• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

İtalya’da gerçekleştirilen ‘Denizaltı Kurtarma Tatbikatı’ nefes kesti

İtalya’da gerçekleştirilen ‘Denizaltı Kurtarma Tatbikatı’ nefes kesti
İtalya’nın Taranto Körfezi’nde gerçekleştirilen “Denizaltı Arama ve Kurtarma Tatbikatı” nefesleri kesti. Tatbikata Türkiye de gözlemci olarak katıldı.

Geniş çapta düzenlenen denizaltı arama ve kurtarma tatbikatına İtalya’nın Taranto Körfezi’nde başlandı.

2 denizlatı ve çok sayıda gemiye ek olarak tatbikata İngiltere Northwood merkezli Ulusalarası Denizaltı Arama & Kurtarma İrtibat Ofisi’nin de (ISMERLO) katılım sağladı.

Arama, kurtarma ve hasar görmüş bir denizaltıdan yapılacak tahliye işlemlerini içeren tatbikatta, Yunan denizaltısı HS Matrozos, İtalyan denizaltısı ITS Romei ve ITS Anteo isimli İtalyan Donanması'na ait bir yardımcı gemi de hazır bulundu.

Tatbikatın komuta ve kontrolü ITS Anteo üzerinden gerçekleştirldi. Gemi, ayrıca tıbbi gereçlerin ve Submarine Parachute Assistance Group isimli özel harekât ekibininin denizaltılara bindirileceği bir lojistik merkezi olarak da kullanılmıştı.

Tatbikat boyunca 1 adet denizaltı, İtalyan fırkateyni ITS Margottini’ne arama ve kurtarma operasyonlarının yürütülmesi amacıyla imdat çağrısında bulundu. Denizaltının yerinin saptanmasıyla beraber yüzeyden 50 metre derinde komuta ve kontrol görevi, DRASS Galeazzi SRV-300 DSRV’yi denize indirecek olan ITS Anteo’ya devredildi.

Senaryo uyarınca arama ve kurtarma operasyonlarını koordine eden asıl birim, uzmanlaşmış özel irtibat web-sitelerini de kullanan ISMERLO oldu. SMEREX 2018 dahilinde NATO üyesi olan ve olmayan katılımcı tüm devletler için geçeli olan prosedür uyarınca ISMERLO’nun web-sitesi, tatbikatın koordine edildiği esas araç olarak kullanıldı.

untitled-24-017.jpg

TÜRKİYE GÖZLEMCİ OLARAK KATILDI

Tatbikatı, komuta ve kontrol gemisi olan ITS ANTEO’nun içinden gözlemleyen 9 gözlemci devletin arasında denizaltı operasyonlarını yürüten Türkiye, Brezilya, Şili, Ekvador, Fransa, İsrail, Pakistan, Rusya ve İspanya bulunuyor.

ISMERLO’nun Başkanı ve İtalyan Ordusu Komutanı Gennaro Vitagliano, verdiği demeçte “SMEREX 2018 çok uluslu, gerçeklik odaklı ve önemli bir tatbikattır ve ISMERLO bu tatbikata 2. defa katılıyor olmaktan gurur duyuyor” ifadelerine yer verdi.

Vitagliano, “ISMERLO, tatbikatın koordinatörü olarak önemli bir rol oynamaktadır. Bu sene, geniş çapta katılım sağlayan gözlemciler, Denizaltı arama ve kurtarma tatbikatlarının önemine şahit oluyorlar” dedi.

NATO üyesi olan ve olmayan tüm denizaltı operasyonları düzenleyen ülkeler ve Uluslarası Arama ve Kurtarma Organizasyonları ile bağlantıları olan Ulusalarası Denizaltı Arama & Kurtarma İrtibat Ofisi (ISMERLO), aynı zamanda tatbikat esnasında ülkeler arasındaki diyalogun ilerletilmesinden sorumluydu.

ISMERLO, dünyanın neresinde olursa olsun acil bir durum esnasında denizaltı arama ve kurtarma faaliyetlerindeki koordinasyon kabiliyetini tahsis etmek ve sürdürebilmek adına çalışmalarını sürdürüyor.

untitled-25-018.jpguntitled-26-018.jpguntitled-27-019.jpguntitled-28-013.jpgiii.jpguntitled-23-013.jpg

Serhan OKTAY -  DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim