• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 17 °C

Kızıldeniz'deki ortak deniz tatbikatı devam ediyor

Kızıldeniz'deki ortak deniz tatbikatı devam ediyor
Mısır silahlı kuvvetleri, 30 Temmuz’da Kızıldeniz karasularındaki Mısır- ABD- Suudi Arabistan- Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından düzenlenen ortak deniz tatbikatı çerçevesindeki faaliyetlerin devam ettiğini duyurdu.

Tatbikat olası tehditlere karşı deniz bölgesinde güvenliği sağlamak amacıyla ortak savaş yürütülmesi amacıyla yapılıyor.

Ordu Resmi Sözcüsü Albay Tamer el-Rıfai yaptığı açıklamada “Mısır, BAE, Suudi Arabistan ve ABD’den özel kuvvetler Kızıldeniz karasularımızdaki ‘Kartal Cevabı 2018’ deniz tatbikatını sürdürüyor” dedi.

Rıfai yaptığı yazılı açıklamada geçtiğimiz günlerde tatbikatın hazırlık aşamalarının gerçekleştirildiğini söyledi. Sözcü, tatbikat çerçevesinde gece-gündüz taktik savaşları, teorik dersler, pratik bilgi ve beceri alanında çeşitli yöntemler, farklı atış pozisyonları, patlayıcı ve mayınlara karşı önlemler, denizaltı operasyonları, arama ve kurtarma faaliyetlerinin yapıldığını ve ortak dalış eğitiminin verildiğini belirtti. Tatbikatın “katılımcı tarafların becerilerini geliştirmeyi, operasyonel anlayışları birleştirmeyi ve eğitim deneyimlerinden faydalanmayı” hedeflediğini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre açıklamada ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

“Tatbikat, ABD ve BAE’ye ait deniz araçlarının Kartal Cevabı 2018 eğitimlerine katılımıyla eş zamanlı olarak sürüdürülüyor. Tatbikatların ilk aşamalarında planlanan faaliyetlere yönelik olarak liderlik uygulamaları, katılımcı güçlerin anlayışlarını birleştirmek için komuta ve kontrol prosedürleri, savunma yöntemlerine yönelik sinyal taşıma ve eğitim deneyimlerini içeren bir konferans gerçekleştirildi.”

Söz konusu ortak tatbikat; askeri iş birliğinin yönlerini geliştirmeye, deneyimlerin aktarılmasına ve katılımcı ülkeler arasında deniz güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaların güçlendirilmesine katkıda bulunan en önemli deniz harekatlarından biri olarak nitelendiriliyor.

Tatbikatlar, Yemen’in batı kıyısını kontrol eden İran destekli Husi milisler tarafından Kızıldeniz karasularında oluşturulan ortak tehditlere karşı Mısır ve Körfez ülkelerinin mücadele etmesini hedefliyor.

Geçen çarşamba günü her biri 2 milyon varil ham petrol taşıyan Suudi Arabistan ulusal nakliye şirketine ait iki dev petrol tankeri, Babu-l Mendeb Boğazı’nı geçtikten sonra Kızıldeniz’de Husi milisler tarafından saldırıya uğramıştı. Saldırı, tankerlerde küçük çaplı hasarlara neden olmuştu. Saldırının ardından ise Suudi Arabistan, boğaz güvenliği sağlanana kadar ham petrol sevkiyatlarını askıya alma kararı almıştı.

Eski Mısır Savunma Bakanı Yardımcısı, askeri ve strateji uzmanı Tuğgeneral Hüsam Suveylim, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kızıldeniz ve Hudeyde Limanı’ndaki Husi varlığı Kızıldeniz’de uluslararası nakliye ve ticaret özgürlüğü konusunda ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu durum Arap askeri çabalarını ortak askeri koordinasyon ve odaklanmış operasyonlar aracılığıyla söz konusu tehlikeyle mücadele etmek için uyumlu hale getiriyor. Tekrarlanan saldırılar, Suudi Arabistan liderliğindeki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun Yemen’de güvenlik ve meşruiyetin yeniden sağlanması ve silahlı milislerin kontrolünün sonlanması amacıyla oynadığı role önemli bir çağrı yapmaktadır.

Kızıldeniz’deki Bab’ül Mendep Boğazı, ham petrolün en önemli su yollarından biri konumunda. Yemen, Cibuti ve Eritre kıyıları aracılığıyla Umman Denizi ile bağlanan Boğaz, Avrupa’daki petrol türlerinin dünya pazarlarına girişi açısından önemli bir yol görevi görüyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim