• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

KAGİDER’den İDO’ya Fırsat Eşitliği Ödülü

KAGİDER’den İDO’ya Fırsat Eşitliği Ödülü
İstanbul Deniz Otobüsleri kadınlara yönelik fırsat eşitliği konusundaki çalışmaları dolayısıyla Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikası ile ödüllendirildi.

Gemicilik personeli ve yönetim kademelerinde kadın çalışan oranını arttırmak üzere kapsamlı bir fırsat eşitliği programını uygulamaya koyan İDO, KAGİDER tarafından Fırsat Eşitliği Modeli Sertifikası tarafından ödüllendirildi.

Yaklaşık 1,5 yıl önce KAGİDER ile bir fırsat eşitliği programının geliştirilmesinde bir protokol anlaşması yapan İDO, belirlenen 22 kriter üzerinde sağladığı ilerlemeler sonucunda Fırsat Eşitliği Modeli sertifikası almaya hak kazandı.  

Halen, 1757 çalışanı olan İDO’da 13 kadın çalışan görev yapıyor. İDO’nun özelleştirildiği Nisan 2011 tarihinde hiç kadın yöneticinin bulunmadığı yönetim kademelerinde ise bugün toplam 18 yöneticinin 4’ünü kadınlar oluşturuyor. Özelleştirme öncesi dönemle kıyaslandığında ise tüm kademelerdeki çalışan sayısında yüzde 25 oranında artış sağlanmış durumda. Ayrıca İDO tarihinde ilk defa bir kadın gemici de bu süreç içerisinde işe alındı.

İDO, fırsat eşitliği programı kapsamında çalışanlarını bilgilendirmek amacıyla toplantılar ve eğitimler düzenleyerek programın bütün çalışanlar tarafından bilinmesini ve programa destek verilmesini sağladı. Süreç içerisinde şirketin insan kaynakları politikaları fırsat eşitliği programı doğrultusunda gözden geçirildi. Çeşitlilik ve Fırsat Eşitliği politikası bütün çalışanlarla paylaşıldı.

Kariyer yönetimi, ücret yönetimi, öneri ve ödüllendirme, işe alım gibi temel insan kaynakları süreçleri yeniden gözden geçirerek fırsat eşitliğini daha da artıracak düzenlemeler yapıldı. Özellikle işe alım süreçlerinde cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik, eşit özellikte iki aday arasında pozitif ayrımcılığa giderek kadın istihdamına olanak sağlandı.

Gemi adamı yetiştiren tüm okullar ile görüşmeler yapılarak kadın stajyerlerin sektöre ve İDO’ya yönlendirilmesi sağlandı. Bu girişimler sonucunda özelleştirme öncesine göre kadın stajyer sayısında yüzde 160 artış sağlandı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından 2009 yılında başlatılan, üniversite öğrencilerini iş hayatıyla tanıştırmak, kariyerlerini yönlendirmelerine yardımcı olmak ve vizyon kazandırmak amacıyla hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesi KOZA kapsamında bir staj programı düzenlendi.

İDO, fırsat eşitliği programı kapsamında ayrıca, “Kadın Sağlığı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey”, “İş Yerinde Makyaj Uygulamaları”, “Beslenme ve Diyetetik Uzmanı eşliğinde Sağlıklı Yaşam” vb. başlıklarıyla sağlık ve bakım konularını içeren eğitimler/seminerler düzenledi. Etik İlkeler El Kitabı’nın yayınlanmasıyla, İDO çalışanlarının bu kitapta belirtilen ilkelere aykırı davranış ve tutumlarla karşılaşması durumunda, bu konuları iletebilecekleri etik@ido.com.tr mail adresini kullanıma açıldı.

İletişim aracı olan ik@ido.com.tr adresinin kullanım amacı tüm oryantasyon programlarında detaylı bir şekilde açıklanarak tüm İDO çalışanları “mobbing” hakkında bilgilendirildi. Eğitim altyapısını geliştirmek ve eğitim fırsatlarını tüm İDO çalışanlarına en kapsamlı ve hızlı şekilde sunmak üzere Yenikapı, Harem ve Eskihisar terminallerinde eğitim salonları inşa edildi. Ayrıca uygun olan tüm İDO terminallerinde çalışanların molalarında zaman geçirebilmeleri için dinlenme alanları oluşturuldu.

Tüm çalışanların özel ilgi alanlarında kendilerini geliştirebilmeleri, sosyal ortamlarda bulunabilmeleri için çeşitli hobi atölyeleri tasarlandı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Engelsiz Denizler Projesine tam destek verilerek,  tüm engelli vatandaşların deniz ulaşımına erişilebilirliği sağlandı. Ayrıca yapılan geniş katılımlı Çalışan Memnuniyeti Anketi ile uygulamalar hakkında geri bildirimler alındı. Çalışanlarla yapılan çalıştaylar ile aksiyonlar belirlenerek kısa ve orta vadeli uygulama planları oluşturuldu.

ido-003.jpg

ido_odul-001.jpg

ido_odul1-001.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim