• BIST 8718.11
  • Altın 2244.297
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.1686
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 4 °C

Karpaz Gate Marina, Yenierenköy Belediyesi tarafından mühürlendi

Karpaz Gate Marina, Yenierenköy Belediyesi tarafından mühürlendi
Karpaz Gate Marina, Yenierenköy Belediyesi ile kurum arasındaki anlaşmazlık sonucu belediye tarafından mühürlendi. Marinadaki yatlar limandan ayrılıp alternatif noktalara yönelirken marina çalışanları duruma tepki gösterdi.

KKTC Yeni Erenköy’de bulunan Karpaz Gate Marina, belediye ile kurum arasındaki anlaşmazlık sonucu, belediye tarafından mühürlendi.

Şirket yetkilisinden edinilen bilgilere göre marinanın yalnızca ana giriş kapısı açık bırakıldı. Yatların marinaya giriş çıkışları ve gümrük işlemleri mühürlenmeden etkilenmeyeceği açıklandı.

Edinilen bilgilere göre, şirket çalışanları, bu durumu protesto etmek ve marinanın neden kapatıldığını öğrenmek için Yenierenköy Belediyesi önünde toplandı.

Öte yandan mühürleme işlemi ardından marinada demirli yatların ayrılarak alternatif noktalara yöneldiği belirtildi. Mühürlemenin ardından mağdur olan yat sahiplerinin Girne Yat Limanı'na demirlendiği öğrenildi.

BELEDİYENİN MÜHÜRLEME GEREKÇESİ NE?

Konuyla ilgili BRT’ye açıklamada bulunan Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak, marinanın dolgu alanlarının Tapu Vaziyet Planı’nda yer almaması ve 3 aydır iş yeri çalışma izni olmadığı gerekçesiyle yatların bakıma alındığı kısım, restoranlar, market ve diğer ofislerin belediye ekiplerince mühürlendiğini söyledi.

Yeşilırmak, Karpaz Gate Marina’nın bölge için gerek ekonomik gerekse turizm anlamında çok büyük değer olduğunu ifade ederek böylesi tesislerin yasal prosedüre uygun faaliyet göstermelerini istediklerini ifade etti.

ŞİRKET, BELEDİYENİN İDDİALARINI YALANLADI

Şirket Sekreteri Ayşe Karaman, Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada belediyenin iddialarını yalanladı.

2008 yılından bu yana Karpaz Gate Marina’da çalışan Karaman, şirketin tüm vergilerinin ödendiğini söyledi.

Süreci anlatan şirket sekreteri, marinanın yapılış sürecinde dalgakıran ve dolgu alanları inşa edildiğini ve dolgu alanlarına izinli bir şekilde bina inşa edildiğini kaydetti.

“ÖLÇÜM YAPILDI, VERGİ ALINMAYA BAŞLANDI”

Marinanın faaliyete geçtiği 2011 yılında, dolgu alanlarında belediye ve tapu tarafından yapılan ölçümler üzerinden vergi alınmaya başlandığını belirten Karaman, “Dolgular nedeniyle adanın yüzölçümü değişecekti. Bu nedenle haritalanması lazımdı fakat kadastro bir türlü bu işlemi gerçekleştirmedi. Yani dolgu bizim kullanımımızda ama bizim değil” dedi.

“İŞLETME İZNİNİ YENİLEMEMEKLE TEHDİT ETTİ”

Dolgularla ilgiyi vergileri her seferinde, gecikmeden ödediklerini fakat ödeme sırasında da, kadastro işleminin ilerlemesi için belediyeye yazı gönderdiklerini belirten Karaman, 2016 yılında ‘aniden’ dolgularla ilgili ek bir vergi çıkartıldığını belirtti. 2016 yılından itibaren belediyeyle bu sorunu çözmeye çalıştıklarını belirten Karaman, şöyle devam etti:

Daha sonra şimdi Başkan Emrah Bey belediyenin başına geldi. Ona da bu sorunu ilettik. Ama maalesef vergi konusunda kendisinin haklı olduğunu iddia ederek, bizi, işletme iznini vermemekle tehdit etti.”

“BENİ ARAYARAK MARİNAYI MÜHÜRLEYECEKLERİNİ SÖYLEDİ”

Son olarak emlak borcunu öğrenmek ve işletme iznini yenilemek adına belediyeye gittiklerini belirten Karaman, “Bize evraklarınız eksik dediler, tamamladık. Daha sonra Emrah Bey beni arayarak marinayı mühürleyeceklerini söyledi. Sebebini sorduğumda ise ‘mühürleyince öğrenirsiniz’ dedi. Buradaki sorun vergi mükellefiyetinin ödenmeyeceğini düşünmesi. Biz vergi mükellefiyetinin katlarca fazlasını zaten her ay gerekli kurumlara bağışlıyoruz” dedi.

“HARÇ DEĞİL, HARAÇ YARATTI”

Öte yandan şirket avukatı Serhan Çınar ise Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, Belediye Başkanı’nın kendi keyfiyle vergi getirdiğini ve ‘harç değil, haraç yarattığını’ öne sürdü.

Konuyla ilgili belediye ile kurum arasında bir toplantı gerçekleştiğini belirten Çınar, toplantıda, Belediye Başkanı’nın, bahsi geçen harcın ödenmemesi halinde marinayı mühürleyeceğini söylediğini, kurumun da bu söylem karşısında ‘sizi dava ederiz’ dediğini, Belediye Başkanı’nın da ‘dava ederseniz yapacağımı bilirim’ şeklinde tehditte bulunduğunu öne sürdü.

“KKTC’nin uluslar arası standartlarındaki tek marinasını kapattı” diyen Çınar, “Belediye Başkanı’nın verdiği bu ceza, KKTC’ye. Bir Kıbrıslı olarak utanıyorum” dedi.

karpaz_gate_marina_muhurlendi_1-001.jpgkarpaz_gate_marina_muhurlendi_2-001.jpgkarpaz_gate_marina_muhurlendi_3-001.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim