyen İzmir'e anguslar geldi

Kruvaziyer bekleyen İzmir'e anguslar geldi
İzmir'de, yolları gözlenen turist getiren lüks kruvaziyer gemileri kente gelmezken, Alsancak Limanı'na, ithal büyükbaş hayvan taşıyan dev kargo gemisi yanaştı.

Bu yıl kruvaziyer gemilerinin uğramadığı İzmir Alsancak Limanı'na canlı hayvan taşıyan M/V Almawashi adlı gemi geldi. 184 metre boyunda, 34 metre genişliğinde olan, 30 bin 435 grostonluk gemi, canlı hayvan oteli görünümüyle dikkat çekti. Gemide, Bakanlar Kurulu'nun 400 bin baş besilik sığır ithalatı için yetki verdiği, Et ve Süt Kurumu'nun ithal ettiği yaklaşık 20 bin hayvan yer aldı. Geminin limana yanaşmasıyla birlikte rüzgarın da etkisiyle, Alsancak'ın her yanına ağır bir koku yayıldı.

Et ve Süt Kurumu'nun bu yıl besicilere dağıtmak üzere ithal ettiği canlı hayvan sayısı 300 bini geçti. M/V Almawashi adlı geminin getirdiği hayvanların dağıtımına da başlandığı belirtildi. Döviz kurlarındaki artışla maliyetlerin artması tüketiciyi etkilerken, yüzde 15'lik gümrük vergisi olmadan ithal edilen hayvanların piyasaya etki edeceği belirtiliyor. İzmir'e Uruguay'dan getirilen, etçil ırk olarak anılan hayvanların büyük bir kısmı besicilere, küçük bir kısmı ise kesilmek üzere kasaplara dağıtılacak.

Limanda bulunan geminin dışında 3 geminin daha yolda olduğu belirtilirken, bu durum İzmir'e kruvaziyer gelmesini bekleyenler arasında "Turist beklerken angus geldi" esprilerine neden oluyor.

Kruvaziyerler seferleri bir bir iptal ediyor

Türkiye'deki terör olaylarını gerekçe gösteren firmalar rotalarından Türkiye'yi çıkardı. Seferlerdeki iptal oranı oranı yüzde 80'i buldu.

Bölgede ve ülkede yaşanan güvenlik sorunlarını gerekçe gösteren dünyanın önde gelen kruvaziyer firmaları, Türkiye limanlarını 2017 programlarından çıkardı. İstanbul'da yaşanan terör saldırısı sonrası, bu yıl Türkiye limanlarına 50 sefer yapması beklenen Princess Cruises de Türkiye'yi rotasından çıkardığını açıkladı. Birkaç firma dışındaki hepsi Türkiye seferlerini iptal etmiş durumda.

Geçtiğimiz yıllarda turizm sezonunda binlerce turist ile limanlara yanaşan dev kruvaziyer gemilerinin art arda iptal kararı alması, gemi turistine yönelik faaliyet gösteren çarşı esnafını üzdü. Gemilere hizmet veren Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt Önen, iptallerde yüzde 80 artış olduğunu söyledi.

Kruvaziyer firmalarının Türkiye'yi rotalarından çıkarmasına güvenlik sorununu gerekçe gösterdiğini ifade eden Önen şöyle konuştu: "Türkiye'deki güvenlik sorunları ile yaratılan algı nedeniyle turların satılmadığı gerekçesini göstererek Türkiye'yi rotalarından çıkarıyorlar. Normal bir sezon yaşanan 2015 yılına göre, önümüzdeki yıl için iptaller yüzde 80'e ulaşmış durumda. Royal Caribbean, TUI Cruises, Pulman ve Celestyal Cruises gibi birkaç firma kaldı."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim