• BIST 9796.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Kaptanoğlu'ndan 'Sektöre destek olun'

Kaptanoğlu'ndan 'Sektöre destek olun'
Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, sektörün çok zorda olduğunu ve hükümetin bir an önce denizcilik sektörüne kredi vermesi gerektiğini söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık ayı olağan Meclis toplantısında konuşan  Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, sektörün çok zorda olduğunu ve hükümetin bir an önce denizcilik sektörüne kredi vermesi gerektiğini söyledi.

Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, DTO toplantısında yaptığı konuşmada “Ben bir armatör olarak, armatörlerin temsilcisi olarak konuşuyorum , devletimizin bize acilen kredi desteğinde bulunması gerekiyor . Hükümetimiz son 10 senede bayrağı göndere dikmedi mi? Ekonomi de krizleri  teğetler geçmedi mi? Şimdi en güçlü bütçemiz yok mu? Kişi başı milli geliri 10 bin dolar seviyesine çeken bu hükümetimiz değil mi? Ben hükümetimden bu desteği istiyorum. Ama mutlak ve mutlak denizcilik sektörüne destek verilmeli” dedi.

Kendilerini iktidara çok yakın bir oda olarak gördüklerini söyleyen Kaptanoğlu “İktidarla bu kadar yakın olan başka bir oda yoktur bizim dışımızda. Biz yakınız. Bugün bizim fişimiz çekileceği yere Türkiye’nin deniz ticaretindeki büyüklüğünün farkına varılmalıdır. Merkez Bankası’nda milyar dolarla konuşuluyor, ama neden Türkiye’nin yaklaşık 20 milyon DWT ve yaş ortalaması 5 olan deniz ticaret filosu desteklenmiyor?” diyerek sektöre destek verilmemesini eleştirdi.

Konuşmasında tersanelerin durumuna da değinen Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, “ Tersanelerimiz çalışmıyor. Varsa çalışan bir tersane bize de çalışmasını öğretsin. Çalışma derken tamir bakımdan söz ediyorsak onlar 2-3 tersane. Bakın diğer tersanelerimize iş yok. Bazen düşünüyorum Yalova’ya tersane alanı yapmakla yanlış mı yaptık diye. Biz oradaki kardeşlerimizi tersane sahibi yapmaya çalıştık. Sayın Başkanım Tayyip Bey bana dedi ki “ Siz ne konuşuyorsunuz? Yalova’yı tersane alanı yapın diye ben mi dedim?” dedi. Doğru da söyledi. Ama o gün bir baktım ki herkes teşebbüs gücü istiyor. O tersaneci kardeşlerimiz yatırım yaptı, şimdi o tersaneler yarım yamalak duruyor. Benim hükümetimin buna destek olması lazım. Ben hükümete yakın olduğum için bunları söylüyorum. Bu hükümete benim kadar da yakın kimse yok. Hele başbakana hiç kimse yok. Ama bizi duysunlar. İsterse şimdi medya yazsın “Cengiz Kaptanoğlu feryat ediyor” desin. Başbakan kızar, yahu kızmaz. Benim başbakanım kadar vefalı adam yok ki” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Köseoğlu: Kime göre hareket edeceğiz?

DTO toplantısında söz alanlardan biri de Ambarlı Limanı Yönetim Kurulu Başkanı ve DTO Meclis Üyesi Altan Köseoğlu ise limanların sorunlarına dikkat çekti.  Son yapılan liman yönetmeliğinin sorunları azalttığını söyleyen Köseoğlu, geçmişte yapılan liman uygulamalarını çok eleştirdiklerini, hatta dönemin Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz ile bu konuyu tartıştıklarını söyleyen Köseoğlu,  “Dikkat ederseniz son 1 yıldır belki de 2 yıla yakın süredir yapılan uygulamalarla ilgili olarak teşekkür ediyorum. Daha önce limanlar yönetmeliğine göre  her limana ayrı bir uygulama yapılıyordu” dedi.

Gümrük  ve limanlar arasındaki iletişim kopukluğuna da dikkat çeken Köseoğlu, “Gümrük diyor ki senin limanlar kanunu yönetmeliğin varsa beni ilgilendirmez kardeşim. Benim de yönetmeliğim var hiç kimse ciddi bir biçimde gümrük yönetmeliğini okudu mu? Yo biz liman yönetmeliğine bakıyoruz. Liman yönetmeliğinde her şey yazıyor. Diyorki tehlikeli yükleri de buraya istif edeceksin. Gümrük diyor ki ‘hayır buraya koyacaksın’ biz kime göre hareket edeceğiz bilmiyoruz” dedi.

Limanlarda yaşanan sıkıntılarla ilgili hiç kimsenin sesini çıkarmadığını söyleyen Köseoğlu “Burada da bazı konularda sesimizi çıkartmıyoruz. ‘Boşver böyle gelmiş böyle gider’ diyoruz bir çoğumuz,  ama yıllar önce anlatmaya çalıştığım sorunun problemin bugün yaşandığını gördükçe üzülüyorum. Burada limanlar kanunun 2. Maddesi diyor ki her limanın özelliğine göre bir liman yönetmeliği tüzüğü yapmak zorundasın. O tüzük lafını yönetmelik yaparsanız yönetmeliği de Türkiye limanları yaparsanız meseleyi çözmüş olmazsınız. Bir meseleyi 3 /5 tane problem haline getirmiş olursunuz.  Allah kolaylık versin bu böyle devam edecek,  ancak şunu da ilave etmek isterim ki acentenin bugün getirilen düzenlemelerle ki benim önüme belki 10 kere geldi acentelik yönetmeliği çıkarıldı diye hepsini geri çevirdim. Onun ticaret kanunun da yeri vardır düzenlemesi vardır. Ama çanta acenteler şöyle olur böyle olur diye evet bir düzenleme yaptık ama bugünkü düzenlemelerin bir kısmından acenteleri öyle bir hale getirdi ki şimdi hukukta diyoruz ki;  biz armatörün namına ve hesabına göre hareket eden kimseler değiliz. Yok öyle bir şey armatörün adına hareket eden her ülkede onun sorumluluklarını o ülke mevzuatı içinde onun sorumluluklarını taşıyan kimsedir acente ha bu lafı beğenmediniz mi? İstediğiniz gibi düzeltebilirsiniz Türkiye de ama yurt dışında düzeltemezsiniz Yunanistan’da İtalya’da Portekiz’de  düzeltemezsiniz acente olarak sorumuz bizde ki gibi bazı ülkelerde ben acentelikten vazgeçtim diyemezsiniz. Bazı problemler karşısında acenteler ‘ben bu geminin acenteliğinden vazgeçtim’ diyor sıyırıyor ve o zaman bir sürü tebligat bilinmez bir adresteki armatörü nasıl yapılacak. Bunların sıkıntısını ben yıllarca çektim. Dolayısıyla savunma yanlış yöndedir. Onun düzeltilmesini istiyorum. Evet biz sorumluyuz ama şu şartlarda sorumluluk bize atfetmeniz lazım diyeceksiniz. Yoksa biz acenteyiz bize dokunmayın gidin armatörü bulun gibi bir anlayışın yanlış bir yol olduğunu söylüyorum. Doğrusunu siz bulursunuz diye düşünüyorum” dedi.
Konuşmasında Faruk Ürkmez’e teşekkür eden Altan Köseoğlu “Her sözünün altına imza atıyorum. Kendisini de tebrik ediyorum. Sektörün sorunlarının aşılabilmesi için herkesin konuşması gereken yer DTO Meclisi”  dedi.

kaptanoglu_550.jpg

altan_koseoglu_550.jpg

Deniz Haber Ajansı- Tarkan BİRİCİK

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.kaptan Refik Akdoğan
15 Aralık 2012 Cumartesi 11:39
Kaptanoğlu sektöre destek olun
Yapmayın Sayın Cengiz Kaptanoğlu! Sektör yabancı bayrağı tercih etti. Filomuz yabancı bayrağı çektiğinden sizin dediğiniz gibi yirmi milyon dwt değil sadece dokuz milyon dwt'dur Onlara, yabancı bayraklara nasıl yardım edilebiilir ki? Yabancı bayrağı çekenler çektikleri bayrağın devletinden yardım istesinler. Çünkü vergiyi T.C'ye değil o devlete ödemektedirler. Türk bayrağı çekenlere devlet elbette yardım elini uzatmalı. Tersaneler artık Deniz Ticaret Odasından ayrılarak ayrı bir oda kurmalı ve sorunlarını devlete ayrı olarak götürmelidir. Çünkü Gemi inşaatı ağır sanyidir ve ticaret denizciliği ile bir ilgisi yoktur. Devlete hem ticaret denizciliği hem de tersaneler için yardım talebi ile gidilirse devlet çok ağır görünen yardımını yapamaz ya da birine yaparken diğerine yapmaz. Bu iki ayrı iş kolu kesinlikle birbirlerinden ayrılmalıdır.Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
176.240.116.142
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim