• BIST 9419.66
  • Altın 2745.552
  • Dolar 33.9941
  • Euro 37.487
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 26 °C

Konteyner krizi makarna ihracatçısını armatör yaptı

Konteyner krizi makarna ihracatçısını armatör yaptı
Oba Makarna, konteyner krizinin lojistikte yarattığı darboğazı aşmak için kendi armatörlük şirketini kurdu. Savana Shipping isimli şirket, 18 bin tonluk 2 konteyner gemisiyle birlikte 10 bin adet de konteyner yatırımı yaptı.

Pandemiyle başlayan konteyner krizi büyümeye devam ederken iş yapamaz hale gelen bazı sanayiciler kendi çözümünü geliştirmeye başladı. Oba Makarna, iki konteyner gemisi alarak kendi armatörlük şirketini kurdu.

Egeli bir ihracatçı ise yüklerini kuru yük gemiyle gönderme yolunu seçti. Sektör temsilcileri bu tür alternatif çözümlere eğilimin artacağını öngörüyor.

"MÜŞTERİLERE MAL GÖNDEREMEZ OLDUK"

85’i aşkın ülkeye yaptığı ihracatla dünyanın lider makarna üreticilerinden olan Gaziantep merkezli Oba Makarna, 2 adet konteyner gemisi satın alarak armatörlük işine girdi.

Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre, Oba Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü, lojistikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini ve bu nedenle kendi denizcilik şirketlerini kurma kararı aldıklarını söyledi.

SAVANA SHIPPING'İ KURDU, GEMİLER YOLDA

Musa Özgüçlü, kısa süre önce Savana Shipping'i kurduklarını açıkladı. Savana’nın filosunda ilk etapta 2 adet gemi olacak. İkinci el olan gemiler, bu ayın başında satın alındı. Özgüçlü, her biri 18 bin ton olan 2 adet konteyner gemisini hafta sonuna kadar teslim alacaklarını söyledi.

10 BİN ADET DE KONTEYNER ALDI

Özgüçlü, 10 bin adetlik de konteyner yatırımı yaptıklarını söyledi. Yatırım bedelini açıklamak istemeyen Özgüçlü, “Ancak şunu söyleyebilir ki, bu işin ciddi bir yatırım yapıyoruz” dedi.

Şirket, bu gemilerle Mersin’den Afrika’ya ve Güney Amerika’ya makarna taşıyacak. Özgüçlü, denizcilik şirketlerinin ilk etapta sadece Oba Makarna’nın mallarını taşıyacağını ifade ederken ilerleyen dönemlerde üçüncü şahıslara da hizmet verebileceklerinin sinyallerini verdi.

MERMERCİLERDEN 'DÖKME YÜK' ÇÖZÜMÜ

Pandemiyle birlikte başlayan ve doğru noktada yeterince konteyner olmamasıyla büyüyen konteyner krizinin yakın zamanda çözülmesi beklenmiyor. Hatta sektör uzmanlarına göre, konteyner krizinde yeni bir dalga kapıda.

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Danışmanı Prof. Dr. Soner Esmer, geçen hafta yaptığı açıklamada, gelişmekte olan ülkelerde 1.5 yıl süren kısıtlamalar sonrasında normalleşme sürecine girilmesinin boş ekipman sorununun daha da derinleşmesine neden olacağını söylemiş, Reysaş Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven de küresel ticarette önümüzdeki iki yılda tarihi hareketliliğin yaşanmasını beklediklerini ifade ederek konteynerde asıl büyük krizin kapıda olduğu uyarısını yapmıştı. Tüm bu gelişmeler sanayicileri alternatif çözümlere yöneltiyor.

Ero Sistem Group Lashing yöneticisi Celal Yürek’ten alınan bilgiye göre, Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren ihracatçı bir firma ilk kez kasalı mermerleri dökme gemiyle ABD’ye gönderecek.

İMEAK DTO Aliağa Şubesi Müdürü Orçun Tuncer, Aliağa’daki bir limandan hareket eden bu gemide 400 konteynerlik mala tekabül eden 10 bin tonluk kasalı mermer taşınacağını ve bunun bir ilk olduğunu söyledi. Diğer yandan, Pal Denizcilik, Mersin Limanı’ndan İsrail'e Ro-Ro servisi başlattı. Şirket, konteynerlerle giden yükleri Ro-Ro gemileriyle taşıyor. Sektör uzmanları, ‘herkes başının çaresine bakmaya çalışıyor. Bu tür alternatif çözümler artabilir’ diyor.

ALANINDA DÜNYA İKİNCİSİ OLAN OBA MAKARNA, 86 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

1966 yılında Gaziantep’te kurulan Oba Makarnacılık, 2005 yılında Özgüçlü ailesi tarafından satın alınmıştı. Şirket, Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde 175 bin m2’lik alana sahip tesislerinde dünya standartlarında üretim yapıyor. 2010 ve 2012 yılları arasında yaptığı 50 milyon Euro’luk yatırımlarının ardından günlük bin 500 ton buğday kırma ve 1.000 ton/gün makarna üretimi ile Türkiye’nin lideri, dünyanın ise ikinci büyük firması oldu. Şirket, başta Türkiye, Afrika, Ortadoğu, Uzakdoğu pazarı olmak üzere İngiltere, Almanya, Çin, Güney Kore, Hindistan, Ukrayna ve Kolombiya’yı içeren 86 ülkenin raflarında Oba markası ile yer alıyor. Oba Makarna, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yetiştirilen yüzde 100 sert durum buğdayını kullanarak tüketicisine 40 farklı ürün çeşidi sunuyor.

Boş konteynerde yaşanan arz sıkıntısı, bazı önemli rotalarda navlunun son 1.5 yılda üç kattan fazla artmasına neden olmuştu. Uzakdoğu-Avrupa hattında konteyner navlunu 9 bin dolara yaklaştı. Transatlantik ve Transpasifik rotalarında da navlun iki kattan fazla arttı. Navlun artışı bu hafta da devam etti. Uzakdoğu-Türkiye navlunu bu hafta 10 bin doları aştı. Afrika navlunları da artıyor.

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Danışmanı Prof. Dr. Soner Esmer, aşılamanın yaygınlaşması ve normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte dünya ticaretinin hızlandığını, bu gelişme paralelinde navlunların da artmaya devam ettiğini söyledi. Navlunların çok hızlı bir şekilde arttığına dikkat çeken Rifline Türkiye Genel Müdürü Mehmet Serkan Erdem de "navlunda kantarın topuzu kaçtı" dedi.

Sektör yetkilileri, küresel konteyner armatörlerinin son bir yılda çok yüksek karlılık rakamlarına ulaştığını, bunu korumak için ortak hareketle navlunları düşürmeme kararı aldıklarını öne sürüyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
kadir can aydemir
08 Haziran 2021 Salı 15:19
15:19
18.000 tonluk gemi alıyor 10.000 tane konteyner yaptırıyor sadece kendi yükünü taşıyacak, Güldürmeyin bari milleti kendinize, galiba arkadaş her limana 10-15 konteyner bırakıp güney Amerikaya kadar gitmeyi düşünüyor. Bunun münkün olmadığını para babası arkadaş bilmiyor olabilir ama yazanı bari uyarsaydınız Birde denizcilik sitesi olacaksınız.
88.255.50.250
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim