• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Karasu'da kıyı erozyonu devam ediyor

Karasu'da kıyı erozyonu devam ediyor
Sakarya'da, Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alınan koruganlar kıyı erozyonu nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Sakarya'nın Karasu ilçesinde 2.Dünya Savaşı öncesi yapılan ve Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alınan koruganlar kıyı erozyonu nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü alanda bulunan ve İkinci Dünya Savaşı öncesinde düşman çıkarmalarını önlemek amacıyla yapılan 8 korugandan ikincisi de sert dalgalar sonucu meydana gelen kıyı erozyonu nedeniyle yıkılma tehlikesi geçiriyor.

İhsaniye Mahalle Muhtarı Bülent Ülkü, geçtiğimiz yıl içerisinde meydana gelen kıyı erozyonu sonucu 1 koruganın yıkılarak denize gömüldüğünü söyledi.
Tedbir alınmadığı taktirde geçtiğimiz yıl meydana gelen olayın benzerinin bu yıl da tekrarlanacağını savunan Ülkü, İhsaniye sahilinde yer alan nehir ağzına en yakın durumdaki koruganın da dalgalara yenik düşeceğini belirtti.

Yıllardan beri tedbir alınması yönünde verdikleri mücadelenin karşılığını bulamadıklarını anlatan Ülkü, "Devletin gözü sadece İhsaniye'nin meralarında ama mahalleyi dalgalar yutacak kimsenin umurunda değil. Kum mahallesinde deniz iç taraflara doğru gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl dalgaların denize çektiği korugandan sonra şimdi bir diğer koruganda dalgalarca çökertildi" ifadelerini kullandı.

Kum Mahallesi sakinlerinden Ali Osman Kahraman da yetkililerin duyarsızlığından yakınarak, denizin göz göre göre kara yönünde ilerlemeye devam ettiğini öne sürdü. Çok acil tedbir alınması isteyen Kahraman, şunları söyledi:

"Tedbir alınmazsa bir gece bakmışız binlerce kişinin ikamet ettiği İhsaniye'yi Karadeniz basmış. Bu iddiayı abartılı bulanlar geçen kış Karasu sahilinde meydana gelen olayı hatırlasın. Sakarya nehir kıyısının taşlanması, nehir ağzına mendirek yapılması ve İhsaniye sahiline dalgakıran projelerinin yapılması bir bütün olarak ele alınmalı. İhsaniye yakasına 430 metre, Yenimahalle yakasına da 400 metrelik taşlama yapılacak. Ardından balıkçı teknelerinin Sakarya Nehri'ne her mevsimde kolayca girip çıkmaları için mendirek projesi hayata geçirilecek. Dalgakıranlar için şimdilik bir umut yok."

Bu sorunu bizzat Denizcilik ve Ulaştırma Bakanı'na ileteceğini söyleyen Kahraman, DSİ ve DLH'dan iki heyetin bugün (7 Ocak Pazartesi)  Karasu'ya gelerek sahilde bir inceleme yapılacağı duyumu aldıklarını da kaydetti.

www.DenizHaber.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
07 Ocak 2013 Pazartesi 09:36
Karasu sahilleri
Deniz intikamını alıyor!
46.196.154.250
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim