• BIST 9458.34
  • Altın 2487.623
  • Dolar 32.5971
  • Euro 34.7998
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

KEGM-7 botu arızalı olarak sefere çıkmış

KEGM-7 botu arızalı olarak sefere çıkmış
Şile Limanı’nda fırtına nedeniyle makinelerin stop etmesi ile kayalıklara çarparak batan ve 4 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan KEGM-7 botunun, olay günü arızalı olarak göreve gönderildiği ortaya çıktı.

KEGM-7 botu, arızalı olarak göreve gönderilmiş

Şile Limanı’nda fırtına nedeniyle makinelerin stop etmesi ile kayalıklara çarparak batan ve 4 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait KEGM-7 botunun, olay günü arızalı olarak göreve gönderildiği ortaya çıktı.

4 Aralık 2012 Salı günü meydana gelen deniz kazasında, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait KEGM-7 Acil Müdahale Botu, fırtına nedeniyle arıza yaparak kayalıklara çarparak batmış ve botta bulunan Kaptan Cemil Özben, Çarkçıbaşı Mehmet Genç ve Yağcı Turgay Sarıboğa ile kazazedelere yardım etmeye çalışan, balıkçı Mümin Akgün hayatını kaybetmişti.

KEGM-7 botunun otomatik pilotu çalışmıyor

Deniz Haber Ajansı’nın ulaştığı belgelere göre, KEGM-7 Acil Müdahale Botu’nun “Haftalık Planlı Bakım ve Tutum Çizelgesine” göre otomatik pilotun çalışmadığı ve faal olmadığı belirlenerek, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bildirildiği öğrenildi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nde görevli Kaptan Serkan Dinç tarafından kontrolü yapılan KEGM-7 Acil Müdahale Durum Botu’nun, Otomatik Pilot mekanizmasının faal olmadığı ve çalışmadığını kayıt altına aldığı, kaydedildi.

KEGM-7 Acil Müdahale Botu’nun bakımını yapan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Tahlisiye Daire Başkanlığı’nda görevli, Kaptan Serkan Dinç’in hazırladığı raporu imzalayarak, kazadan bir hafta önce 26 Kasım 2012 Pazartesi günü, Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği belirlendi.

KEGM-7’nin aküleri, kullanım ömrünü tamamlamış

Deniz Haber Ajansı’nın ulaştığı bir başka belgede ise, KEGM-7 botunun kaza günü mesaide olan kaptanı Rıfkı Çırtlık ve Çarkçıbaşısı Ali Çiftçi’nin, Deniz Hizmetleri Daire Başkanlığı’na, kazadan bir gün önce gönderdiği raporda, KEGM-7 botunun emergency akü grubunun ömrünü tamamladığını ve acil olarak değiştirilmesini istediği kaydedildi.

Kaptan Rıfkı Çırtlık ve Çarkçıbaşı Ali Çiftçi imzasıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Deniz Hizmetleri Daire Başkanlığı, Bakım-Onarım Müdürlüğü’ne, kazadan bir gün önce 3 Aralık 2012 Pazartesi günü gönderdiği rapor aynen şöyle;

“Şile Limanı’nda konuşlu bulunan botumuzun aylık akü planlı bakım tutumları esnasında Emergency Akü Grubunda 5 numaralı Avantaj Markalı akünün kullanım ömrünü tamamladığı voltaj ölçümü ile tespit edilmiştir. Emergency Grupta bulunan diğer Avantaj marka akülerin yakın zamanda kullanım ömürlerinin dolacağı tahmin edilmektedir. Acilen Emergency akü grubunda kullanılmak üzere 4 adet 200 AH, akü ihtiyacımız vardır. Temini hususu bilgilerinize arz ederiz.”

KEGM-7 kaptanı Rıfkı Çırtlık’ın raporu gözardı edildi

Şile Limanı’nda mesaide bulunan KEGM-7 Acil Müdahale Botunun kaptanı Rıfkı Çırtlık’ın, Volgo Balt 199 isimli geminin battığı ihbarı geldikten sonra, 4 Aralık 2012 Salı günü saat 10.15’de KEGM-7 botu ile limandan çıkmaya çalıştığı, ancak dalgalar ve fırtına yüzünden çıkamadığını, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne rapor ettiği belirtildi.

KEGM-7 BOTUNDAKİ İHMALİ GÖSTEREN BELGELER

rifki_cirtlik_rapor_kegm7.jpg

kegm7_1.jpg
 

kegm7_2.jpg

kegm7_4.jpg

Salih Orakcı, istifa edecek mi?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Karadeniz’de 7-9 şiddetinde rüzgâr olduğunu duyurduğu fırtınayı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı’nın kazadan saatler sonra, Karadeniz’de 3-4 şiddetinde hava var diyerek, açıklama yapması, kafalarda soru işareti oluşmasına neden olmuştu.

Salih Orakcı’nın aynı gün basına yansıyan açıklamalarında, “kazada hayatını kaybeden denizcilerimizin kendi inisiyatifi ile denize açıldığını” söylemesi, kamuoyunda sorumluluğun şehit denizcilerin üzerinde olduğu algısına yol açmıştı.

kegm_7_botu.jpg

BATAN BOT TEMMUZ VE AĞUSTOS'TA İKİ KEZ MAKİNE ARIZASI YAPMIŞ

4 Aralık 2012 tarihinde makineleri stop ederek kayalıklara çarparak batan ve 3'ü Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü personeli ve bir balıkçının ölümüne neden olan KEGM-7 botunun Temmuz ve Ağustos ayalarında iki kez makine arızası yaptığı ortaya çıktı.

Deniz Haber Ajansı'nın ele geçirdiği bu belgelerde, deneme seyri yapılırken, iskele makinesinin gaz kolunun devre dışı kaldığı ve tek makine ile rıhtıma kadar seyir yapamk zorunda kaldığı kaydediliyor.

Bir başka belgede ise yine iskele ana makinesinin gaz yemediği belirtirlerk arızanın bir türlü giderilemediği belirtiliyor.

İŞTE O BELGELER

kegm7_kart_gaz_1.jpg

kegm7_kart_gaz_2.jpg

Deniz Haber Ajansı olarak, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü, Salih Orakcı’ya soruyoruz;

• KEGM-7 Acil Müdahale Durum Botu’nun Emergency Akülerinin ömrünü tamamladığını ve çok acil olarak değiştirilmesi gerektiğini bildiğiniz halde, KEGM-7 botunun Emergency akülerinin değiştirilmesi talimatını neden vermediniz?

• KEGM-7 Acil Müdahale Durum Botu’nun Emergency Akülerinin acil olarak değiştirilmesi istediğinin kazadan bir gün önce rapor edilmesine rağmen, KEGM-7 botunu niçin göreve gönderdiniz?

• KEGM-7 Botunun otomatik pilotunun çalışmadığı ve faal durumda olmadığı tarafınıza rapor edildiği halde, niçin botun Otomatik Pilotunu tamir ettirilmesi için talimat vermediniz?

• Şu anda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan 14 adet Acil Müdahale Botundan (KEGM-7 Botu Hariç) kaç tanesi arızaları veya bakımdadır? Arızalı ve hizmet dışı olan botların Harem Tahlisiye İstasyonunda demirli olduğu doğrumudur?

• Meteoroloji’nin 4 Aralık 2012 tarihinde Karadeniz’de 7-9 bofor fırtına olduğunu duyurduğu halde, ölüm haberleri geldikten saatler sonra, Karadeniz’de 3-4 rüzgâr olduğunu neden açıkladınız? Uzakyol kaptanı olmanıza rağmen, böyle bir açıklamayla neyi amaçladınız?

• Kazanın olduğu gün, KEGM-7 botunun mesaideki kaptanı Rıfkı Çırtlık ve Çarkçıbaşısı Ali Çiftçi’nin, fırtına yüzünden limandan çıkamadığını rapor etmesine rağmen, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün 4. Katında bulunan Kriz Merkezi’nde, onlarca personelin önünde “İstifa etsinler” diye bağırarak, KEGM-7 botunun personelini niçin tehdit ettiniz?

• Biri annesinin karnında 8 aylık doğmamış bebek dâhil 6 çocuğun yetim kalmasından dolayı, kendinizde bir sorumluluk hissediyor musunuz?

• KEGM-7 botunun kaptanı Rıfkı Çırtlık ve Çarkcıbaşı Ali Çiftçi’nin fırtına yüzünden denize çıkamayacağını rapor etmesine rağmen, Şehit Kaptan Cemil Özben ve Şehit Çarkcıbaşı Mehmet Genç’i, izinli oldukları halde evlerinden niçin çağırdınız?

• Kazadan sonra basın mensuplarının karşısına çıkarak “Niçin Can Yelekleri Yoktu?” sorusu karşısında “Aslanlarıma Dokunmayın“ diye açıklama yaparak şehit denizcilerin üzerinden prim yapmaya çalışırken, ASLAN GİBİ ASLAN OLAN ŞEHİT MEHMET GENÇ’in cenazesine neden katılmadınız?

• Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarihinde, kendi personelinin cenazesine 10 koruma ile giden Genel Müdür olarak tarihe geçtiniz. Şehit Cemil Özben ve Şehit Turgay Sarıboğa’nın cenazesine neden 10 koruma ile gittiniz?

VE SON SORU, BAY SALİH ORAKCI, HALA O GÖREVDE OTURMAYA DEVAM EDECEK MİSİNİZ?

Haber: Recep CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı

www.DenizHaber.Com.tr (ÖZEL HABER)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
ahmet kaptan
24 Aralık 2012 Pazartesi 20:43
O havada ve dahada sertinde gidilecek ancak !
Gidilecek, sicak yuvamizi da yavrularimizi da birakip gidilecek, bu vicadan ve gonul isidir ! Ancak duzgun ekipmanla, egitimle ve gonullu gidilecek...denizde cirpinan denizciler varken elbette gidilecek, bilincli, egitimli, kendini 10 saniyede duzelten havaya dayanikli botlarla gidilecek..ve de vicdanen gonullu inanilmis bir sekilde denizde cirpinan olumle pencelesen insan oldukca herzaman gidilecek..bunun insanlik olarak cikar yolu yoktur...helikopter koordinasyonunda denize indirilen yuzuculerlede gidilecek..kurtarma botu-helikopter koordinasyonuyla gidilecek..askeri-gonullu veya tam gonullu egitimli olarak donanimli ve hypo-thermi (donma)ya karsi sahsi EPIRBli elbiselerle gidilecek..velhasil bilincli gidilecek..kurumlar arasi koordinasyonlu gidilecek..Youtube da Penlee life boat disaster yazarak giriniz ve gonulluleri gozlerini kirpmadan giderken gorunuz...canini bu kazada feda eden balikcimiz gibi vicdanli cok denizcimiz var...bu kahramanlar duzgun ekipmanda egitilirse egitilmis vicdanli cok kahramanimiz olacak bu bilinmelidir..denizde vicdan olmazsa insanlik bitmistir...teknolojinin ve vicdanin yardimiyle selametle..
88.249.167.82
umit
24 Aralık 2012 Pazartesi 09:31
yazık
sayın orakcı istifa ederken senin yüzünden sehit olan denizcilerin cenaze törenine yanında götürdüğün 10 korumanıda al git...
88.249.167.44
ALİ ATIL
24 Aralık 2012 Pazartesi 09:21
JAPONLARI ÖRNEK ALIN
O HAVADA AKLISELİM HİÇKİMSE DENİZE AÇILMAZ. SICACIK YVALARINIZDAN "GİT VE ÖL" TALİMATINI KİM VERDİYSE ÇIKSIN ORTAYA BEN YAPTIM DESİN VE GİTSİN. SİZİN GİBİLER JAPONYYADA İSTİFA EDİYOR VE HATTA CEZALARINI KENDİ VERİYOR.
92.45.20.178
Bülent DİZDAR
24 Aralık 2012 Pazartesi 06:09
Baskıcı İdareciler Derhal istifa etmeli
Denizin ve Elektiğin şakası olmaz... Denize çıkacak kaptan'a baskı Yapılamaz.Yaparsan da bu sonuç kaçınılmaz! Gücü azalan Akümletörler ile böyle kötü havada teknenin yola zorla çıkartılması Cinayetten farksızdır! Ve sonuçda zaten öyledir...Olay Kıyı Emn.Genel Müd. istifası ile kalmalı bu işlere adanacak yeni pesonel geekirse parası ödenim Amerika ve Norveç gibi ülkelerde paratik eğitimleri alıp öyle göreve başlamalıdır. Gerçek şuki bu işlerde bugüne kadar işi gerçekten bilenler yerine Torpil ile girenler işbaşı yapmışlardır. artık bu gerçek yerini İşini bilenler ve gerekirse Genel Müdüre bile "HAYIR" deyip denize çıkmayanlardan teşkilat oluşturulmalıdır! Ölenlere Allah Rahmet eylesin .Hiçbirini tanımam ve özellikle kendi başına cesaret örneği gösterip şehit olan Balıkçı kardeşimizin Büstünün Şile Limanına dikilmesi için herkez seferber olmalıdır.
78.171.214.112
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim