• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

Kaçak balıkçılık Çandarlı'yı tehdit ediyor

Kaçak balıkçılık Çandarlı'yı tehdit ediyor
Çandarlı Körfezi'nde kaçak balık avcılığının, balıkları yok olma noktasına getirdiğini belirten balıkçılar, önlem alınmasını istedi.

İzmir'in Dikili ilçesi Çandarlı Körfezi'nde yaşanan kaçak ve kanunsuz balık avcılığının, balıkları yok olma noktasına getirdiğini belirten balıkçılar, önlem alınmasını istedi.

Ağ hırsızlığının da arttığını dile getiren balıkçı Hasan Duran, "Birileri ağlarımızı alıyor. Bölge balıkçıları bu konuda çok mağdur. Hepimizin de bir kaç parça ağı gitti. Şikayet ediyoruz, ilgilenen yok" dedi.

Körfezde balığın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu savunan Duran, "Körfezimizde dip balıkları yoğundu. Dip balığı dediğimiz pisi balığı, dil balığı, mercan, yassı, karaköz, sarıgöz, lahoz, hepsi vardı burada. Şimdi yok. Biz küçük balıkçıları düşünen yok. Büyükler herşeyi yapıyor, ediyor ama onlara bir ses çıkmıyor" dedi.

Balık satıcısı Erdem Köylü de, "Çandarlı Körfezi'nde balığın azalması iki şeye bağlı. Bunlardan biri bilinçsiz avcılık; ikincisi yasak olduğu halde torollerin, şebekelerin çandarlı körfezinde devamlı av yapmasından ileri geliyor. En çok etkilenen balıklar. Çipura, levrek, mırmır bunlar çok etkileniyor. Şu anda tezgahlarımızda hemen hemen yok gibi. Barbun, tekir yok. Hep bunlar bilinçsiz avlanmaktan kaynaklanıyor. Bu sene uskumru hiç göremiyoruz. Tezgahlara bile gelmiyor. Bir de amatör balıkçıların ufak balıkları da avlamasından ileri geliyor. Yasak olduğu halde gece dalan dalgıçlar da balık neslinin tükenmesine neden oluyor. Balıklar korkuyor ve bunun bir türlü önü alınamıyor" diye konuştu.

Çandarlı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Halil İbrahim Çamdibi ise, şunları söyledi: "Zaman zaman duyarsız arkadaşlardan körfeze girip gizli ve kaçak olarak bunu yapıyor. Ama biz, onları sürekli Sahil Güvenlik Komutanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne Kontrol Şubesi'ne bildiriyoruz. Zaten bizim üyelerimiz bu konuda çok duyarlı. Gördüklerinde hemen 158 Sahil Güvenlik hattını arayıp haber veriyorlar. Elimizden geldiğince engellemeye çalışıyoruz. 6 yıl önce biz burada 3 yıl uğraşıp Dikili, Bademli, Çandarlı, Şakran, Aliağa gibi kooperatifler ile örgütlenip birlik halinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na müracaat edip, Çandarlı Körfezi'nde Kemikli Burnu ve Aliağa Yeşilçakar'ın Kuzeydoğu alanını trol ve gırgır lamba teknelerine tamamen yasak olarak ilan ettirdik. Onun için bizim körfezimiz doğal çiftlik. Biz kısa süreli değil, uzun vadeli, yani bizden sonra geleceklere böyle zengin bir deniz, balığı bol olan körfez, temiz bir Çandarlı Körfezi bırakmayı amaçlıyoruz."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
cinakop
21 Haziran 2013 Cuma 15:54
evimiz denizdir diyen;
denizden sesleniyoruz,nerede toplantı yapan kişilerin manşet yazısı,ona atvende bir sesimizi duyan varmı yazımız,sayın editör..
81.214.71.174
şakran
19 Haziran 2013 Çarşamba 22:57
balıkçı
evet doğru söylüyorsun başkan.lakin troller ve şebekeler çalışmaya devam ediyor ne iş?aliağada ikamet eden dinner balıkçılığa engel olmıyorsunuz.adamlar küçük balıkçının canına okudu.her balıkçı mutlaka zarar gördü,akşam bıraktıkları ağlar sabah koparılmış olarak bulunuyor hep.şimdi sıkı durun ve iyi okuyun şu anda trolle avlanmak yasak olmasına rağmen dinner balıkçılık teknesi gece çalışıyor.saget niye görev yapmıyor?
78.175.201.212
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim