• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde mezuniyet heyecanı

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde mezuniyet heyecanı
İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencileri 4 yıllık çabalarının ardından mezuniyet sevinci yaşadılar.

İTÜ Denizcilik Fakültesi, 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı sonunda 121 yeni mezununu Tuzla’daki yerleşkesinde düzenlediği törenle denizcilik sektörüne kattı. Törene; İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Kaptan Dr. Özkan Poyraz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müşaviri Suat Hayri Aka, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müşaviri Cemalettin Şevli, Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Dedetaş, İTÜ DEFAMED Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Bayabora Yıldırım, DEFAV Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Sarıoğlu, GESAD Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökalp, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Koordinatörü Tarkan Biricik’in yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi, akademisyen ve öğrenci aileleri katıldı.

‘Deniz Devleti olmak için nitelikli insan gücüne ihtiyacımız var’

Törende konuşan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt,denizci devlet olma yönünde ülkemizin gösterdiği refleksi referans göstererek iyi eğitim almış denizcilerin önemine değindi. Türkiye’nin denizcilikte iyi yetişmiş nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyduğunu ifade eden Söğüt, “Ülkemizi çevreleyen coğrafyada siyasi, ekonomik, ve toplumsal dönüşümlerin tüm ülkeleri her yönden derinden etkilendiği ‘Enerji odaklı’ menfaat ve ittifakların kısa sürede yeniden yapılandığı bir dönem yaşamaktayız. Bu dönemde ‘Deniz Devleti’ olma yönünde reflex gösteren Tükiye Cumhuriyeti’nin denizcilik gücünün deniz ve denizcilik konularında iyi yetiştirilmis nitelikli insan gücüne olan ihtiyacının her dönem olduğundan daha fazla belirleyici olduğu bir gerçektir” dedi.

Türk denizciliği için nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin misyonuna dikkat çeken Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt“ Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda yenilikçi, yaratıcı ve akılcı çalışmayı hedefleyen bir yönetim anlayışı ile verdikleri kararları bilimsel temeler üzerine oturtan, küresel düşünebilen, lider vasıflı, çevreye saygılı, yüksek etik değerleri olan, sosyal ilişkileri güçlü, denizi seven, denizi tanıyan; denizi denize rağmen değil deniz ile bir ve beraber yaşayan; denizciliğin ruhunda saklı, kendine has disiplin, titizlik ve çalışkanlığı benimsemiş, çok kültürlü takım ruhuna sahip, seyyah diplomat denizciler misyonunu uzun yıllar ilk ve tek olarak taşıyan fakültemiz, günümüzde de aynı misyonunu lider olarak sürdürmektedir” ifadelerini kullandı. 

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin verdği eğitimin uluslararası standratlara dayandığını vurgulayan Dekan Oğuz Salim Söğüt, konuşmasını mezun öğrencilere yönelik şu ifadelerle tamamladı;

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde çağdaş denizcilik eğitimini özveriyle çalışan öğretim elemanlarımızdan alırken denizcilik örf ve adetlerini de yaşadınız ve benimsediniz. Küresel düzeyde yeteneklerle donanmış gemi adamları ve denizci mühendisler yetiştiren, denizcilik eğitimi ve araştırmaları alanında lider ve faydalı bilgi üreten bir eğitim kurumu olma öz görüşümüz çerçevesinde yapılanan çalışmalarımızın sizlerin başarılarılarıyla yeni bir ivmeye kavuşacağına şüphem yoktur. 

Sizleri; hayattaki en hakiki dayanağın ilim ve fen olduğunu benimseyip kararlarınızı analitik düşünce süzgecinden geçirerek almayı öğrendiğiniz bu ocaktan; Türkiye Cumhuriyeti’nin Atatürk ilk eve inkılaplarına bağlı, lider vasıflı, çevreye duyarlı, yüksek etik değerlere, mesleki niteliklere ve deniz ruhuna sahip denizcileri olarak yeni dünyalara yelken açmak üzere uğurluyoruz. 

‘Okulunuzu unutmayın’

İTÜ Denizcilik Fakültesi’ne olan destekleri için kendisine plaket takdim edilen denizcilik sektörünün “Beybabası” Kaptan Altay Altuğ da mezun olan öğrencilere öğütler verdi. Mezun olan öğrencilere, mezun olduktan sonra okullarını asla unutmamalarını tavsiye eden Altuğ “Ben bu okuldan 1952 yılında mezun oldum ama okulumu hiç unutmadım. Daima hatırladım. Çünkü okul bizi yetiştirdi. Bize meslek verdi. Bir  şey olduysak onun sayesinde olduk. Buradan ayrıldıktan sonra kapıyı hiç kapatmadım. Eğer siz de imkan bulursanız okulunuzu daima hatırlayınız. Çünkü bu okuldan  arkadaş, dostluk ve insanlık hisleri ile ayrılıyorsunuz. Bir aile ile okulda okudunuz, denizlere açılıyorsunuz.  Siz burda ne kazandınız? Bilgi kazandınız. Deniz sevgisi kazandınız ve en önemlisi dünyadaki en önemli şeylerden biri olan dostluk ve beraber çalışma hissini kazandınız” şeklinde konuştu. Altay Altuğ konuşmasını bitirdikten sonra cebinden mızıkasını çıkarıp Eski Dostlar şarkısını çaldı. Kaptan Altay Altuğ’un mızıkasıyla çaldığı şarkı dinleyenler tarafından büyük alkış aldı.

“Bireysel hedefler peşinde koşarken camialarına değer katacaklar”

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Baybora Yıldırım da yaptığı konuşmada İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunlarının bir çok alanda aktif olarak görev yaptığını belirterek bu bayrağın yeni mezunlar ile daha yukarıya çekileceğine inandığını belirtti.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Baybora Yıldırım konuşmasında, “Öğrenci kardeşlerimiz bugün hayatlarına birer mezun olarak devam edecekler. İnanıyoruz ki bireysel hedeflerinin peşinden koşarlarken camiyalarına değerler katacak ve geliştireceklerdir. Bildiğiniz üzere Başbakan yardımcısı ve Meclis başkanı, bakan, müsteşar mezunlarımız var. Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde aktif çalışan mezunlarımız var. Ülkemizde ve uluslararası denizcilik endüstrisinin her alanında kural koyan, uzmanlaşan, ticarette etkin mezunlarımız bulunmaktadır. Derneğimiz her bireyi ile gurur duymaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Staj gemisi olmadan denizci ülke denizci millet olamayız’

Baybora Yıldırım’ım ardından kürsüye gelen Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın da konuşmasında “Denizci ülke, denizci millet” ülküsü için denizcilik eğitimine daha fazla önem verilmesi gerektiğine ve eksiklerinin giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Denizcilik eğitimi alan öğrencilerin staj konusunda yaşadıkları sıkıntılara değinen Feramuz Aşkın “Her türlü yetki ve sorumluluğu elinde tutan Bakanlık, denizcilik eğitiminden bir haber olan ve ne olduğunu bilmeyen sadece kontenjan arttıran YÖK, popüler olduğu için Denizcilik Bölümü açmak isteyen üniversiteler sizlere seslenmek istiyorum; sadece staj yapmak isteyen öğrencilere reva görülen davranışların, sömestr ya da sene kayıplarının sebepleri sizlersiniz. Bu soruna biran önce çözüm bulamazsanız ileride içinden çıkılamayacak bir hale dönüşecektir. Nasıl ki hastanesi olmayan bir tıp eğitimi olmazsa, staj gemisi olmayan bir denizcilik eğitimi de olamaz. Staj gemisi olmadan “Denizci Millet, Denizci Ülke” olamayız” şeklinde konuştu. 

Denizcilik Fakültelerinden mezun olan öğrenci sayısının ihtiyacın üzerinde olduğunu belirten Aşkın, “Mezun olan öğrenci sayısı bu an itibari ile bile ihtiyacın üzerinde. Yeni öğrenci alan okullar ile birlikte eğer filoda bir büyüme sağlanamazsa bu sıkıntı daha da büyüyecektir. O yüzden mezunlarınızı dünya denizcilik filosunda çalışacak şekilde yetiştirmek zorundasınız. Öncü okul olmanın görevlerinden biridir bu. Biz işsiz, iş bulamayan denizci istemiyoruz“ dedi. 

Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Kaptan Dr. Özkan Poyraz da katılımcıların1 Temmuz Kabotaj Bayramını kutladı ve mezun olan öğrencileri tebrik etti. 

28 yıl önce mezun olduğu okulun mezuniyet törenine Bakanlığı temsilen katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Poyraz, mezun olan öğrencilerin ailelerine hitaben şu ifadeleri kullandı;

Belki çocuğunuz bu okulu seçtiğinde tedirginlik yaşadınız ancak şimdi onlar, 5 yıl sonra mezun olduğunda belki de dünyanın bir çok ülkesini gezmiş, çalışacağı gemi şimdiden belli, yeterlilik belgesi bütün dünyada geçerli bir gemi zabitidir. Kısaca bu okula 18 yaşında teslim ettiğiniz bu çocuklar bugün 23 yaşında birer dünya insanı, bir o kadar da grandi cundasına toka edeceği Türk Sancağının şerefini hisseden bir deniz neslidir. Onlarla iftihar edebilirsiniz.

Türkiye'de denizcilik eğitimi veren 8 üniversitenin eğitimlerinin bakanlıkça online izlendiğini belirten Poyraz,  ayrıca EMSA denetimlerinden başarıyla geçildiğini ve Türkiye’nin IMO gemiadamı eğitimi ve belgelendirilmesi konusunda 'beyaz liste'de yer aldığını sözlerine ekledi.
Kaptan Özkan Poyraz yeni mezunlara uzun yıllar denizde çalışmalarını, uzakyol kaptanı veya başmühendisliğe yükselinceye kadar deniz deneyimi edinmelerini ve mutlaka yurt dışında master gibi bir eğitim imkanını kendilerine sağlamalarını öğütledi.  

Bakanlığı döneminde idaredeki denizcilerin oranını %4'lerden %30' çıkaran ve Türk gemilerinin beyaz listede olmasını sağlayan, İTÜ Denizcilik Fakültesi'ne bir yurt kazandıran Binali Yıldırım'a teşekkür eden Poyraz " Genç meslektaşlarım unutmayınız; Gülcemal vapurunda baş kasarada ırgat başında soğuktan burnu kızararak nöbet bekleyen İlyas Reisin, Ankara vapurunun Şefik kaptanının manevi ruhları sizin tarafınızdan taşınacak. Denizciliğin "altın vardiyası"sizde. Tuzla Limanından Bismillah vira tam yol ileri derken rotanızda pruvanız neta, rüzgarınız kolayına olsun" diyerek sözlerini tamamladı.

foto_galeri_itu_denizcilik_fakultesi.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
M.Can
23 Temmuz 2015 Perşembe 00:12
00:12
Sayın itü Fakültesi Ögretim üyeleri Okulunuz Dahil Bunca Mezun ları Sorması ayıp Hangi firmalarda hangi şartlarda istihdam ediceksiniz.??? Ben bırakın uzakyolda kaptan olmayı usta gemici olarak ayrıca okullu yat kaptanı ve gmdss g.o.c sahibi bir denizci olarak yıllardır iş bulamamak tayım..!!!! Bunun bir tek izahı olabilir Armatörler birliğine uzuc adam yetiştirmek başka akla izana sıgmayan bir tarifi olamaz.Nitekim devletimiz inde sagolsun Denizciliğe verdiği ehemmiyet ortada dır..!!! Ben denizci bir ailenin ferdi bir kaptan oğlu olarak çok küçük yaşlardan beri yatçılık ve denizcilik için nerdeyse 20 sene savaş verdim ve ailemi karşıma alarak giriştiğim bu iş te malesef gerek piyasa gerekse devletimizin Ehliyetlerimizi basitleştirme politikası yüzünden piyasada ne saygınlıgımız nede düzgün iş imkanı kalmamıştır. Denilecek yazılıcak çok konu vardır denizcilik üzerine ancak ben şimdilik üzülerek mezun olan öğrencilerinize Sabırlar diliyerek düştükleri yanlışlığa yıllar içinde piyasanın belli şekilciliğine kapılmak durumunda kalıcaklarını şimdiden ifade etmek istiyorum.
188.3.177.206
deniz
03 Temmuz 2015 Cuma 14:41
14:41
fotoğrataki sayın yetkililer diğer denizcilik okullarına ITU yaptıkları gibi yardım ve destek sağlamalarını rica ediyorum.. Ülkemizde dünya denizlerinde çalışan ITU harıcıde mezun olup çalışan çok başarılı denizciler var.Ancak bunların mensup olduğu mezun olduğu okullar yerinde sayıyor.Kısacası yıllardır varsa yoksa ITU.
78.160.5.121
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim