• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 10 °C

Komşu, Korint Kanalı'nı genişletecek

Komşu, Korint Kanalı'nı genişletecek
Kanaldan daha büyük yolcu gemilerinin ve konteyner-fider (destek) gemilerinin geçmesine imkan verecek şekilde, kanalın 25 metre’ye kadar genişletme ve üç katı kadar derinleştirme ihtimali incelendi

Dünyanın en bilindik kanallarından biri olan Korint Kanalı’nın yıllarca kamu kesimi idaresi ile özel idare arasında el değiştirmiş olması, Kanalı tamirat ve iyileştirmeye muhtaç bir hale getirdi.

Tamir çalışmasının maliyetini incelemek üzere hazırlanan ön fizibilite çalışmasını yürüten danışmanlar, kanaldan daha büyük yolcu gemilerinin ve konteyner-fider (destek) gemilerinin geçmesine imkan verecek şekilde, kanalı 25 metre’ye kadar genişletme ve üç katı kadar derinleştirme ihtimalini incelediler. Şu anda kanalı devlet kontrolünde işleten şirket idaresi, bu tür bir genişletmenin Yunanistan’a dikkate değer bir ekonomik katkı sağlamanın yanı sıra, Güney-Doğu Avrupa’daki konteyner-fider rotalarını da yeniden şekillendireceğine inanıyor.

Yunanistan  ile Mora Yarımadası arasındaki kıstağı boydan boya, 6,343 metre uzunluğundaki Korint Kanalı şu anda 24.6 metre genişliğinde olup, ortalama 8 metre derinliğinde ve maksimum 21.9 metre genişliği ve 6.5 metre draftı olan gemilerin geçişine müsait. Bugün bazı yolcu gemilerinin boyutlarına gelişi güzel bir bakış bile, mevcut ölçüleriyle kanaldan geçişte bir zorluk yaşandığını gösteriyor.

Korint Kanalı şirketinin yetkili müdürü Dimitris Dimitriadis, Eco Finance Research –Th Mavrogeorgis & Partners Ltd isimli danışman firmanın, kanalı iyileştirme çalışmaları için çeşitli senaryolar üzerinde çalıştığını söyledi. Danışmanlar, Kanal’ı tatmin edici bir emniyet seviyesine kadar restore etmenin 360 milyon EURO maliyetinde olacağını hesapladılar. Bunun, Kanal’dan transit geçişleri yüzde 20 kadar artırıp, her yıl 12 bin transit geçiş düzeyine yükselteceği belirtildi. Bununla birlikte danışmanlar, Kanal’ın genişliğini iki katına çıkararak 50 metreye ve derinliğini de 12 metreye kadar artırma planını da ele alıyorlar. Bu genişleme için tahmin edilen toplam tutarın 570 milyon EURO civarında olacağı; fakat Kanal’dan geçişin bu genişlemeyle birlikte yüzde 83 artacağı belirtiliyor. Bunun da yıllık 18,300 geçişe ve yıllık gelirlerde yüzde 200 artışa denk geldiği ifade ediliyor.

Dimitriadis, Korint Kanalı’nın yalnızca bakımdan geçirilmesine karar verilirse bir yıl, genişletme planı yürütülürse en az iki yıl kapatılmak zorunda olduğunu belirtirken, genişletmenin Avrupa’nın Trans-Avrupa Ulaştırma Ağları (Trans-European Transport Networks - TEN-T) projeleri ile uyumlu olacağını ifade etti.

Açılışının 120. yılına yaklaşmakta olan Korint Kanalı’nın genişletme planları için gerekli finansmanı sağlayabilmek üzere, Yunanistan’ın belirsiz ekonomik durumunu göz önüne alan, dikkatli bir planlama yapılması gerektiği belirtiliyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim