• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Koruma önlemleri sonuç verdi, inci kefalinin boyu uzadı

Koruma önlemleri sonuç verdi, inci kefalinin boyu uzadı
Son 20 yıldır inci kefalinin kaçak avcılığına ilişkin koruma çalışmaları sürüyor. Uzmanlar, önlemler sayesinde daha önce 18 santimetre olan inci kefalinin boyunun şu an ortalama 22 santimetreye ulaştığını söylüyor.

Van Gölü’ndeki tek balık türü olan inci kefali, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında tatlı sulara göç ediyor.

Gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkarak yumurtalarını bırakmak için nehirlere akın eden balıklar önlerine çıkan engelleri adeta uçarcasına geçiyor. Milyonlarca balığın bu mücadelesi ise görsel şölene dönüşüyor ve her yıl binlerce kişi tarafından ilgiyle izleniyor.

Erciş, Muradiye ve Tuşba ilçelerindeki göç yolculuğu balıkların yumurtalarını tatlı sulara bırakıp, tekrar göle dönmesiyle sona eriyor.

Balıkların kaçak avcıların hedefi haline gelmemesi için göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında ekipler, 7/24 yoğun önlem alıyor. Son 20 yılda alınan önlemler sayesinde de daha önce 18 santim olan inci kefali boyunun şu an ortalama 22 santimetre olduğu belirtilirken, bazı balık boylarının 27 santimetreye kadar ulaştığı da görülüyor.

“HER YIL KORUMA ÇALIŞMALARI ARTIYOR”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Akkuş, 15 Nisan’da başlayan inci kefali göçünün sona doğru yaklaştığını söyledi. İnci kefalinin koruma çalışmalarını anlatan Akkuş, şöyle konuştu:

“Pandemiden dolayı bu yıl diğer bütün işlerde olduğu gibi koruma çalışmalarında da zorlu bir süreç geçirildi. Fakat şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; her yıl bir önceki yıla göre koruma çalışmalarında bir tık daha ileriye gidiliyor. Özellikle bu sene Erciş ve Muradiye bölgesinde jandarma ekipleri 24 saat esasına göre sabit nöbet noktaları oluşturdu. Aslında bu Türkiye’de ve dünyada örnek bir durum. Çünkü, bütün kurumların bir balığın etrafında toplanmasını, bir balığın devam ettirilmesi açısından verdikleri takdire şayan bir mücadeledir.”

“BOYLARI 22 SANTİMETREYE KADAR UZADI”

Daha önce 18 santim olan inci kefalinin boyunun, koruma yöntemleri sayesinde 22 santimetreye kadar ulaştığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Akkuş, “Bugün ülkemizde ve dünyada balıkçılık kan ağlarken, Van Gölü’nde yürütülen koruma çalışmaları ile beraber çok güzel sezonlar geçirdiğimizi ve önümüzdeki yıllar bizi daha iyi sezonlar beklediğini rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim