• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 13 °C

Kalamisia isimli yat, Çeşme'de Türk bayrağına geçen ilk yat oldu

Kalamisia isimli yat, Çeşme'de Türk bayrağına geçen ilk yat oldu
Çeşme’de Türk bayrağına geçen ilk tekne Kalamisia’nın sahibi Bilgisayar Mühendisi Prof. Dr. Cahit Aybet’e Çeşme Liman Başkanı Nihat Tozman tarafından bir Türk bayrağı hediye edildi.

Çeşme’de Türk bayrağına geçen ilk tekne Kalamisia’nın sahibi Bilgisayar Mühendisi Prof. Dr. Cahit Aybet’e Çeşme Liman Başkanı Nihat Tozman tarafından bir Türk bayrağı hediye edildi.

İNGİLİZ BAYRAĞI'NI İNDİRDİ, TÜRK BAYRAĞINI ÇEKTİ

Yurt dışında bulunan veya yabancı bayrak çekilmiş olan gerçek ve tüzel kişilere ait yat, kotra, tekne, yolcu ve gezinti gemilerinin kayıt veya tescili amacıyla serbest dolaşıma girişini sağlayan kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte sahibi Türk olan yabancı bayraklı özel teknelerin Türk bayrağına geçişleri Türkiye genelinde sürüyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın kayıtdışı tekne kalmaması amacıyla bağlama kütükleri oluşturulduğunu ve teknelerin bağlama kütüklerine kayıtlarının zorunlu hale getirildiğini açıklamasının ardından Çeşme Liman Başkanlığı’na 75 özel tekne sahibi müracaat etti.

Türk sahipli yatların Türk bayrağına geçerek uluslararası sularda Türk bayrağının payının arttırılmasının da hedeflendiği yeni düzenlemede yat ve teknelere vergisel teşvik de sağlanırken, KDV yüzde 1’e düşürüldü, ÖTV de sıfırlandı. Bu düzenleme sayesinde Türkiye genelinde yaklaşık 5 bin 600 Türk sahipli yabancı bayraklı teknenin, Türk Bayrağı’na geçmesi bekleniyor. 2009 yılında da vergi indiriminde bin 237 tekne Türk bayrağına geçmişti.

LİMAN BAŞKANLIĞI SINIRLARIMIZ İÇİNDE 784 YABANCI BAYRAKLI ÖZEL TEKNE VAR

Çeşme Liman Başkanı Nihat Tozman yaptığı açıklamada, “27 Ocak 2017 tarih ve 29961 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6770 Sayılı Kanun, 3 Mart 2017 tarih ve 29996 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/3 sayılı yabancı bayraktan Türk Bayrağı’na geçişe ilişkin tebliğ gereğince, yabancı sicillerden çıkarak bağlama kütüklerine kayıt yaptırmak isteyenlerin başvurularını alıyoruz. Öncelikle teknenin ölçümleri yapılıp, demirbaş listesi tanzim edildikten sonra bağlama kütüğü ruhsatı hazırlanarak ithalat işlemi için Çeşme Gümrük Müdürlüğü’ne gönderiliyor. Çeşme Liman Başkanlığı sınırları içerisinde; IC Çeşme Marina’da 256 adet, Alaçatı Marina’da 182 adet, Altın Yunus Setur Marina 97 adet, Teos Marina’da 191 adet, Dalyan Çeştur Yat Limanı’nda 40 adet, Dalyan Balıkçı Barınağı’nda 9 adet, Çiftlik Balıkçı Barınağı’nda 6 adet, Ilıca Balıkçı Barınağı’nda 3 adet olmak üzere toplam 784 adet yabancı bayraklı özel tekne bulunmakta. İthalatı yapılacak yat/tekne ile ilgili olarak Liman Başkanlığı’mıza şu ana kadar 75 başvuru oldu” diye konuştu.

LONDRA’DA EMEKLİ OLDU, ARTIK TEK TUTKUSU DENİZ

İşlemlerinin tamamlanmasının ardından Çeşme’de Türk bayrağına geçen ilk tekne Kalamisia adlı 7,90 metre boyundaki yelkenli yat oldu. Tekne sahibi Bilgisayar Mühendisi Prof. Dr. Cahit Aybet’e Çeşme Liman Başkanı Nihat Tozman tarafından bir Türk bayrağı hediye edildi. İngiltere’de Londra Üniversitesi’nden emekli olduktan ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde de ders verdikten sonra çalışma hayatını noktaladığını söyleyen Cahit Aybet, “Son 4 senedir sadece yelken ve deniz ile uğraşıyorum. Deniz her zaman tutkumdu, artık tek tutkum oldu. 15 yıldır İngiliz bayraklı bir teknem var. Yabancı bayraklı gemilerin Türkiye’de kalmasında eskiden bir kısıntı yoktu. Transitlog belgesi her sene yenileniyordu. Ama şimdi bununla ilgili mevzuat değişti. Yeni tebliğ değişikliğine göre, yabancı bayraklı tekneler Türk limanlarında 90 günden fazla kalamayacak. Bu durumda teknesini devamlı Türkiye’de tutmak isteyenler mecburen Türk bayrağına geçmeleri gerekiyor. Ben de bununla ilgili haberleri görünce, Resmi Gazete’de de detayları okudum ve Türk bayrağına geçmek için müracaatımı yaptım” diye konuştu.

'HER İKİ KURUMA DA TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Kendi şahsi tecrübelerine göre Türkiye’de genellikle farklı kurumlar arasında müşterek çalışmaların pek düzenli gitmediğine dikkat çeken Cahit Aybet konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Dışardan yabancı gözüyle bakarsanız Türkiye’de bir koordinasyon eksikliğini görüyorsunuz. Bayrak geçişi müracaatı iki ayrı yerde yapılıyor. İki ayrı devlet kuruluşu devrede. Biri teknenin bulunduğu limandaki Denizcilik Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Liman Başkanlığı, diğeri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Gümrük Müdürlüğü. Oysa Türkiye’nin geleceği için, uluslararası ortamda yarışabilmesi için iki devlet kurumunun arasındaki koordinasyonun üst seviyede olması lazım. Kararı uygulayıcıların da karar vericiler kadar seri olması lazım. Uygulamanın yürürlüğe girmesinin ardından işlemlerin 6 hafta sürmesi, benim gibi yurt dışında yaşamış biri için yadırgatıcı oldu. Neyse ki bana verilen bilgide; bunun ilk uygulama prosedürü nedeniyle yaşandığı, bundan sonra işlemlerin birkaç gün içinde sonuçlandırılacağı söylendi. Çeşme Liman Başkanlığı ve Çeşme Gümrük Müdürlüğü’ne, ellerinden gelen her şeyi en kısa sürede yapmaları nedeniyle teşekkür ediyorum, son derece memnunum.”

İLK RUHSATNAME DÜZENLENDİ

Çeşme Liman Başkanlığı tarafından ölçümleri yapılan ve demirbaş liste tutanağı hazırlanan Kalamisia adlı yatın, Çeşme Gümrük Müdürlüğü tarafından da serbest dolaşma giriş rejimine tabi tutularak millileştirilmesinin ardından Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi düzenlendi ve sahibi Cahit Aybet’e teslim edildi. Cahit Aybet ile birlikte Dalyan Çeştur Yat Limanı’nda bağlı bulunan tekneye gelen Çeşme Liman Başkanlığı Başkan Yardımcısı Ahmet Karaman İngiliz bayrağını indirip Türk bayrağını çekti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim