• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 27 °C
  • Çanakkale 21 °C

Kalkavan: Marmaray'dan sonra herşey bozuldu

Kalkavan: Marmaray'dan sonra herşey bozuldu
İMEAK Deniz Ticaret Odası(DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, deniz ulaşımının Türkiye’de mecburiyetten kullanıldığını söyleyerek, “Özellikle Marmaray’dan sonra herşey bozuldu” dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası(DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, deniz ulaşımının Türkiye’de mecburiyetten kullanıldığını söyleyerek, “Özellikle Marmaray’dan sonra herşey bozuldu. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Deniz ulaşımını kullananlar da mecburiyetten, gidecekleri yerlere yetişmek için kullanıyorlar. Deniz ulaşımı karayoluyla aynı kolaylığı ve rahatlığı sağlamadıktan sonra deniz ulaşımında istenilen seviyelere gelmek sözkonusu bile olamaz” dedi.
Arz ve talep anlamında 2 ayrı sorun bulunduğuna işaret eden Metin Kalkavan, İMEAK DTO Mayıs ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, “Arz tarafında teknelerle ilgili sorunlarımız; alınma yerleri, kapasiteleri, sertifikaları, iskelelerle ilgili alacağımız işletme belgeleridir. Diğer taraftan talebi nasıl yaratacağız? Ayrıca liman çıkış yerleri ve iskelelerde park yerleri bulunmuyor. Modern sisteme uygun park alanları çok önemlidir. İskelelere kolay yanaşıp kalkmak çok önem taşımaktadır. Denizi kullanamıyoruz çok ciddi problemimiz var. Gerçekten denizi kullanmak ve sorunu çözmek isteyen zihniyet olması gerekiyor, bu zihniyete henüz sahip değiliz” diye konuştu.

“Toplu taşımacılık adına çok karamsarım”

Deniz ulaşımının mecburiyetten artacağını daha doğrusu artmak zorunda olduğunu kaydeden Kalkavan, “Onlarca iskeleler yapacağız, herkes mecburiyetten girip çıkacak. Bu firmalarımız için yakın gelecekte çok karamsarım. Toplu taşımacılık adına çok karamsarım. Zihniyet anlamında büyük problemimiz var ama biz planlamasız büyüyen bir nesil ve ülkeyiz. Önce işi yaparız plan arkadan gelir, enteresan bir şey. Hesap tutmaz, ölçü tutmaz sonra nasıl olduğunu sorgulamaya başlarız. Hatırlıyorum, önce gemi yapılır sonra plan yapılmaya başlanır, ondan sonra ebatlar tutmaz” şeklinde konuştu.

“Büyük armatörlerin çoğu DTO’da”

DTO’da büyük armatörlerin yüzde 90-95’inin yeraldığı bilgisini vererek, “DTO’da temsil edilmeyen büyük armatörümüz yok denecek kadar az. Sayın Celal Çınar Akata, konuşmasında büyük armatörlerin DTO’da yeralmadıklarını ifade etti, buna katılmıyorum. Her şeyi yönetimden beklemek doğru değil. Burada bir çok sorunumuz var, bunları konuşmamız gerekiyor. Deniz Ticaret Odası’nın kuruluş amaçları, görevleri yazılı, bazı şeyler karıştırılıyor, bunlardan bir tanesi inovasyon. İnovasyonu ya birey yapar ya da şirket. İnovasyon ve Ar-Ge teşvikleri var biz sadece duyuruyoruz. Direkt olarak odada inovasyon çalışması yapmıyoruz, yapanları teşvik ediyoruz.

Gökova’nın korunması konusunda hiçbir şüpheye yer olmadığının altını çizen Kalkavan, “Gökova’yı zaten destekliyoruz ama ne kadar engellenir ne kadar engellenmez onun bir garantisini veremiyoruz. Ama bugün Gökova’yı bilen bilmeyen herkesin koruyacağını, korumak isteyeceğini biliyoruz. Gökova’da o iskele çalışır mı? Çok zor. Bu konuda elimizden geleni yapacağız” dedi.

“Kosterde üstünlüğümüzü kaybediyoruz”

Kosterciliğin yaptıkları çalışmada tarihsel bir öneminin olduğuna değinen Kalkavan, “Koster filosuyla 80’li yıllarda uzun zaman sonra Akdeniz ve Karadeniz’de üstünlük kurulmuştu, şimdi onu kaybetme durumundayız çünkü Rusya’nın yapmış olduğu nehir ve açık deniz tipi gemilerle o hegemonyamız bitmek üzere, yenilenmesinin stratejik faydaları var. Çok kapsamlı çalışma yaptık” diye konuştu.

HABER: SİNAN SAYGI - DENİZ HABER AJANSI
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
KAPTAN
09 Mayıs 2014 Cuma 09:55
09:55
COK KAPSAMLI CALISMA DEDIKLERI,PROJEDEN PAY ALACAKLAR DTO KANALI ILE BELIRLENECEK.YNI DTO KIME ISTERSE ONA O KADAR VERECEK.YANI PARA YINE AYNI FAMILYALARA GIDECEK.
212.253.82.173
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim