• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 14 °C

Kaptanoğlu, KKTC sahillerini kararttı

Kaptanoğlu, KKTC sahillerini kararttı
Kaptanoğlu Holding bünyesinde bulunan Türk bayraklı 22,950 GRT'lik "Hacı İsmail Kaptanoğlu" isimli tankerin tahliye operasyonu sırasında meydana gelen çevre kirliliği Kıbrıs sahillerini kararttı.

Kaptanoğlu Holding bünyesinde bulunan Türk bayraklı 22,950 GRT'lik "Hacı İsmail Kaptanoğlu" isimli tankerin tahliye operasyonu sırasında meydana gelen çevre kirliliği Kıbrıs sahillerini kararttı.

İskele Kalecik’te AKSA Elektrik Santrali’ne yapılan yakıt ikmali sırasında boruların patlaması nedeniyle denize çok miktarda petrol aktı.

Türkiye’den Yardım Ancak Akşama Gelecek

Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, Gastria/Kalecik’te denize sızan mazot olayıyla ilgili BM ve Türkiye nezdinde girişimlerde bulunduklarını açıkladı.

KKTC Dışişleri Bakanı Erk Girne Belediyesi’ni ziyareti sırasında, Kalecik’te yaşanan sızıntı olayını da değerlendirdi. Denize yayılan mazotun yeterli ekipman bulunamadığı için henüz bariyerlerle havuz içerisine alınamadığını da belirten Bakan Erk, bunun için Türkiye’den bariyer ve ekipman talebinde bulunduklarını belirtti.

“Çok üzücü, bundan sorumlu olan firmanın uyguladığı teknik, teknoloji, ekipman ve malzemeyi güncellemesi gerekir diye düşünüyorum. Böyle sızıntılara fırsat verilmemesi gerekirdi” diyen Erk, “Bu AKSA’nın ilk defası değil. Demek ki zafiyetleri var. Bunları gidermemesi halinde üretim sözleşmesinin maddelerine gidilmesi gerekir. Bu üretim hakkı kendisine tanınırken çevreyi koruma görevi de verilmişti. Çevreyi koruyamıyorsa ve bu konuda zafiyet gösteriyorsa elbette ki sözleşmeden doğan haklarımızın kullanılması gerekir” ifadelerini kullandı.

Kutlay Erk, yaşanan olayın bir cezası olacağını ancak kendilerin daha çok yaşanan çevre felaketine odaklandıklarını kaydetti.

Denize yayılan mazotun yeterli ekipman bulunamadığı için henüz bariyerlerle havuz içerisine alınamadığını da belirten Bakan Erk, bunun için Türkiye’den bariyer ve ekipman talebinde bulunduklarını açıkladı.

Konunun BM nezninde de takip edildiğini belirten Bakan Erk, nelere ihtiyaç olduğu konusunda teknik destek alındığını ve yapılması gerekenin sızıntının bariyerlere havuz içerisine alınması işlemi olduğunu vurguladı.

Turizm Çevre ve Kültür ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlıkları teknik personelinin özverili çalışmalarıyla tüm imkanları seferber ettiğini ifade eden Bakan Kıtlay Erk, Türkiye’den kargo yoluyla gelecek bariyer ve ekipmanların Kalecik’e ancak akşama ulaşabileceğini söyledi.

Kriz Masası Kuruldu

Bölgedeki işletmelerin ve ilgili devlet dairelerinin ekipmanlarıyla yayılmayı önlemek amacıyla AKSA bölgesiyle Bafra oteller bölgesinde denize bariyerler konuldu.

Türkiye’deki bir özel firmadan da yardım istendi. Firmanın ekibi, bugün öğle saatlerinde KKTC’de olacak. Ekipmanlar ise bugün akşam Mersin’den kalkacak gemiyle yarın sabah KKTC’ye ulaşacak.

İlgili devlet dairelerinin temsilcileri ve AKSA yetkilileri tarafından kriz masası oluşturuldu. Kriz masası, çözüm bulmak amacıyla sürekli toplantı halinde.

kaptanoglu_kaza1.jpg

kaptanoglu_kaza2.jpg

kaptanoglu_kaza3.jpg

kaptanoglu_kaza4.jpg

kaptanoglu_kaza5.jpg

kaptanoglu_kaza6.jpg

kaptanoglu_kaza7.jpg

kaptanoglu_kaza8.jpg

kaptanoglu_kaza9.jpg

ww.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim