• BIST 9530.47
  • Altın 2478.792
  • Dolar 32.4444
  • Euro 34.8012
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 19 °C

Körfez'deki saatli bombadan kurtuluyoruz

Körfez'deki saatli bombadan kurtuluyoruz
İzmit Körfezi’nde 6 yıldır pimi çekilmiş bomba gibi duran LPG yüklü gemiyle ilgili karar nihayet çıktı. Yargıtay, ‘Chernomores’in sahibine iade edilmesine, LPG’nin de satılmasına hükmetti.

İzmit Körfezi’nde 6 yıldır pimi çekilmiş bomba gibi duran LPG yüklü gemiyle ilgili karar nihayet çıktı. Yargıtay, kaçakçılıktan el konulan Panama bandıralı ‘Chernomores’in sahibine iade edilmesine, LPG’nin de satılmasına hükmetti. Çürümeye başlayan ve gaz sızıntısı korkunç boyutlara ulaşan gemi, yıllardır Körfez’e kâbus yaşatıyordu.

İzmit Körfezi, denizin ortasında tehlike saçan likit petrol gazı (LPG) yüklü gemiden kurtuluyor. Yargıtay, 6 yıl önce kaçakçılıktan el konulan Panama bandıralı ‘Chernomores’ adlı gemiyle ilgili kararını verdi. Yargıtay 7. Dairesi’nin kararına göre devlet malı sayılan LPG satılacak, gemi de sahibine iade edilecek. Karar, gümrük yetkililerine ulaştığında işlemlere başlanılacak.

Körfez’in ortasında pimi çekilmiş bomba gibi bekleyen geminin hikâyesi Temmuz 2007’de başladı. Rusya’dan aldığı bin 800 ton LPG’yi İzmit Körfezi’ne getiren gemiye, ‘kaçakçılığa teşebbüs’ten el konuldu ve kamu davası açıldı. Dava devam ederken Gümrük İdaresi, mahkemeden tasfiye kararı istedi. Açılan davalar uzun süre sonuçlanmadı. Yerel yargılamanın sonunda Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi, gemi ve yükünün karar kesinleştiğinde sahibine iadesine hükmetti. Ancak Gümrük Müdürlüğü, bu duruma itiraz etti. Karar, 3 yıldır Yargıtay’ın önünde sonuçlandırılmayı bekliyordu.

Öte yandan yıllardır hareket etmediği için gemi çürümeye başladı. Buna bağlı olarak oluşan gaz kaçağı tehlikeli boyuta ulaştı. Bin 800 tonluk yük, kaçak sebebiyle bin 500’e kadar düştü. Sızıntının İzmit Körfezi’ni tehdit etmesi, Emniyet’i harekete geçirdi. Yetkili birimlere yazı gönderen Emniyet, “Devriye görevinde, Yarımca Demir Sahası’nda bulunan Chernomores’ta yoğun şekilde gaz kaçağı olduğu tespit edilmiştir. Gemiyle ilgili gerekli tedbirlerin alınması gerekmekte.” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Kocaeli Valiliği, Gümrük yetkililerine talimat verdi. Gümrük Müdürlüğü de teknik bir firmaya analiz yaptırdı. Kontrollerde korkunç tablo ortaya çıktı: “Bomba konumunda olan geminin deniz trafiği üzerinde, TÜPRAŞ ve yerleşim yerlerine yakın olması durumu çok tehlikeli boyutlara taşımakta. Geminin en kısa sürede yerleşim yerlerinin dışına çıkarılması, mümkün değilse kontrollü olarak boşaltılması büyük önem teşkil etmekte.”

Haber üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da konuya el atmıştı. Bakan Hayati Yazıcı 29 Mart’ta Kocaeli’nde yaptığı açıklamada, “Bu ayıp bizim. Bundan ötürü herkesten özür diliyorum. Sorunu en kısa zamanda sonlandıracağız” demişti.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Denizci
11 Nisan 2013 Perşembe 10:55
Sabır, sabır.
Denizci Kardeş,
Ne hukuğu, guguk guguk. Yargı ........... ............. .............. elinde. Oda Pensilvanyada ABD nin kucağında oturuyor. İleri demokrasi böyle birşey kardeş. Mahkemelerin halini görmüyor musun ? Genel Kurmay Başkanı terörist başı oldu. Baş terörist cani APO'da İmralı Beylerbeyi. Allah büyük, sabret !
78.189.180.121
denizci kardeş
10 Nisan 2013 Çarşamba 13:34
bu ayıp sizin ayıbınız
ne bu yani bakan bi akçıklama yapıyor haftasında yargıtaydan kara çıkıyor. hukuk devleti böle bi şey olsa gerek.
188.249.209.108
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim