• BIST 9645.02
  • Altın 2414.694
  • Dolar 32.5576
  • Euro 34.6845
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 15 °C

Körfez Köprüsü'nde kopan halatı Japon Ekip söktü

Körfez Köprüsü'nde kopan halatı Japon Ekip söktü
İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü'nde, halatlarından birinin kopmasının ardından, denize sarkan halatlar, riskli bir çalışma olduğu için yapımı üstlenen firmanın Japonya'dan getirttiği özel ekipler tarafından söküldü.

İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü'nde, catwalk (kediyolu) halatlarından birinin kopmasının ardından, Dilovası ayağı önünde denize sarkan halatlar, yapımı üstlenen firmanın Japonya'dan getirttiği özel ekipler tarafından söküldü. Her iki hat üzerindeki tüm kediyolu montajları da söküldü, yeni hat çekimine başlandı. 

Körfez Geçiş Köprüsü çalışmalarını koparak aksatan kedi yolu söküldü. Yüklenici Japon firmanın mühendisinin de kendisini kopmadan sorumlu tutarak intihar etmesine neden olan kedi yolunun yerli mühendislerce söküm işlemi tamamlandı. Köprü ayaklarından sökülen kedi yolunun denize düşen parçaları denizden yüzer vinçle çıkarıldı. Çıkarma işlemi sırasında gemi geçişleri kontrollü olarak devam ettirildi. Gemilerin geçişi sırasında hem köprü inşaatını yapan firmaya ait kılavuz gemiler hem de Kocaeli Liman İşletmesi'ne bağlı kılavuz teknelerce gemilerin geçişine yardım edildi.

İstanbul-İzmir karayolu yolculuğunu yaklaşık 3,5 saate indirecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli geçiş noktası olan Körfez Köprüsü'nde çalışmalar normal seyrederken, Şubat ayı başında iki yakayı biraraya getiren her biri 8'er tonluk halatlar çekildi. Bunların üzerine de işçi ve mühendislerin çalışacağı  catwalk (kediyolu) montajına başlandı. Ancak geçen 21 Mart'ta, batı yönündeki bu halatlardan biri Hersek Burnu'ndaki ağın üzerinde bulunan bağlantı yerindeki parçanın kopması sonucu, İzmit Körfezi'ne düştü.

Olay sırasında hat üzerinde çalışanın olmaması olası bir faciayı önlerken, İzmit Körfezi'ne gemi giriş çıkışı birkaç gün durduruldu. Bu olayın ardından, kazadan kendisini sorumlu tuttuğu belirtilen Japon Başmühendis Kishi Ryoichi de bir mektup bırakarak intihar etti. 

Büyük bir şok yaratan bu olayın ardından bir ayı aşkın süre köprü ayaklarındaki bağlantı yerlerinde incelemeler yapıldı. Uzun süre, Dilburnu ayağındaki bağlantı yerinden denize sarkan ve üzerinde kediyolu montajı da bulunan hat kaldırılamadı. Riskli ve çok tehlikeli olduğu için üstlenici Japon firması, Japonya'dan özel ekip getirterek bunları güvenli bir şekilde indirdi. İki ayak arasındaki bağlantı yerleri, yurt dışında yaptırılan yenileri getirilerek monte edildi. İki hat arasındaki kabloların çekimine de yeniden başlandı.

Daha önce yapılan açıklamalarda, Haziran ayında tabliyeler de döşenip üzerinden yürüyerek geçilebilecek hale geleceği belirtilen Körfez Köprüsü'nde, bu olay nedeniyle program birkaç ay gecikme bekleniyor. Köprünün araç trafiğine yıl sonunda açılıp açılmayacağı ise bu aksaklık nedeniyle bilinmiyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim