• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

Kayıklar Saraç ailesinin ellerinde şekilleniyor

Kayıklar Saraç ailesinin ellerinde şekilleniyor
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yaşayan Saraç kardeşlerin yaklaşık 70 yıl önce başladığı kayık ve tekne üretimi, bugün ailenin 4 ferdi tarafından sürdürülüyor.

Trabzonlu 3 kardeşin yaklaşık 70 yıl önce başladığı kayık ve tekne ile bunların parçalarının üretimi, bugün ailenin 4 ferdi tarafından sürdürüyor.

Akçaabat ilçesinde yaşayan Mehmet Saraç, 1946'da köylerine gelerek eğitim veren meslek lisesi öğretmenlerinden öğrendiği marangozluğu kardeşleri Ali ve İlhan Saraç'a da öğretti. Askerlikten sonra ilçeye bağlı Mersin Mahallesi'nde kurdukları atölyede birlikte çalışmaya başlayan Saraç kardeşler, kayık, tekne ve bunların parçalarının üretimine geçti.

Saraç kardeşler, 1980'li yıllarda aynı mahallede açtıkları atölyelerle mesleklerini ayrı ayrı sürdürürken çocuklarına da kayık ustalığını öğretti.

Yaşı nedeniyle eskisi kadar yoğun çalışamayan İlhan Saraç mesleğini oğlu Ercan Saraç ile sürdürürken, sağlık sorunları nedeniyle 6 yıl önce çalışmayı bırakan Mehmet Saraç'ın atölyesini ise oğlu Sebahattin Saraç işletiyor.

"Yılın ahisi" seçilmişti

Bu sene "Yılın ahisi" seçilerek ödülünü Başbakan Binali Yıldırım'dan alan 85 yaşındaki Ali Saraç da ilerlemiş yaşına rağmen eskisi gibi olmasa da atölyesini hemen hemen her gün açıyor.

Ali Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, marangozlukla başladığı mesleğini askerden döndükten sonra kayık ustası olarak sürdürdüğünü belirterek, "O gün bugündür kayık imalatı yaparım." dedi.

Mesleğe başladığı dönemlerde teknoloji gelişmediği için zor günler geçirdiklerini dile getiren Saraç, "Takım bulamazdık, Almanya'dan sipariş verirdik. Haftada bir ürün çıkarırdık. Sürekli elinle işleyeceksin ama elektrikli aletlerle işlerimiz daha da kolaylaştı. Her şey otomatik oldu. İstediğin aletleri bulabiliyorsun, şimdilerde takımın her çeşidi var." diye konuştu.

Mesleğini yaklaşık 70 yıldır devam ettirdiğine dikkati çeken Saraç, "Hiçbir zaman mesleğimi bırakma düşüncesi aklımdan geçmedi. Mesleğimi çok sevdim. Genç olsam yine aynı mesleği yaparım. Bir işi severek yaparsan başarırsın." ifadesini kullandı.

"Allah sağlık verdiği sürece bu işe devam edebilirim"

İlhan Saraç ise işlerinin iyi olduğunu ancak yaşının artık ilerlediğini ifade ederek, "Eskiden yılda 5 kayık ve sandal yapardım, şimdi fazla yapamıyorum. Oğluma devrettim. Ben de onun yanına gidip gelip yardım ediyorum." dedi.

Her iş gibi kayık ustalığının da zor tarafları olduğuna işaret eden Saraç, "İsteyerek ve severek çalıştıktan sonra her şey daha kolay. Çalışmadan duramıyorum, Allah sağlık verdiği sürece bu işe devam edebilirim." dedi.

"Bu işi aile bireylerimizle devam ettirmeye çalışıyoruz"

Sebahattin Saraç, çocukluk yıllarında boş zamanlarını iş yerine gelip babası ve amcalarının yanında geçirdiğini, böylece mesleği öğrendiğini anlattı. Saraç, sipariş üzerine ağırlıklı olarak gemi dümenleri yaptığını kaydederek, "Babam çok yaşlandı. Artık bu mesleği yapamıyor. Amcalarımın ihtiyacı olduğu zaman onlara da yardımcı oluyorum. Bundan sonraki yaşamımız bu meslekle geçecek." diye konuştu.

İnsanların emekli olduklarında boşluğa düştüğünü belirten Saraç, bu nedenle hangi meslek dalında olursa olsun kişilerin, emekli olduktan sonra ya da boş zamanlarda yapabileceği ikinci bir mesleği olması gerektiğini söyledi.

Saraç, yetiştirmek için çırak bulamadıklarını da dile getirerek, "Bu işi yapmak isteyen yok, o nedenle aile bireylerimizle devam ettirmeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

kayik_1.jpgkayik_2.jpgkayik_3.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim