• BIST 9126.46
  • Altın 2324.175
  • Dolar 32.3577
  • Euro 35.0008
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 22 °C

Koalisyon güçleri IŞİD'in Suriye'deki rafinerisini bombaladı

Koalisyon güçleri IŞİD'in Suriye'deki rafinerisini bombaladı
Terör örgütü IŞİD'e ait Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telabyad'daki petrol rafinerisi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı sonrası kullanılamaz hale geldi.

.ABD'nin başını çektiği koalisyon güçlerine ait jetler, Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne komşu olan Suriye'nin Telabyad kentindeki IŞİD'e ait akaryakıt üretim tesisini havadan vurdu. Saldırıda en az 30 kişi hayatını kaybetti. Bombardımanla ilgili onuşan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü Başkanı Rami Abdurrahman, saldırının IŞİD grupları ile rafineri çalışanlarını hedef aldığını söyledi.

Saldırıda hayatını kaybeden sivillerle ilgili olarak ABD ordusundan bir sözcü, "Sivil ölümleriyle ilgili iddiaları dikkate alıyoruz ve ilgili araştırmayı yapacağız. Saldırılarda sivil kayıpları en aza indirebilmek için uğraşıyoruz." dedi. Bombardımanın ardından tesis alevler içerisinde kalırken, sınır hattına yakın bazı evlerin camları kırıldı, Akçakale'de panik yaşandı.

ABD öncülüğündeki koalisyona ait jetler, dün akşam saatlerinde Akçakale'nin karşısında bulunan Rakka'ya bağlı Telabyad'da IŞİD'e ait akaryakıt üretim tesisini 2 noktadan bombaladı. Türkiye sınırına yakın mesafedeki akaryakıt üretim tesisi, bombardımanın ardından alevler içerisinde kaldı. Gürültüyle gerçekleşen bombardımanın ardından oluşan alev topu Akçakale'den de görüldü. Akçakale'de sınır hattına yakın bazı evlerin camlarının kırıldığı ve paniğe neden olan bombardımanın ardından bazı vatandaşlar evlerini terk edip sınırdan uzak bölgelerde bulunan yakınlarının yanına sığındı. Güvenlik güçleri ise sınır hattındaki güvenlik önlemlerini arttırdı.

BOMBALAMA ANI KAMERADA

Akçakale'nin karşısındaki Telabyad'da IŞİD'in akaryakıt üretim tesislerini bombalaması cep telefonu görüntülerine yansıdı. Görüntülerde jetlerin vurduğu tesisin alev topuna dönüştüğü görülüyor.
Sınırın Türkiye tarafındaki Akçakale'de, bazı ev ve işyerlerinin camlarının kırıldığı bombalamanın ardından ilçede panik yaşandı. İşyerlerinin camları kırılan esnaflar temizlik yaptı. Bombardımanda işyerinin camları kırılan esnaftan İbrahim Kurt, yetkililerin koalisyon güçleriyle görüşerek sınır hattında bombardıman yapmamalarını söylemelerini istedi. Öte yandan bombardımanda yaralananlardan 1'i de sınır kapısından Akçakale'ye getirilerek tedavi için Şanlıurfa'ya götürüldü.

BÜYÜK PARA KAZANIYOR

Birleşmiş Milletler'in Kasım ayında açıkladığı bir rapora göre, radikal selefi IŞİD örgütü petrol üretiminden günde 846 bin – 1,6 milyon dolar arasında gelir elde ediyor.

IRAK'TA DA OPERASYON BAŞLADI

Irak'ta Peşmerge güçlerinin, koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının desteğiyle Kerkük'ün güneyinde terör örgütü IŞİD'e yönelik geniş çaplı operasyon başlattığı bildirildi.

Peşmerge Güney Bölge Komutanı Vasta Resul,  koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının hava desteğiyle operasyonun 04.00'te başlatıldığını söyledi. Peşmergenin, Kerkük'ün 20 kilometre güneyinde üç yönden saldırdığını aktaran Resul, "Mektep Halit, Dakuk ve Harabarut yönünden Havice ve çevresine konuşlanan IŞİD militanlarına düzenlenen operasyon devam ediyor. Güneyden Kerkük-Musul yönünden Sultan Meri köyünü ele geçirdik. Koalisyon güçlerine ait hava saldırılarında en az 40 IŞİD militanı öldürüldü" dedi.

"MEVZİLERİ TERK EDİP KAÇTILAR"

Peşmerge Kerkük Bölgesi Komutanı Hiva Abdullah da Kerkük sulama kanalı yakınındaki Nahravan köyü ve çevresine yönelik operasyonların sürdüğünü, IŞİD militanlarının mevzilerini terk ettiğini kaydetti.

Peşmerge, Kerkük için tehdit oluşturan güneydeki IŞİD militanlarını püskürtmek için günlerdir hazırlık yapıyordu. Çok sayıda Peşmerge ve askeri araç günler öncesinden bölgeye sevk edilmişti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum da Kerkük'e gelerek operasyon hazırlıkları hakkında bilgi almıştı.

Deniz haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim