• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

İzmir'de 'Su Ürünleri Stratejisi' çalıştayı

İzmir'de 'Su Ürünleri Stratejisi' çalıştayı
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen 'İzmir Bölgesinde Su Ürünleri Stratejisi Çalıştayı' geniş bir katılımla yapıldı.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen 'İzmir Bölgesinde Su Ürünleri Stratejisi Çalıştayı' geniş bir katılımla yapıldı.

İzmir'de su ürünleri sektörünün gelişimine yön vermek için ilgili paydaşların sorun ve çözüm önerilerinin belirlendiği çalıştayda, üretim ve yetiştiricilik başta olmak üzere avcılıkta sürdürülebilir balıkçılık gibi çeşitli sektörel konular masaya yatırıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İZKA Genel Sekreter Vekili Sibel Ersin, Türkiye'de yetiştiricilik üretiminin son yıllarda artış göstermesine rağmen, Türkiye'nin 654 bin ton üretim ile global üretimin ancak binde üçünü karşıladığını ve dünyada 24. sırada olduğunu belirterek; "Aslında 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemiz için hiçte iyi bir sırada değiliz.Bunun içinde bugün İzmir'i ve Türkiye'yi daha üst sıralara taşımak için neler yapmamız gerektiğini çalışacağız" dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hakkı Dereli,İzmir bölgesinde su ürünleri sektörünün mevcut durum analizini içeren bir bilgilendirme sunumu yaptı.Sunumunu sektörün temsilcileriyle yaptığı anket çalışması sonrasında hazırladığını belirten Dereli, İzmir'in denizlerde su ürünleri avcılığı yapan balıkçı sayısı bakımından birinci sırada bulunduğunu, Türkiye balıkçı filosunun yüzde 12,7'sini kapsayan İzmir'in en fazla tekneye sahip olan il olduğunu, ancak İzmir'in Türkiye'de avcılıktan sağlanan su ürünlerinin yüzde 1,1'ini oluşturduğunu aktardı.

Dereli, İzmir'in 584 kilometrelik bir kıyı sahil şeridine sahip olup, 30 ilçesinden 17 ilçesinin yine kıyı şeridinde bulunduğunu, Gediz, Küçük Menderes ve Bakırçay olmak üzere 3 büyük nehrin İzmir sınırları içersinde denize döküldüğünü ve iç sularda 4 ayrı göl olduğunu belirtti.

Çalıştay çerçevesinde yapılan yuvarlak masa toplantılarında; yetiştiricilik, üreticilik, avcılık, pazarlama, tüketim, eğitim, kurumsallaşma, örgütlenme, destekleme,teknoloji,lojistik ve koordinasyon gibi konu başlıkları altında su ürünleri sektörünü tartışan katılımcılar sektörel sorunları, çözüm önerilerini ve hedefleri karşılıklı fikir alışverişi yaparak belirledi. Çalıştayın son oturumunda hazırlanan sonuçlar masa moderatörleri tarafından sunuldu. Çalıştay, sonuçların tüm katılımcılar tarafından değerlendirilmesiyle son buldu.

Su ürünleri sektörünün tartışıldığı çalıştayın çok verimli geçtiğini belirten İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Kemal Yılmaz, toplantı sonrası yaptığı açıklamada; İzmir'de kaçak avcılığın önüne geçilemediğini, özellikle İzmir ve Çandarlı körfezlerinde kaçak avcılığın kol gezdiğini ve kaçak avcılığı önlenmesi için 1380 Sayılı Kanun'un yeniden düzenlenip caydırıcı cezalar getirilmesi gerektiğini söyledi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim