• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 30 °C
  • Çanakkale 24 °C

Kalkavan: Göcek'te yat bağlama parası kanunsuz

Kalkavan: Göcek'te yat bağlama parası kanunsuz
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Göcek’te uygulanan yat bağlama parası uygulamasının tamamen kanunsuz olduğunu ifade etti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, İMEAK DTO ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Göcek’te hiçbir hukuki dayanağı olmadan yat bağlama parası alındığını belirterek, “Anlatırken bile içim sıkılıyor, nefesim daralıyor. Bu uygulama tamamen kanunsuz. Para toplamak sadece kanun ve yönetmeliklerle olur, bugün öyle bir şey olmadığı halde bağlama parası toplanıyor. Ticarilerden de alıyorlar, tam bir komedi oynanıyor. Bundan bakanlığın ve Liman Başkanlığı’nın haberi yok. Bu uygulamayla esnafın işini bitirirsiniz. Denizcilik sektörü diye böyle bir uygulamaya gitmek, esnafı kaçırmaya yöneliktir. O zaman ticari hukuk da değişecek, yolda değişecek. Nasıl yapıldığına hayret ediyorum. Parayı toplayanlar da suç işlemiştir çünkü hiçbir dayanağı yok” şeklinde konuştu.

“Yeni marinaların yapılması çok zor”

Denizcilik sektöründe devamlı problem üretildiğinden yakınan Kalkavan, reaktiflikten proaktifliğe geçilmesi gerektiğine işaret etti. Kalkavan, “Denizcilerin neden bu kadar cezalandırıldığının hiçbir demokratik izahı yok. Reaktiflikten proaktiliğe geçmemiz lazım. Ama henüz geçmedik. Şu anda 25 bin 167 olan bağlama kapasitemizin bu gidişle artması ve yeni marinaların yapılması çok zor. Toptan çözmemiz lazım. Yoksa bir avuç tekne sahibi seneye 2 katı para verecekler. Bu gidişle çok pahalı hale gelecek. Göcek’e giden hiç kimse de ödemez. Alma şansları da yok. Sahil Güvenlik de botunuzu tutamaz. 30 metrelik tekne ayda 4 bin 500 TL para ödeyecek. Göcek’te para alınıyor, Ölüdeniz, Bodrum ve Hisarönü’nde alınmıyor” diye konuştu.

HABER: SİNAN SAYGI-ONUR KAPLAN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Zoro
15 Ağustos 2014 Cuma 23:36
23:36
Bakıyoruz da millet iki kuruşunu hala değişen ehliyetlere formaliteye harcıyor, denizcilerin yıpranma payını anan yok varsa yoksa zenginlerin yatlarını nereye bağlayacakları sorun olmuş. Yazık memleketimin insanına. Onu da devlet sübvanse etsin, kahvelerinizi yatlarınızda yudumlayın aman size zarar gelmesin yazık.
50.117.34.51
kıyılar ve denizler kirleniyor.
15 Ağustos 2014 Cuma 11:57
11:57
tekne kontrolleri tam yapılamadığı için bilinçsiz teke kullanıcıları, koyları denizleri pisletip gidiyorlar, oraları bilenler bilir, demir atacak denizde yüzecek o kadar fazla koy yok, toplasan 15-20 tane, onlara da uzun metrajlı yatlar demiri atıp kıyıya paralel yatıyorlar, bunları kontrol eden yok, oraları gezmeye gidenler bir güzel süper yatları görüp geliyorlar ne kıyılarından ne denizlerden yararlanma imkanı bulamıyorlar. sorun çok ciddi seviyede, sayın kalkavan'ın söylediği bu sorunların sadece 20'de bir tanesi, yaz ayları başlangıcında buraya filolar halinde irili ufaklı tekneler hucüm ediyorlar çoğusunun yat kaptanı ehliyeti hatta miço ehliyeti bile yok eş dost akraba ile beraber günü birlikçi tatilciler, çoluk çocuk hurra babam geliyorlar, deniz emniyeti sıfır, sintine basma denize plastik çöp, yemek yağları, karpuz kabuğu pet şişe, kullanılmış çocuk bezi, kadın pedi atmak maksimum, denetleme olsa bile çok yetersiz, sahil güvenlik botları hangi birine yetişecek, ?. Bunlar sorunlar, peki çözüm ne derseniz, acilen çeşme'nin güneyinden fethiye'nin çıkışına kadar olan bölümde öncelikle deniz zabıta birimleri oluşturulmalı, fazla büyük değil küçük botlarla çok sıkı denetimler yapılmalıdır. bir bot içerisinde , liman başkanlığı , belediye çevre ekibi, çevre ve orman bakanlığı personeli, kaptan ve makinacı olacak, ve bunlar 24 saat esasına göre günde 2 vardiya görev alacaklar, kanun ve tüzükler yeterli, İstanbul'da, Kocaeli'de Belediye ekiplerine bağlı böyle çevre botları var ancak onlar büyük gemileri daha çok denetlliyorlar, sadece bu işlemi turistik yerlerde yat ve guletlere uygulayarak, dünyada eşi benzeri olmayan bu altın koylarımızı bir nebze korumak mümkün alabilecektir.
78.167.92.222
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim