• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti yaban hayatını gözlemledi

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti yaban hayatını gözlemledi
Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti, Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez 12 deniz mili açıkta yaban hayatını gözleme çalışması yaptı.

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti (SPOT) tarafından, Exeter Üniversitesi ve BirdLife International danışmanlığında, Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) kuş gözlemcilerinin desteği ile yürütülen çalışmalar çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez bir yat kullanılıp, karadan 12 deniz mili açığa gidilerek, yaban hayatı gözlem çalışması yapıldı. Çalışma ile göç dönemindeki canlılar hakkında daha önce toplanması mümkün olmayan bilgilere ulaşıldığı belirtilirken, balıkçılık faaliyetlerinden istem dışı da olsa kötü etkilenebilecek türlerin davranışlarını izlemek için yola çıkıldığı bildirildi.

Özellikle, yelkovan gibi bazı türler hakkındaki kısıtlı bilgilerin artırmanın en büyük başarıları olduğunun altı çizilirken,12 mil şeridini içine alan alanda görülen tüm kaplumbağalar, kuşlar, yunus, Akdeniz foku gibi önemli türlerin not edildiği kaydedildi.

Snape: Değişik türlerin hareketleri incelendi

Gazetemiz KIBRIS’a konuşan Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti (SPOT) Yönetim Kurulu Üyesi Robin Snape, Kuzey Kıbrıs’ın ilk denizel yaban hayat gözlem çalışmalarının geçtiğimiz hafta gerçekleştirildiğini söyledi. Robin Snape, Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez yat kullanılarak karadan 12 mil açığa gidilip, yaban hayatı gözlem çalışması yapıldığını kaydetti.

Bu çalışmanın, Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’nin geçen yıldan bu yana yürütülmekte olduğunu ve pek çok değişik çalışmayı içeren MAVA Vakfı desteği ile gerçekleştirilen ‘Hedef-dışı avın belirlenmesi ve olası çözümlerin değerlendirilmesi’ projesi kapsamında gerçekleştirildiğini belirten Snape, bu çalışma ile özellikle göç dönemindeki canlılar hakkında daha önce toplanması mümkün olmayan bilgilere ulaşılmaya başlandığını açıkladı.

Robin Snape, Kuzey Kıbrıs 12 mil şeridini içine alan alanda görülen tüm kaplumbağalar, kuşlar, yunus, Akdeniz foku gibi önemli türlerin not edildiğini dile getirdi. Öncelikli olarak balıkçılık faaliyetlerinden istem dışı da olsa kötü etkilenebilecek türlerin davranışlarını izlemek için yola çıkıldığını ifade eden Snape, özellikle yelkovan gibi bazı türler hakkındaki kısıtlı olan bilgilerini artırmanın en büyük başarıları olduğunu bildirdi.

Snape, değişik türlerin denizsel bölge içinde ne zaman hangi yollardan geçtiği hakkında ilk gözlemlerin yapıldığını dile getirdi. Tamamıyla aynı yöntemler izlenerek, güneydeki organizasyonlarla paralel organize edilen bu çalışmaların, adanın etrafını kaplayacak şekilde planlandığını anlatan Snape, bu faaliyetlerin ilerleyen dönemlerde de devam edeceğini kaydetti.

Robin Snape, adamız sularını paylaştığımız türler hakkında bilgi toplamayı ve dönemsel değişimleri anlamayı amaçladıklarını söyledi. Ayrıca tüm bu bilgilerin uluslararası Avrupa Denizi’ndeki Deniz Kuşları veri tabanı ile paylaşılacağını kaydeden Snape, böylece tüm Akdeniz’deki kuş davranışlarının belirlenmesine ve bu türlerin korunmasına katkı koyacaklarını belirtti. Robin Snape, “Bu çalışma, SPOT tarafından, Exeter Üniversitesi ve BirdLife International danışmanlığında, Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) kuş gözlemcilerinin desteği ile gerçekleştirilmektedir” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim