• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 18 °C

"Kızıldeniz krizi AB ekonomisi için risk oluşturuyor"

"Kızıldeniz krizi AB ekonomisi için risk oluşturuyor"
Hamas’a destek veren Yemen’deki Husiler küresel nakliye trafiğinin yüzde 15’inin gerçekleştiği Kızıldeniz’de Yunanistan bandıralı bir ticari gemiyi vurunca, AB Ticaret Komiseri "Bölgedeki istikrarsızlık, enerji arzı ve fiyatlar için risk" dedi.

Yemen’deki Husilerin, 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze Savaşı sonrası Hamas’a destek için önce İsrail limanlarına giden, ardından da Kızıldeniz’den geçen tüm ticari gemileri hedef alması, 3.5 ay sonra Avrupa’nın ana gündemi oldu. Husilerin geçtiğimiz hafta Yunanistan bandıralı bir gemiyi vurmasına ilk sert tepki, Avrupa Birliği Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis’ten geldi.

Kızıldeniz’deki istikrarsızlığın neden olduğu ticaret kesintilerine dikkat çeken AB Komiseri, bu kesintilerin AB’nin ekonomik görünümünün yanı sıra enerji arzı ve fiyatı için risk oluşturduğu konusunda uyardı. Dombrovskis, “Kızıldeniz'e ilişkin nakliye rotalarında ve buna bağlı olarak Süveyş Kanalı'nın kullanımında kesintiler olduğunu zaten görüyoruz. Şu anda bu aksamaların etkilerinin kontrol altına alındığını görüyoruz. Ayrıca örneğin petrol ve doğalgaz fiyatları üzerindeki etkileri de kontrol altına alındı. Fakat bu kesinlikle Avrupa ekonomisi için çok yakından takip etmemiz gereken bir risk” şeklinde konuştu.

AB'nin Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni de gerginliklerin sonunda Avrupa'da enerji fiyatlarında artışa yol açabileceği konusunda uyararak, “Kızıldeniz'de olup bitenler, şimdilik enerji fiyatları ve enflasyon üzerinde sonuç yaratacak gibi görünmüyor. Ancak bunun çok yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz çünkü bu sonuçlar önümüzdeki haftalarda ortaya çıkabilir” dedi.

Saldırılar Avrupa’nın ana ekonomik göstergelerinde henüz sert bir etki göstermese de yetkililer, tehlikenin ayak sesleri konusunda uyarıyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, parlamentodaki sunumunda önce “Kızıldeniz krizi, aslında korktuğum etkiyi yaratmadı" diye vekilleri rahatlattı, ardından da “Ancak belirsizlikler de sürüyor” diyerek açık kapı bıraktı. Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın geçtiğimiz haftaki açıklaması da bu yöndeydi. Açıklamada, “Üretim üzerinde şu ana kadar gözle görülür tek etki teslimat sürelerinin birkaç kez uzaması oldu” denildi.

Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı, küresel nakliye ticaretinin yüzde 15’inin gerçekleştiği bir bölge. Husi saldırılarından sonra aralarında dünyanın en büyük 5 konteyner nakliye firmasından 4’ünün bulunduğu 18 küresel şirket, Kızıldeniz seyirlerini ya durdurdu ya da rotalarını 6 bin 400 kilometre ekstra yol ve 14 gün ekstra seyahati göze alarak Ümit Burnu’na çevirdi. Teslimatlar gecikti, navlun fiyatları katladı.

Ekonomistler de sonunda Avrupalı tüketicileri vurabilecek bir domino etkisi konusunda uyarmaya başladı. Onlardan biri de Osama Rizvi. Rizvi, “Avrupa ve insanları daha yüksek enerji maliyetleri, gecikmiş sevkiyatlar ve daha yüksek ve daha uzun süreli faiz oranlarıyla sonuçlanan enflasyonun geri dönüşüyle karşı karşıya kalmayı bekleyebilirler” diye konuştu.

Tesla, Volvo ve Suzuki AB’de üretimi askıya aldı

Kızıldeniz saldırılarından kaynaklanan tedarik zinciri sorunları üç otomotiv şirketini vurdu. Tesla, Volvo ve Suzuki, Avrupa fabrikalarındaki üretimi askıya alacaklarını açıkladı. Amerikalı çokuluslu Tesla geçen hafta, parça sıkıntısı nedeniyle Berlin merkezli Gigafactory'deki otomobil üretiminin çoğunu duraklatacağını söyledi.

Çoğunluğu Çin'e ait olan İsveçli çok uluslu Volvo da teslimatlardaki gecikmeler nedeniyle Belçika'nın Gent kentindeki fabrikasında üretimi askıya aldı. Suzuki Motor, operasyonlarının askıya alındığını açıklayan son şirket oldu. Şirket, Macaristan'daki fabrikasında üretimi 7 gün süreyle durdurdu.

Birol: Petrol fiyatlarında değişiklik beklemiyorum

Kızıldeniz saldırılarıyla ilgili en merak edilen konulardan biri de petrol fiyatları üzerindeki etkisiydi. ABD’li petrol şirketi Chevron’un CEO’su Mike Wirth geçtiğimiz hafta Davos’ta yaptığı konuşmada “Petrol fiyatları yükselebilir” derken Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol’dan karşıt açıklama geldi. Birol, “Arzlar sağlam ve talep artışı yavaşlıyor. Petrol fiyatlarında büyük bir değişiklik beklemiyorum çünkü piyasaya bol miktarda petrol geliyor” dedi.(Dünya.com)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim