• BIST 9716.35
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Konteyner taşımaları yüksekliğe takıldı

Konteyner taşımaları yüksekliğe takıldı
Nakliyeciler, high cube konteynerlerin yayınlanan son yönetmelikte belirtilen 4 metre yüksekliğe takıldığını ve firmaların cezalara maruz kaldığını belirterek, konteyner taşıması yapmayacaklarını duyurdular

Uluslararası konteyner taşımacılığı yapan nakliyeciler, high cube konteynerlerin yayınlanan son yönetmelikte belirtilen 4 metre yüksekliğe takıldığını ve firmaların cezalara maruz kaldığını belirterek, gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar konteyner taşıması yapmayacaklarını duyurdular.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (MTSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, nakliye firmaları konteyner taşımalarında büyük sorun yaşıyor. Uluslararası konteyner taşımaları, yapılan denetimlerde yayınlanan son yönetmelikte belirtilen yüksekliğe takıldı. High Cube konteynerler, yönetmeliğe göre 4 metre olması gereken yüksekliği aştığı için taşıyıcılar cezalara maruz kaldılar.

Mersin'de konteyner taşımacılığı yapan nakliyeci firmalar, 8 Kasım 2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkındaki Yönetmelik" ile ilgili toplantı yaparak, sorunları dile getirdiler. MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya başkanlığında MTSO'da gerçekleştirilen toplantıda, nakliye firmalarının temsilcileri, Avrupa'nın en büyük taşıma filosuna sahip olan Türkiye'de, mevcut çekici ve dorselerle yapılan konteyner taşımacılığında, tespit edilen yükseklik değerlerinin aşıldığını ifade ettiler.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kapısı olan Mersin Limanı'ndan çok sayıda ihracat, ithalat ve transit taşımacılık yapıldığına dikkat çeken firma temsilcileri, "Uluslararası konteyner taşımacılığında çok fazla kullanılan 'high cube konteyner'lerin yüksekliği 290 cm'dir. Çekici ve dorse yükseklikleri ise 130-140 cm arasında değişmektedir. Bu rakamların üzerine 290 cm olan high cube konteyner yüksekliği eklendiğinde azami taşıma yüksekliği olan 4 metrenin üzerine çıkılmaktadır. Yönetmeliğe göre, konteyner taşıması yapmak mümkün olmamaktadır" ifadelerini kullandılar.

Bu nedenle, yönetmeliğe aykırı taşımacılık yapmamak amacıyla gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar konteyner taşıması yapılmayacağını duyuran temsilciler, Türkiye'de konteyner taşımacılığının yaklaşık yüzde 90'ının dünya standartlarındaki high cube konteyner olması dolayısıyla bütün konteyner taşımalarının cezai yaptırıma maruz kalacağının altını çizdiler.

Yaşanan sorun nedeniyle ithalat ve ihracatın durma noktasına geldiğini savunan firma temsilcileri, ihracatçı ve ithalatçı firmaların konunun ciddiyetinin henüz farkında olmadıklarını kaydettiler. Bu durumun birkaç gün içerisinde tüm Türkiye'deki konteyner taşımacılığını, ithalat ve ihracatı, dolayısıyla Türkiye ekonomisini sekteye uğratacağını vurgulayan firma temsilcileri, konuya taraf tüm kurum, kuruluş ve yetkililerden gerekli girişimlerde bulunulmasını talep ettiler.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Ali
14 Kasım 2012 Çarşamba 21:29
Bilmiyorsan sor,
Bu yönetmeliği hazırlayanlar dünyadan bir haber oldukları için böyle bir yönetmelikte yükseklik sınırını 4 metre olarak kabul etmişlerdir.
88.251.69.100
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim