• BIST 8955.07
  • Altın 2279.814
  • Dolar 32.3112
  • Euro 35.0959
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Kerkük petrolü Kürt denetiminde

Kerkük petrolü Kürt denetiminde
Kerkük'te seneye yapılacak referandum öncesi kentin etnik yapısını değiştirme yönünde adımlar atan peşmergeler, Kerkük petrol boru hatlarının denetimini de eline geçirdi.
Irak'ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetimi Kerkük'te önümüzdeki yıl yapılacak referandum öncesi kentin etnik yapısını değiştirme yönünde adımlar atarken, Kerkük petrol boru hatlarının denetimini de eline geçirdi.Irak'ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetimi Kerkük'te önümüzdeki yıl yapılacak referandum öncesi kentin etnik yapısını değiştirme yönünde adımlar atarken, sık sık saldırılara hedef olan Kerkük petrol boru hatlarını koruma görevini de peşmerge güçleri üstlendi.

Yerel hükümetin Başbakanı Neçirvan Barzani, geçen yıl yaptığı açıklamada Kürtlerin yaşadığı bölgelerde çıkarılan petrolün denetim ve gelirinin tamamen Kürt halkına ait olduğunu söylemişti. Türkmen siyasilerse Kürt partilerinin Kerkük'ün demografik yapısını değiştirmeye çalıştıklarını belirterek, gelecek yıl anayasa uyarınca yapılacak referandum öncesi kenti Kürtleştirme çalışmalarına hız verildiğine dikkat çekiyor.

Peşmergelerden oluşan Irak 2. Tümen 2. Tugay askerleri, Kerkük ve çevresindeki petrol boru hatları ve pompalama istasyonlarını korumak amacıyla bölgede bulunan tesislere yerleşti. Kerkük petrol boru hatlarının sık sık düzenlenen terörist saldırlar nedeniyle bir dizi önlem alan yerel bölge yönetimi, merkezi Süleymaniye'de bulunan ve tamamı peşmergelerden oluşan Irak 2. Tümenini, Kerkük'teki stratejik noktalara konuşlandırmaya başladı. Bu kapsamda 2. Tümeni'nin 2. Tugayı askerleri geçen hafta, Kerkük petrol şirketi yakınındaki K1 askeri üssünü Amerikalılardan devraldı.

Bu arada, Bağdat'ta bulunan merkezî hükümet ile yerel Kürt hükümeti arasında Irak'ın petrol ve gaz gelirlerinin paylaşımına ilişkin bir anlaşmaya varıldığı da öğrenildi. Petrol Bakanlığı'ndan bir yetkili, bölgedeki petrol ve gaz gelirleriyle önce zenginliklerin çıktığı bölgenin ihtiyaçlarının karşılanacağını, kalanının da diğer bölgelere ihtiyaç ve nüfusları oranında dağıtılacağını kaydetti.

Bölgede petrol arama, işletme ve pazarlama faaliyetlerini yerel hükümete devreden yasa taslağı bu ay içerisinde görüşülmek üzere yerel Kürt parlamentosuna sunulacak. Bilindiği gibi yerel Kürt hükümeti bölgede bulunan petrol arama, işletme ve pazarlama faaliyetlerini kendilerine devreden bir yasa taslağı hazırlamıştı.

Bölgedeki doğal kaynakların denetimini elinde bulunduran yerel Kürt yönetimi, Bağdat'tan bağımsız adım atarak, bölgede petrol arama ve çıkarma faaliyetleri için de geçtiğimiz aylarda yabancı şirketlerle anlaşmıştı. Önümüzdeki yıl petrol zengini Kerkük'ün statüsünü belirleyecek referandum öncesi bölgedeki gerilim artarken, Türkmen ve Araplar Kürtlerin Kerkük'e akınının durdurulmasını istiyor.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim