• BIST 9693.46
  • Altın 2507.571
  • Dolar 32.5778
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 17 °C

Köpekbalığı dolunayda derin sulara dalıyor

Köpekbalığı dolunayda derin sulara dalıyor
Yeni bir araştırma, köpekbalıklarının dolunayda daha derin sulara indiklerini ortaya koydu. Köpekbalıkları, mevsimlere göre yüzdükleri derinlikleri değiştirirken, Ay’ın hareketlerini de hesaba katıyorlar.

Yeni bir araştırma, köpekbalıklarının Dolunayda daha derin sulara indiklerini ortaya koydu. Köpekbalıkları, mevsimlere göre yüzdükleri derinlikleri değiştirirken, Ay’ın hareketlerini de hesaba katıyorlar.

Avustralyalı bilim insanları, köpekbalıklarının farklı mevsimlerdeki hareketlerini inceleyerek ilginç sonuçlara ulaştı. Yaklaşık üç yıl boyunca gri resif köpekbalıklarının sudaki hareketlerini takip eden araştırmacılar, Carcharhinus amblyrhynchos olarak bilinen türün sulardaki sıcaklık değiştikçe yüzdükleri derinlikleri değiştirdiklerini tespit etti.

Araştırmada, Filipinlerin açıklarındaki Mikronezya adalarından Palau’nun mercan kayalıklarında yaşayan 39 gri resif köpekbalığı incelendi. Köpekbalıklarının, kış mevsiminde sıcak sulardan uzaklaşmamak için yaklaşık 35 metre derinlikte yüzeye yakın bir seviyede yüzmeyi tecih ettiği görüldü. Bahar aylarıyla beraber artan sıcaklıklarda ise köpekbalıklarının yaklaşık 60 metre derinliğe indiği görüldü.

PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmada ortaya çıkan ilginç bulgu, köpekbalıklarının Ay’ın hareketlerine göre davranış değişikliği göstermesi oldu. Balıklar, dolunay’da suyun derinliklerine dalarken, yeni ayda sığ sularda yüzmeyi tercih etti. Geçmişteki araştırmalar, kılıç balığı, sarıkanat ton balığı ve irigözorkinoz balığının Dolunay esnasında derin sularda yüdüğünü tespit etmişti. Bilim insanları, Dolunay’ın parlaklığı sayesinde balıkları yönlerinden saptırıyor olabileceğini ve balıkların bu etkiyi azaltmak için derinlere daldığını düşünüyor.

BEŞ TÜR KORUMA ALTINA ALINACAK

Livescience sitesine açıklama yapan Batı Avustralya Üniversitesi’nden Gabriel Vianna, “Bu durum ışığın mercanları gün içinde nasıl değiştirdiğini gösteriyor... İlk kez resif köpekbalıklarında ışığın etkisini bu denli gözlemledik” dedi.

Araştırmacılar, gri resif köpekbalıklarının gösterdiği farklı yüzme şekillerini, enerjilerini korumak, yemek bulmak ve daha büyük köpekbalıklarından krounmayı amaçlıyor olabileceğini de belirtti.

Yasa dışı avlanmanın bölgeye ve köpekbalıklarına büyük zararı olduğuna dikkat çeken Vianna, “Palau, deniz turizmi ve köpekbalıkları sayesinde gördüğü ilgiyle yılda 18 milyon dolar kazanıyor... Ancak avlanmanın onlarca köpekbalığını birkaç gün içinde yok etme ihtimali var ki bu bile çok büyük bir rakam” dedi.

Gri resif köpekbalıkları dünyanın birçok bölgesinde yaşayan bir tür olduğu için çevreciler tarafından nesli tükenme tehdidi altındaki türler arasında gösterilmiyor. Ancak yakın zaman önce yapılan bir araştırma, her yıl ortalama 100 milyon köpekbalığının öldürüldüğünü ortaya koymuştu. Uluslararası çevre örgütleri, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamına be köpekbalığı türünün koruma altına alınmasını istiyor.

www.Denizhaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim