• BIST 9524.59
  • Altın 2524.253
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.6057
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 12 °C

Kilimli’ye gemi söküm sahası yapma kararı protesto edildi

Kilimli’ye gemi söküm sahası yapma kararı protesto edildi
Kilimli’ye gemi söküm sahası yapılması için alınan karar, yöre halkı tarafından protesto edilirken çevre kirliliği yaratacak gemi söküm tezgahları yerine gemi yapım tersaneleri açılması yönünde kararlar alınmasına dikkat çekildi.

Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde gemi söküm sahası yapılması için alınan karar üzerine Kilimli ve Zonguldak'ın farklı bölgelerinden gelen işçi, emekli, esnaf, gençler ve çocuklar Kilimli sahilinde bir basın açıklaması yaparak kararı protesto etti.

Kimya Mühendisleri Zonguldak İl Temsilciliği adına Nazmiye Uzun, TEMA Temsilcisi Berran Aydan, Çevre Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, İYİ Parti adına Eski Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz konuşma yaptı.

Açıklamada, çevre kirliliği yaratacak gemi söküm tezgahları yerine, gemi yapım tersaneleri açılması yönünde kararlar alınması gerektiği vurgusu yapıldı.

"BÖLGEMİZDE KİRLİ SANAYİ İSTEMİYORUZ"

TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, kurulması gündemde olan tesisin zararlarına dikkat çekerek “Zonguldak sanayi kirliliği açısından ne yazık ki vahim problemler yaşayan bir şehir. İlimizin Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı ve Muslu Beldelerinde şuanda 3335 megavat kapasiteyle çalışan 7 adet termik santral var. Şehrin 2 tarafında 2 demir çelik fabrikası varken bugün bu güzelim sahile, Kilimliye gemi söküm tesisi yapılacak olması bizi gerçekten çok endişeye sevk etti. Bu tesis orada çalışacaklar için iş imkanı diye sunuluyor ama burası hem çalışacak işçilerin sağlığını tehdit edecek, belki hastalanıp ölmelerine sebep olacak hem de bulunduğu yerden an az 25-30 kilometre çapındaki alana rüzgarla açığa çıkan zehirli maddeler başta asbest ve ağır metaller yayılacağı içinde insan sağlığı, canlı sağlığı ve çevre sağlığı içinde büyük problemler taşıyacak. Biz tabi ki yöremizde iş-aş isteriz ama bölgemizde yine kirli sanayi istemiyoruz” dedi.

gemi_sokum_tesisi_4.jpg

“ÖLÜRÜM YİNE KARŞILARINDA DURURUM"

Protesto eyleminde katılan vatandaşlarda görüşlerini dile getirdi. Kilimli’de doğduğunu, ve 83 yıldır burada yaşadığını belirten Nezaket Kurtul, “Termik santral yaptılar, gelin mahallemizi bir görün yemişler, meyveler kurudu. Bizi sahipsiz sanıyorlar biz sahipsiz değiliz. Evvela Allah var, bak biz varız. Kurmayacaklar, Kilimli’yi neden böyle yaptılar? Kilimli sessiz değil. Herkes ayaklanmalı, biz yaşlıysak çocuklarımız var, onlar ne yaşayacak ne görecekler. Bugün mahallede komşumuzun oraya gittim üzümleri olmadan kurumuş yere dökülmüş. Orada durup ağladım, nasıl böyle olur, neden burasını sildiler. Buraya gemi söküm tesisi istemiyoruz. Ölürüm yine karşılarında dururum” ifadelerini kullandı.

Bölge halkı olarak böyle bir tesisi istemediklerini belirten Mehmet Tozman (66), ise şöyle konuştu:

“Nerden çıktı bu gemi söküm tersanesi? Nerden, kimin aklına geldi? Nerden? Burayı iptal etsinler. Biz gerekirse her şeye başvururuz. Yani parti marti yok burda. Hepimiz tek noktadayız. Hayat önemli, hayat, hayat…Kesinlikle böyle bir şeye asla müsaade etmiyorum. Yani burada belki arada benim gibi dobra konuşacak herkes. Herkes ‘istemiyoruz’ diyecek. Bizi yürütmeye kalkmasın kimse. Sonra kenara çekilmesin. Artık biz uyandık Kilimlililer olaraktan, Türkiye uyandı. Herkesin ne yaptığını biliyoruz yani…”

gemi_sokum_tesisi_1-001.jpg

gemi_sokum_tesisi_3.jpggemi_sokum_tesisi_2-001.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
İSMAİLi
18 Temmuz 2019 Perşembe 20:57
20:57
Aliağa gel bir gör ondan sonra konuş içler açısı :(
85.107.71.202
Zonguldak lı
15 Temmuz 2019 Pazartesi 23:39
23:39
Bölgede herkes bu yatırımın yapılmasını istiyor.
Bi avuç kişi haber olabiliyor.
Yerel yönetim ve valilik ve halk projeyi destekliyor
Bilmesek halk karşı sanacaz.
178.241.112.118
Zonguldak lı
15 Temmuz 2019 Pazartesi 23:34
23:34
Ben Zonguldak da yaşıyorum. 20-25 kişinin katıldığı münferit bi tepki.
178.241.117.177
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim