• BIST 9548.09
  • Altın 2490.812
  • Dolar 32.5157
  • Euro 34.5164
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 22 °C

'Kaptan June' ömrünü caretta carettalara adadı

'Kaptan June' ömrünü caretta carettalara adadı
Türkiye'de caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarının başında gelen İztuzu Plajı'nda 30 yıldır koruma görevi üstlenen 93 yaşındaki June Haimoff, bölgede deniz kaplumbağaların "gönüllü annesi" olarak tanınıyor.

İlk kez 1975'te teknesiyle Köyceğiz ilçesindeki Ekincik Koyu'na gelen Haimoff, daha sonra tatilini geçirmek için sürekli bu bölgeyi tercih etti. 1986'da İztuzu Plajı'ndaki barakasında ve teknesinde yaşamaya başlayan Haimoff, bu sürede plaja yumurta bırakmak için gelen caretta carettaların korunmasında önemli rol oynadı.

Uzun yıllar deniz kaplumbağalarına adeta "gönüllü annelik" yapan Haimoff, bölgede yaşayan insanlar tarafından da "Kaptan June" olarak tanınıyor.

İngiltere kraliyet ailesi tarafından 2011'de "kraliyet nişanı" verilen "Kaptan June", ilerlemiş yaşına rağmen caretta carettalarla ilgili bilgilerini kitap yazarak insanlarla paylaşıyor.

Caretta carettalar için imza topladı

Haimoff, İztuzu Plajı'nı ilk gördüğünde dünyanın en güzel plajı olduğunu düşündüğünü ve kumsala yumurtlayan caretta carettalar için bir şeyler yapmaya karar verdiğini anlattı.

Geçmiş yıllarda bölgeye otel yapılmasının gündeme geldiğini hatırlatan Haimoff, plaj çevresine inşa edilecek bir yapı kumsala yumurtlamaya gelen caretta carettaları olumsuz etkileyeceği için imza toplayıp Ankara'ya gittiğini belirtti.

Caretta carettalar için İztuzu Plajı'nda inşaat olmaması gerektiğini yetkililere anlattığını aktaran Haimoff, "Turgut Özal'ın sekreteri Can Pulak ile tanıştım ve herkes bana çok yardımcı oldu. 1987'de otel inşaatı başlamıştı. 1988'de ise Türk hükümeti İztuzu Plajı'nda inşaat yapılmayacağına karar verdi. İztuzu Plajı dünya genelinde tanındı ve buraya çok fazla turist gelmeye başladı. İztuzu da koruma bölgesi ilan edildi" dedi.

Haimoff, plajın koruma bölgesi ilan edilmesinde kendisinin önderliğinde Türkiye ve dünyadan birçok kişi ve çevre örgütünün emeğinin olduğunu vurguladı.

"Tekne pervaneleri deniz kaplumbağalarını yaralıyor"

Haimoff, 1984'te Dalyan Kanalı'nda 6 olan tekne sayısının, bugün 600'lere ulaştığını, tekne pervanelerinin de deniz kaplumbağalarının yaralanmasına yol açtığını kaydetti.

2011'de deniz kaplumbağaları için Kaptan June Kaplumbağaları Koruma Vakfı'nı kurduğunu, plajdaki kulübede geçmişten bu yana yaşanan her şeyin fotoğraflarla sergilendiğini anlatan Haimoff, şöyle konuştu:

"Vakfın en önemli amacı, doğanın ve denizin önemini insanlara anlatmak. Vakfım aracılığıyla insanları bilgilendirmek istiyorum. Denizi ve doğayı korumalıyız. İnsanların denize çöp atmasının önüne geçmeliyiz. Okullara gidip onlarla bilgi paylaşımında bulunuyorum. Çocuklar bize geliyor. Bunların hepsini birlikte başarabiliriz. Bugüne kadar 4 kitap yazdım. Deneyimlerimi insanlarla paylaşıyorum."

Haimoff, 2011'de İngiltere'de Prens Charles'ın kendisine İztuzu Plajı ve caretta carettalar için yaptığı çalışmalar dolayısıyla verdiği kraliyet nişanının kendisini oldukça gururlandırdığını sözlerine ekledi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim