• BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

Kaçakçılık cezaları artıyor

Kaçakçılık cezaları artıyor
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Tasarısı üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Alt Komisyon, kaçakçılık suçlarına verilen cezaları artırdı, sahte ulusal markera ceza geliyor.
Kaçakçılık cezaları artıyor, sahte ulusal markera ceza geliyor.

TBMM Adalet Alt Komisyonu, AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün başkanlığında geçen hafta yaptığı toplantılarda, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Tasarıyı değişikliklerle benimseyen Alt Komisyon, kaçakçılık suçlarına verilen cezaları artırdı, sahte ulusal marker satışına hapis cezası getirdi.Buna göre, eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmadan Türkiye'ye ithal edenler ile sahte belge kullanarak gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin Türkiye'ye ithal edenlere, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.Transit rejimi çerçevesinde taşınan, serbest dolaşımda bulunmayan eşyayı, gümrük bölgesinde bırakanlara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici olarak getirilen eşyayı, sahte belge ile yurt dışına çıkarmış gibi işlem yapanlara, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası hükmolunacak.Eşyanın, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye'ye ithal edilmesine ve belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici olarak getirilen eşyanın sahte belge ile yurt dışına çıkarmış gibi işlem yapılmasına bakılmaksızın; eşyanın bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan, satışa sunan, taşıyan veya saklayanlar 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.Özel kanunları gereğince gümrük vergilerinden kısmen veya tamamen muaf olarak ithal edilen eşyayı, ithal amacı dışında başka bir kullanıma sunan, satan, devreden ya da bu özelliğini bilerek satın alan veya kabul edenlere 3 aydan 1 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.Yasak eşyayı ithal edenler ile eşyanın bu özelliğini bilerek satın alan ve satanlar, fiil daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.İnsan sağlığı ve güvenliği, hayvan ve bitki varlığı ve sağlığı ya da çevrenin kirletilmesinde zararlı ve tehlikeli eşyayı aldatıcı işlem ve davranışlarla ithal edenlere, fiili suç oluşturmadığı takdirde, eşyanın gümrüklenmiş değerinin 6 katı idari para cezası uygulanacak. Eşyanın değersiz, artık veya atık madde olması halinde, idari para cezası, dökme halinde gelen eşya için ton başına 5 bin YTL, ambalajlı gelmesi halinde kap başına 100 YTL olarak hesaplanacak.

İHRACI YASAK OLAN EŞYALAR
İhracı yasak olan eşyayı Türkiye'den ihraç edenlere, fiil daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, 1 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.İhracat gerçekleşmediği halde gerçekleşmiş göstermek ya da gerçekleştirilen ihracata konu malın cins, miktar, evsaf veya fiyatını değişik göstererek ilgili kanun hükümlerine göre teşvik, sübvansiyon veya parasal iadelerden yararlanmak suretiyle haksız çıkar sağlayan kişi, Türk Ceza Kanununun “nitelikli dolandırıcılık” suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılacak.

TEŞEBBÜSTE KALSA BİLE
Gümrük vergileri ödenerek ihraç edilebilen eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın veya aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin Türkiye'den ihraç edenler, eşyanın gümrük vergilerinin 2 katı idari para cezası ödeyecek. İhracatın aracı şirket üzerinden gerçekleştirilmesi halinde, ceza yaptırımı imalatçı veya tedarikçi ihracatçılar hakkında uygulanacak. Bütün bu fiiller teşebbüs aşamasında kalsa bile, tamamlanmış gibi cezalandırılacak.

SAHTE ULUSAL MARKERA CEZA
Akaryakıta katılacak ulusal markerı yetkisiz üreten, satan, yetkisiz kişilerden satın alan, kabul eden, bu özelliğini bilerek taşıyan ve bulunduranlara, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Ulusal markerın kimyasal özelliklerini taşımasa bile, yerine kullanılmak amacıyla üretilen kimyasal terkipler için de aynı ceza uygulanacak. Ulusal marker içermeyen akaryakıtı gümrük bölgesinde satışa arzeden, satan, bulunduran, bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan, taşıyan veya saklayan kişiler de 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

ÖRGÜTE 2 KAT CEZA
Kaçakçılık suçlarının, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza 2 kat artırılacak.
Suçların, kaçakçılığı önleme ve soruşturmakla görevli kişilerce veya meslek ve sanatın sağladığı kolaylıklardan yararlanarak işlenirse, ceza yarı oranında artırılarak uygulanacak.

ETKİN PİŞMANLIK
İhracat gerçekleşmediği halde gerçekleşmiş gibi gösterenler ya da gerçekleştirilen ihracata konu malın cins, miktar, evsaf veya fiyatını değişik göstererek teşvik, sübvansiyon veya parasal iadelerden yararlanmak isteyenler hariç, diğer suçlara katılanlar, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce; suçu, diğer failleri ve kaçak eşyanın saklandığı yerleri ilgili mercilere haber verirse, verilen bilginin faillerin yakalanmasını veya kaçak eşyanın ele geçirilmesini sağlaması halinde cezalandırılmayacak.

DENİZ TAŞITLARI
Hukuken geçerli bir mazereti olmadığı halde, izinsiz olarak gümrük bölgesine girerek sahile veya bir başka gemiye yanaşan geminin kaptanı, acentesi veya donatanı, kaçakçılık suçuna ilişkin hükümler uyarınca cezalandırılacak.

ALIKONULAN ARAÇLAR
Kaçak şüphesiyle el konulan eşya ile alıkonulan taşıt ve araç, gümrük idaresine bilgi verilmek kaydıyla tasfiye idaresine; tasfiye idaresinin bulunmaması halinde, kaçak eşya deposu bulunan gümrük idaresine; kaçak eşya deposunun bulunmaması halinde mahallin en büyük mülki idare amirinin uygun göreceği yere teslim edilecek.
Alıkonulan deniz taşıtları, teminatla teslim alınmaması halinde, muhafaza ve zorunlu bakım giderleri sahiplerince ya da donatanlarınca karşılanmak üzere en yakın liman işletme müdürlüğüne verilecek.
Masraflar sahiplerince ya da donatanlarınca karşılandığı sürece, geminin tasfiyesi yoluna gidilemeyecek.

TEHLİKELİ VE ZARARLI ATIK MADDE
Yabancı ülkelerden gelen yasak eşya, yükleme veya taşıma belgelerinde belirtilerek gümrüğe getirilirse, teminat altında ve gerekli güvenlik önlemleri alınarak geldiği yere veya diğer bir ülkeye iade olacak. Kaçakçılık suçunun konusunu toplum ve çevre sağlığı yönünden tehlikeli ve zararlı eşya ile atık maddelerin oluşturması halinde, ilgililer hakkında soruşturma işlemleri başlatılacak, bunlar gümrük yetkilileri tarafından derhal getirildiği ülkeye iade edilecek.

KAÇAKÇILIĞI ÖNLEMEDE GÖREVLİ OLANLAR
Mülki amirler, Gümrük Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı personel, kaçakçılığı önleme, izleme ve araştırmakla görevli olacak.Gümrük Kanunu gereğince belirlenen kapı ve yollardan başka yerlerden gümrük bölgesine girmek, çıkmak veya geçmek isteyen kişiye “dur” uyarısında bulunulmasına rağmen bu uyarıya uymaması halinde, havaya ateş edilerek, uyarılacak. Ancak, silahla karşılığa yeltenilmesi ve meşru müdafaa durumuna düşülmesi halinde, yetkili memurlar, “saldırıyı etkisiz kılacak” oranda doğrudan hedefe ateş edebilecek.

OLAY BAŞI 150 YTL
Kaçak eşya yakalayanlara, olay başına yaklaşık 150 YTL ikramiye verilecek. Ancak, ödenecek ikramiye tutarı yılda 6 bin 500 YTL'yi geçemeyecek. Gümrük Müsteşarlığı bünyesinde kriminal laboratuvarları kurulacak.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim