• BIST 9524.59
  • Altın 2526.18
  • Dolar 32.5817
  • Euro 34.5575
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 12 °C

İzmir'in deprem haritası çıkartılacak

İzmir'in deprem haritası çıkartılacak
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alim Murathan, İzmir'in dünyada deprem riski en yüksek 20 kentten biri olduğunu öyledi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alim Murathan, İzmir'in dünyada deprem riski en yüksek 20 kentten biri olduğunu söyleyerek, "İzmir merkezinde 40 kilometre uzunluğunda İzmir Fayı var. Hazırladığımız projeyle İzmir fayının geçtiği noktalar tespit edilerek, imara esas olacak şekilde 1/1000 ve 1/5000 ölçekli haritalara işlenmeli ve yapı güvenliği sağlanmalı" dedi.

Murathan, yaptığı basın açıklamasında İzmir'in fay haritasının, imara esas olacak şekilde 1/1000 ve 1/5000 ölçekte haritalara işlenmesi gerektiğini, konuyla ilgili 18 Haziran 2013 tarihinde Yerel Yönetimlerle Jeoloji Çalıştayı yapacaklarını duyurdu. Murathan, İzmir'in fay haritası hakkında da bilgiler vererek, "İzmir, dünyada deprem riski en yüksek 20 kentten biri. İzmir ve çevresi, 13 aktif fay hattı üzerinde konumlanmış durumda. Bu faylarda 2 bin yıldır 7 ve üzeri şiddette deprem meydana gelmiş. Bilinen bu aktif fayların önemli bir bölümü İzmir'de nüfusun yoğun olduğu yerleşim yerlerinden geçmekte. Ancak bu fayların nereden geçtiği imara esas olacak 1/1000 ve 1/5000 ölçekte haritalarda bilinmemekte. Bu nedenle öncelikli olarak 40 kilometre uzunluğa sahip, kentin bir ucundan bir ucuna uzanan İzmir fayında incelemelerde bulunacağız" diye konuştu.

Belediye sahilenmeli

İzmir fayı hakkında bilgi veren Murathan, "Bu fayın 1688 yılında, 6.8 şiddetinde yarattığı bir deprem sonucu İzmir'de 20 bin insanın ölümüne ve kentin yüzde kırkının yıkılmasına neden olmuştur. Tarih boyunca birçok önemli depreme neden olan İzmir Fayı, Körfez'in doğusundan başlıyor. Körfezi güneyden doğu - batı olarak kesen fay, Güzelbahçe ile Bornova Pınarbaşı arasında yaklaşık 40 km uzunluğuna sahip. Bu faylar kentin içinden geçiyor. Ama metro, tünel, hastane gibi hangi yapıların altından geçtiği konusunda bilgi yok. Bu çalışmalar 30-40 yıl önce Çin'de yapılmış ama ülkemizde çalışmalar yetersiz. Ancak 1/5000 ölçekte çalışmalar yaparsak fayın hangi yollardan geçtiğini biliriz. Kentin güvende olmasını istiyorsak deprem haritasını 1/5000'de haritalamalıyız. Yoksa deprem çalışmaları boşa yapılmış olur. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve belediye yetkilileriyle görüştük. Belediye çalışmalarımı izleyecek ve ondan sonra karar verecek. Bu projeyi belediye sahiplenirse, Valilik ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da sahiplenir. İzmir fayının kent yerleşim alanlarından geçtiği yerlerin belirlenmesi gerektiğini, İzmir'de diri fayların üzerinde yer alan yerleşim bölgelerinde üretebilecekleri deprem büyüklükleri de baz alınarak yapılaşma durumunun incelenmesi gerektiğini ifade ettik. Bu görüşmeler sonucu 18 Haziran'da Yerel Yönetimlerle Jeoloji Çalıştayı yapılacak" dedi.

Ekonomi Üniversitesi fay hattı üzerinde

Ekonomi Üniversitesi'nin ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün fay hattı üzerinde bulunduğunu açıklayan Murathan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Düzce depreminden sonra, Van depreminde de o kadar insanı kaybetmemiz kafaların değişmediğini gösteriyor. İstanbul'da faylar denizin altından geçtiği için ciddi denizaltı araştırmaları oldu. Ancak İzmir'de çalışma yok. Kaç hastane ya da kaç okulun fay hattı üzerinde olduğunu bilmiyoruz. Bu çalışmalar bir an önce yapılmalı. Belediye, Bakanlık ve Valiliğin elinde bulunan 1/25000 ölçekli haritalar çok ciddi ve gerçekçi haritalar değil. Haritalar 1/1000 ve 1/5000 ölçekli yapılmalı. 18 Haziran'da sunulacak projenin ilk aşamasında da  yaklaşık 40 km uzunluğundaki İzmir fayının 1/1000 ve 1/5000 ölçeğinde kent yerleşim yerlerinden geçtiği yerlerin haritalanarak, olası bir depremde kantin nasıl ve ne ölçüde etkileneceği ortaya konacak. Proje 1 yıl içinde bitirilebilir. Bu fayın 2 bin yılda kaç deprem oluşturacağı ile ilgili çalışmalar yapılacak. Türkiye'de afet risklerini azaltmak için bu projeyi yapacağız. Aktif fay hattı üzerinde yapı güvenliği olmalı. Aktif faylar belirlenip buna göre yapılaşmalı. Kentin yapı güvenliğinden, hem bakanlık hem de belediye sorumlu."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim