• BIST 10121.52
  • Altın 4333.268
  • Dolar 40.2441
  • Euro 46.8676
  • İstanbul 30 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 37 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 30 °C
  • Çanakkale 35 °C

Kaçakçılık tasarısının hikmeti

Kaçakçılık tasarısının hikmeti
Türk sahipli yurt dışında kurulu bir şirket, akaryakıt kaçakçılık tasarısının kanunlaşmasının ardından filosundaki gemileri elden çıkarmış.

Türk sahipli yurt dışında kurulu bir şirket, akaryakıt kaçakçılıktasarısının kanunlaşmasının ardından filosundaki gemileri elden çıkarmış. Kaçak akaryakıtın ülkeye ne şekilde sokulduğuyla ilgili yaptığımız araştırmalar, kaçak mazotun büyük kısmının ülkeye tankerlerle kıyı tesislerinden sokulduğunu ortaya çıkardı.

Akaryakıt kaçakçılığının faturası düzenlenen operasyonlarla yakalanan balıkçı teknelerine kesilse de, yakıtın büyük kısmının tankerlerle kıyı tesislerinden ülkeye sokulduğu anlaşılıyor. Ülkeye kaçak akaryakıt getiren bir tankerde görev yapan genç güverte zabitinin itirafları da büyük bir çetenin ve sistemin varlığını ortaya koyuyor.

Yabancı menşeli firmaya ait olan bir gemide çalıştığını söyleyen genç Zabit, TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu'nda "Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadeleyi etkinleştirmeyi ve ayrıca bu yönde başarı sağlayanlara ödül verilmesini öngören" yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından firmanın, filosunda bulunan 6-7 adet tankerini belirli periyotta elden çıkardığının altını çiziyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü verileri, Türkiye'de akaryakıt piyasasındaki potansiyelin yüzde 18'inin kaçak yolla yurda giriş yaptığını ortaya koyuyor. Yıllık satılan toplam 17 milyon ton petrol ürününün 3 milyon tonu kaçak. Yıllık 8 milyar dolara varan bu kaçak pazarında devletin vergi kaybı 2.5 milyar dolara ulaşıyor. 10 yılda devletin kaybının 20 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

İki adet ‘tank table’ var

Sistemin ne şekilde kurulduğunu anlatmak için 8 bin tonluk bir tankeri örnek gösterebiliriz. Gemide 2 adet tank table yani tank kapasitelerini gösteren kitap bulunuyor. Biri geminin gerçek taşıma kapasitesi 8 bin tona göre düzenlenmiş. Diğeri ise 5 bin tona göre düzenlenmiş. Genel gemi planı da aynı şekilde iki adet düzenlenmiş. Bu belgelerin sahteleri iki şekilde temin edilmiş olabilir. Gemi inşa edilirken geminin yetkili sörveyi tarafından gerçek belgelerin yanında geminin kapasitesini küçük gösteren onaylı belgeler de düzenlenmiş olabilir. Ya da sahte mühürlerle orjinaline uygun hazırlanmış olabilir.

İki farklı konşimento düzenleniyor

Yükleme limanında geminin orijinal ‘tank table’ına göre yakıt yüklemesi yapılıyor. Yakıt iki ayrı ülkeye gidecekmiş gibi 5 bin tonluk ve 3 bin tonluk farklı alıcılara iki ayrı konşimento düzenleniyor. Gemi seyire çıktığı zaman orijinal ‘tank table’, gemi planı ve 3 bin tonluk konşimento ortadan kaldırılıyor. Tahliye limanında gemiye gelen sörvey ve gümrük memurlarına 5 bin tonluk gemi için düzenlenmiş belgeler veriliyor. Tanklardan iskandil alan sörvey ölçüleri tank table ile karşılaştırılıyor ve yükün tam olduğuna karar veriliyor. Daha sonra tahliyeye başlanıyor. 5 bin ton yakıt terminale aktarılıyor. Ardından başka bir ülkedeki alıcı için düzenlenmiş 3 bin tonluk yakıtın tahliyesi yapılıyor. Bu fazla yakıttan sadece kaçakçılarla iş birliği içinde olan tesisteki görevlinin haberi var. Böylelikle gemiden 5 bin ton yerine yaklaşık 8 bin ton yakıt ülkeye sokuluyor. Genç zabittin anlattıklarına göre bu gemiler ayda bazen 4bazen de tek sefer yapıyor. Bazı seferlerde ise sadece bin tonluk mazot kaçak olarak sokuluyor.

Limbo da yapılıyor

Diğer bir sistem ise yükün limbo yapılması. Limandan normalde 5 bin ton yakıt alınıyor ve konşimento düzenleniyor. Ülkeye sokulacak mazot ise açık denizde başak bir gemiden limbo yapılarak temin ediliyor.
Kanun kaçakçılığı azaltacak

Eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadeleyi etkinleştirmeyi ve ayrıca bu yönde başarı sağlayanlara ödül verilmesini öngören" yasa tasarısının TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklama da şunları söylemişti: “Türkiye'nin, değişik ülkelerden petrol ithali yapılıyor. Bu ülkelerle, petrol miktarlarına yönelik karşılıklı teyitler gerçekleştirdik. Bu kapsamda 50'ye yakın ülkeye yazı yazıldığını, bunlardan 36'sının, Türkiye'ye petrol çıkışıyla ilgili veriler gönderdiğini kaydederken ''2.5 yıllık sürede, 36 ülkenin kayıtlarına göre, Türkiye'ye gönderilen petrol miktarı, değer itibariyle 28 milyar dolardır.

Ülkemiz kayıtlarına göre ise giren petrolün değeri 9.3 milyar dolardır. Yani 2.5 yıllık dönemde 18.7 milyar dolarlık fark vardır. Bu süre içerisinde ortalama yıllık fark, 7.5 milyar dolardır. Bu da Türkiye'ye giriş yapan petrolün, tamamiyle yasal yoldan girmediğini gösteriyor. Bu teyitler yapılmıştır'' ifadelerini kullandı.

Artık ulusal marker uygulamasıyla, kaçak petrolün tespitinde hiçbir zorluk kalmadığını, petrol kaçakçılığıyla ilgili TBMM'de kabul edilen kanunu getirdiklerinin altını çizen Şener, kanunla, petrol kaçakçılığının mümkün olmadığı bir sistem getirildiğine dikkat çekti. Şener, şöyle konuştu: ''Sektörde faaliyet yapan herkesin şimdiden tedbir alması, bütün çalışmalarını bu yasal düzenlemeye göre ayarlaması ve bu yasaya intibak etmesi gereklidir. Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra, Türkiye'de hiç kimse akaryakıt kaçakçılığı yapamayacaktır.''

Kaynak: Perşembe Rotası

www.DenizHaber.Com.tr

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim