• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

Kars Barajı, törenle hizmete alındı

Kars Barajı, törenle hizmete alındı
Kars ve Digor ovalarında tarım arazilerinin sulanması yanında yılda 10 milyon kWh elektrik üreterek ekonomiye yılda 300 milyon lira katkı sağlayacak olan Kars Barajı hizmete girdi.

Kars ve Digor ovalarında tarım arazilerinin sulanması yanında yılda 10 milyon kWh elektrik üreterek ekonomiye yılda 300 milyon lira katkı sağlayacak olan Kars Barajı hizmete girdi. 

Kars’ın en büyük kamu yatırımlarından olan Kars Barajı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla iştiraki ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla 20 Haziran 2020 tarihinde hizmete alındı. Kars ve Digor ovalarında 475 bin dekar tarım arazisine can suyu olacak Kars Barajı, yılda 10 milyon kilowatt saat enerji üretecek.

BARAJ YATIRIMINI BİR YILDA GERİ ÖDÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, Kars Barajı ile Kars ve Iğdır'ın topraklarını sulayarak verimliliği artırdıklarını belirterek, yaklaşık 10 yıllık bir inşaat mazisi olan barajda geçtiğimiz yıl su tutulmaya başladığını kaydetti.

Buradan Arpaçay Barajı'na yapılan takviyeyle Akyaka ve Iğdır Ovası'nda 541 dekar arazinin sıkıntısız bir sulama mevsimi geçirmesinin sağlandığını ifade eden Erdoğan, sadece bu bölgede bir yılda 603 milyon lira tarımsal gelir elde edildiğini kaydetti.

Erdoğan, inşa bedeli 330 milyon lira olan barajın bir yılda yapılan yatırımı iki katıyla geri ödediğini vurgulayarak, sulamalar ve diğer yatırımlarla bu projenin toplam maliyetinin 2 milyar lirayı bulacağını dile getirdi.

7 BİN 250 KİŞİYE İŞ VE AŞ İMKANI SAĞLAYACAK

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli açılışta yaptığı değerlendirmede, “Kars Çayı üzerinde inşa edilen Kars Barajı; temelden 56 metre yükseklikte olup, 1 milyon metre küp gövde hacimli, dolgu tipinde bir barajdır. Barajın bütün ünitelerinin inşasında, yüzde 95 oranında yerli sermaye ile üretilen malzeme ve ekipman kullanılmıştır. Kars Barajında depolanacak su ile Kars ve Digor ovalarında 44 adet köye ait tarım arazisi, cazibeli borulu sistem ile sulanacaktır. Sulamada enerji kullanılmayacağından, çiftçimizin herhangi bir elektrik masrafı olmayacaktır. Böylece Kars'ın bereketli topraklarından daha çok verim alacağız. Ayrıca; Kars Barajından yıllık 10 milyon kilowatt saat enerji üretilecektir. Yine proje kapsamında, an itibariyle 30 köyü kapsayan alanda, yüzde 40 oranında arazi toplulaştırması gerçekleştirilmiştir. Kars Barajı'nın, tam faaliyete geçmesiyle birlikte de sağlayacağı sulama ve enerji faydasının yanı sıra 7 bin 250 kişiye de iş ve aş imkânı temin edilmiş olacaktır. Bu Baraj ile arpa, buğday ve yem bitkileri ekimi yapılacak. Bölgede en önemli ihtiyaç olan kaba yemin yeterli miktarda temini sağlanacak. Girdi maliyetlerinin azalmasıyla, büyükbaş hayvancılığın gelişmesine önemli katkı sağlanacaktır” ifadesini kullandı. 

2018 TEMMUZ’DAN İTİBAREN SU TUTULMAYA BAŞLANDI

Kars Barajı'nda, 2018 Temmuz ayından itibaren su tutulmaya başlandı. Baraj sayesinde, Kars ovasında 260 bin dekar, Digor ovasında 215 bin dekar olmak üzere toplam 475 bin dekar zirai arazinin pompajsız borulu sistem sulama şebekesiyle sulanması sağlanacak. Kars barajında depolanacak 182 milyon metreküp su tarım arazilerini canlandıracak. Kars Barajı'ndan bırakılan su, nehir yatağındaki can su görevini de görecek. Aynı zamanda da aşağısında bulunan Arpaçay Barajı'nı beslemek suretiyle, bu barajdan sulama yapılan Iğdır Ovası'ndaki 700 bin dekarlık alanın sorunsuz bir şekilde sulanmasını sağlayacak.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mustafa özülker
22 Haziran 2020 Pazartesi 09:25
09:25
Haberiniz güzel olmuş, beğendim. Eksik kalan ne? Burayı da sazanla doldurmayın. Rakımı yüsek,suyu soğuk, yanisi oksijeni bol. Yanisi buraya kültür balıkçılığı lazım. Dağ-taş sazan ve gökkuşağı alası doldu. Biraz cesur olup kimsenin yapmadığını yapmalı ki müşteri de sıraya girsin.
77.12.152.115
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim