• BIST 9731.08
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 20 °C

Karadeniz'e yeni bir tersane daha

Karadeniz'e yeni bir tersane daha
Karadeniz'in en büyük tersanesinin temeli Trabzon'da atıldı. Sürmene'ye bağlı Yeniay'da yapılan tersane 10 bin ton ve üzerindeki gemilerin inşasına olanak sağlayacak.
Trabzon'un Sürmene İlçesi'ne bağlı Yeniay Beldesi'nde 10 bin ton ve üzerindeki gemilerin inşasına olanak sağlayan Karadeniz bölgesinin en büyük tersanesinin temeli törenle atıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, iktidarları döneminde denizcilikte 1 Temmuz 2003 tarihinde devrim niteliğinde kararların alındığını belirterek, bu kararların ardından Türkiye denizciliğinde çok önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Sürmene Yeniçam Tersanesi'nin temeli, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın da katılımıyla törenle atıldı. Hava muhalefeti nedeniyle törenin konuşmaları Sürmene Spor Salonu'nda yapıldı. Burada konuşan Bakan Yıldırım, tarihi kayıtlara göre Trabzon'da denizciliğin M.Ö. 2 bin yıllarına kadar uzandığını hatırlatarak, böylesine eski bir geçmişe sahip yörede denizciliğin bugün istenilen seviyede olmadığını kaydetti. Denizcilik alanında AK Parti iktidarı döneminde çok önemli gelişmelerin yaşandığını kaydeden Yıldırım, 1 Temmuz 2003 tarihinde alınan ve 'sessiz devrim' olarak nitelendirdiği kararlardan sonra bu alanda büyük gelişmelerin kaydedildiğini ifade etti. " Denizden gelen turist sayısında yüzde 130 arttı" "Türkiye denizciliğinde bir milat olarak kabul edilen bu kararlardan sonra denizcilikte büyük değişim ve gelişmeler yaşanmıştır" diyen Bakan Yıldırım, 8 bin 400 kilometre sahil şeridine sahip Türkiye'de denizciliğin daha fazla gelişme kaydetmesi için taşımacılıkta kullanılan yakıtın yanı sıra 140 civarındaki limanda da tarifelerinin ucuzlatıldığını söyledi. Alınan kararların ardından 50 yılda kaybedilenlerin 10 yılda geri alınmasının hedeflendiğini de dile getiren Bakan Yıldırım, "Büyük bir memnuniyetle görmekteyiz ki, 10 yıldan daha kısa bir sürede birçok şeyi tekrar kazandık" diye konuştu. Türkiye'nin yabancı turist gemilerinin uğrak yeri haline geldiğine dikkat çeken Bakan Binali Yıldırım, "Önceleri yabancı kruvazörler Türkiye'ye hiç uğramazlardı. Ancak bugün 11 limana düzenli seferler yapan gemiler var. Denizden gelen turist sayısında yüzde 130, gemi sayısında da yüzde 40 artış kaydedildi. Bütün bunlar ekonomiye katkı demektir" dedi. Alınan tedbirlerle Türkiye'de denizciliğin altın yılını yaşadığını belirten Bakan Yıldırım, bunun yansımalarının gemi inşa sanayinde de görüldüğünü kaydetti. Gemi inşa sanayinin emek yoğun bir sektör olduğunu belirten Bakan Yıldırım, "Bu sektörün yan sanayiye, küçük ve orta ölçekli sanayiye katkısı çok fazladır. Türkiye, gemi inşaatında son 22 yılda ulaştığı kapasiteyi son 3 yılda 2 katına çıkardı. Yılda 500 bin ton yılda çelik işlerken, bugün 1 milyon 100 bin ton çelik işler hale geldik. İşte bu nedenle tersanecilikte Türkiye son 3 yılda 23. sıradan 8. sıraya yükselmiştir. Dünyada gemi inşaatında adından söz ettirir bir hale gelmiştir. Türkiye, yat ve kimyasal tanker inşasında marka olma yolundadır. Bütün bunlar güven ve istikrarla olmuştur" şeklinde konuştu.
Yeniçam Tersanesi Yeniçam Tersanesi'nin 6 bin yıllık Trabzon'un geleceğini değiştirecek, insanların yüzünü güldürecek çok büyük bir proje olduğuna işaret eden Bakan Yıldırım, tersanenin istihdama da çok olumlu katkılar sağlayacağını ve tamamlandığında 5 bin kişinin buradan ekmek yiyeceğini söyledi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ise, AK Parti iktidarında sürekli yatırımlar, açılışlar ve temel atma törenleri yapıldığını belirterek, bütün bunların güven ve istikrarın yakalanması sayesinde gerçekleştirildiğini kaydetti. Önceleri kredi bulamayan bir Türkiye'nin yaşanan olumlu gelişmelerin ardından rahatlıkla kredi temin edebildiğine dikkat çeken Bakan Özak, "Bütün bu gelişmeler zamanı ve parayı iyi yöneten bir başbakan ve çalışma arkadaşları sayesinde yaşanmaktadır. Türkiye'nin her yanında çok önemli yatırımlar gerçekleştirilmektedir" diye konuştu. Atatürk'ün "Gittiğim her yerde vatandaşlar benden yol ve okul istediler" sözünü hatırlatan Bakan Özak, gerçek Atatürkçülük'ün de yol, okul ve hastane yapmaktan geçtiğini ifade etti. AKP Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl de, tersanenin en büyük rüyası olduğunu ve bunun bugün gerçekleştirilmesinin mutluluğunu yaşadığını belirtirken, Sürmene Belediye Başkanı Cemalettin Aksoy ise tersanenin temel atma törenini bir düğüne benzeterek salondaki hanımlara hitaben "Sizler artık kocalarınızın gurbet yolunu gözlemeyeceksiniz. Tersanenin faaliyete geçmesiyle sağlanacak istihdamla bölgede yetişen zaatkarlar artık iş bulmak için gurbete gitmek zorunda kalmayacaklar" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Sürmene'ye bağlı Yeniay Beldesi'ne gidilerek Yeniçam Tersanesi'nin temel atma kurdelesi Bakanlar Yıldırım ve Özak tarafından kesildi. Temel atma törenine Bakan Özak ve Yıldırım'ın yanı sıra Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Rize Valisi Kasım Esen, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Trabzon Belediye Başkan Vekili Kemal Kılıç, Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz ve çok sayıda siyasetçi, bürokrat ve bini aşkın vatandaş katıldı. Törende Bakan Yıldırım ve Özak'a tersanenin yapılmasına katkılarından dolayı plaket takdim edilirken, tersanenin ihalesinin yapımında emeği geçenler de hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. İhalesi 26 Temmuz 2006 tarihinde yapılan Yeniçam Tersanesi'nde 2 bin 250 metre uzunluğunda ana mendirek, 332 metre uzunluğunda tali mendirek, 350 metre uzunluğunda ve 10 metre derinliğinde rıhtımi ihtiva ederken, ana ve tali mendirek arasında 204 bin 800 metrekare geri saha dolgusu, 750 bin metrekare korunan su alanı ve yaklaşık 7.5 milyon ton taş ve 60 bin metreküp beton kullanılarak yapılacak olup bütün bu özellikleri itibarıyla Karadeniz'in en büyük tersanesi olma özelliğine sahip bulunuyor. 2008 yılında tamamlanması planlanan tersanenin 2007 yılı sonlarında tamamlanarak hizmete girmesi için Bakan Yıldırım yüklenici firma yetkilisinden söz aldı.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim