• BIST 9184.82
  • Altın 2969.817
  • Dolar 34.3784
  • Euro 36.8419
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 4 °C
  • Çanakkale 9 °C

Karadeniz’de hamsi için bilim seferi başladı

Karadeniz’de hamsi için bilim seferi başladı
Beş Karadeniz ülkesinden 12 bilim insanı Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin gemisiyle Karadeniz’de hamsi stokunu belirlemek için kolları sıvadı. 25 gün hamsiyi araştıracak uzmanlar elde ettikleri verilerle bir rapor hazırlayacak.

Deniz canlılarının üremesine fırsat vermek için getirilen av yasağı sürerken ülkemizin en çok tüketilen balığı hamsinin geleceği için bilim insanları denize açıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hamsi stoklarını belirlemek amacıyla görevlendirdiği Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile ODTÜ bilim insanlarının öncülüğünde gerçekleştirilen sefer, ODTÜ’nün gemisi RV Bilim II ile sürdürülüyor. 25 gün boyunca Karadeniz’de hamsiyi araştıracak gemide, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Cemal Gücü’nün önderliğinde; Dr. Meltem Ok, doktora öğrencisi Gizem Akkuş, yüksek lisans öğrencisi Batıkan Bilir, balıkçılık teknisyenleri Mertkan Tüer ve Kazım Tutsak bulunuyor. Ayrıca Ukrayna’dan Viktor Podhornyi ve Bohdan Hulak, Bulgaristan’dan Yoanna Giorgieva, Gürcistan’dan Ramaz Mikeladze ve Paata Vadachkoria, Rusya’dan Oleg Perevalov araştırma ekibinde yer alıyor. Sefere Hollanda Balıkçılık Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Dr. Serdar Sakınan’ın katılması da dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Ali Cemal Gücü, “Ayrıca hamsinin son yıllarda kışlamak için neden Gürcistan kıyılarını tercih ettiğini öğrenmeye çalışacağız. Çalışmamızın esas amacı doğanın bize hediyesi hamsi stokunun sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve bu değerli kaynağı gelecek kuşaklara bırakmak” dedi.

Bilim insanlarının elde ettikleri bulgularla hazırlayacakları raporu tüm Karadeniz ülkelerinin temsil edildiği Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne bağlı Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu GFCM’e sunacakları öğrenildi. Prof.Dr.Gücü, “Karadeniz kapalı bir deniz ve balık stoklarını 6 ülke paylaşıyor. Balıkçılığın ortak yönetilmesi kaynaklardan sürdürülebilir yüksek ürün elde edilebilmesi açısından kaçınılmaz. Ortak yönetim planları için de bilimsel araştırmalar çok önemli. BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne bağlı Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM), Karadeniz’de ülkelerarası iş birliğinin geliştirilmesine yönelik BlackSea4Fish projesini başlattı. Projenin koordinatörlüğünü Türkiye’de” dedi.

Dr. Sakınan ise, “Avlanan balık miktarındaki azalmanın nedenlerini sadece aşırı avcılıkta aramak yanlış. Balık stokları üzerine iklim değişikliği, kirlilik, akıntılardaki değişimler gibi tüm olası etkenleri araştırmalıyız” şeklinde konuştu.

2007 yılında hamsi 385 bin ton avlanırken bu rakam 2010’da 230 bine, 2014’te ise 100 bine kadar düştü. 2016 yılında 103 bin ton hamsi tezgahlara gelirken, tüm kıyılarımızdan yakalanan balığın 1/3’üydü.

Kaynak: Gökhan KARAKAŞ / MİLLİYET

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim