• BIST 9524.59
  • Altın 2486.75
  • Dolar 32.5537
  • Euro 34.7023
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 14 °C

İtalya sahil güvenlik birimleri 1200 göçmeni kurtarmak için operasyon düzenliyor

İtalya sahil güvenlik birimleri 1200 göçmeni kurtarmak için operasyon düzenliyor
İtalya sahil güvenlik birimleri, Sicilya Adası açıklarında içinde 1200 civarında göçmenin bulunduğu iki tekneyi kurtarmak için operasyon yürütüyor.

Aşırı kalabalık teknelerinden birinde 800, diğerinde ise 400 kişinin bulunduğu belirtildi. 

Öte yandan İtalya sahil güvenliği cuma gününden bu yana devam eden diğer göçmen operasyonlarında iki bine yakın kişiyi kurtardığını duyurdu.

ResQship isimli Almanya merkezli sivil toplum kuruluşu, hafta sonundaki geçişler sırasında en az iki göçmenin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.

Kurtarma operasyonlarının kıyıdan oldukça uzak mesafede yapıldığı için uzun zaman alacağı belirtildi.

İtalya'ya hafta sonu yaklaşık 2 bin göçmen ulaştı

Akdeniz'i aşarak İtalya'ya ulaşan göçmenlerin sayısının geçen hafta sonu yaklaşık iki bin olarak kayıtlara geçtiği bildirildi.

İtalyan ANSA ajansının haberinde, ülkenin Afrika’ya en yakın kara parçası Lampedusa'ya 8 Nisan Cumartesi günü 17 göçmen teknesiyle yaklaşık 700, 9 Nisan Pazar günü de Ada'ya yaklaşan 26 tekneyle yaklaşık 1000 düzensiz göçmenin geldiği belirtildi.

Bu arada sahil güvenlik ekiplerinin önceki gece göçmen botuna operasyon düzenleyerek 8'i kadın 36 kişiyi denizden kurtardıkları ifade edildi.

İtalya İçişleri Bakanlığının verilerine göre, yılbaşından 7 Nisan'a kadar denizi aşarak ülkeye gelen göçmenlerin sayısı 28 bin 285 olarak kayıtlara geçti. 

Geçen yıl aynı dönemde ise bu sayı 6 bin 938 idi.

Diğer yandan İtalyan basınındaki haberlere göre, son dönemde artan düzensiz göçte kullanılan botların çoğunlukla Tunus'tan hareket etmesi sebebiyle İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'nin, bu hafta içinde Tunus Dışişleri Bakanı Nebil Ammar ile Roma'da bu konuyu görüşmesi bekleniyor.

Orta Akdeniz'deki düzensiz göç sorunu

Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akınında Orta Akdeniz güzergahı, son yıllarda yoğun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çıkıyor.

Bu güzergahta denizde yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri, Avrupalı devlet görevlilerinin yerine genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları kurtarıyor. Söz konusu STK'lar, AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.

Kendi imkanlarıyla Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin, Avrupa'da ilk ayak bastıkları yer ise genellikle İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası oluyor.

Teknelerin alabora olması ya da teknelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden her yıl çok sayıda düzensiz göçmen, Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor. (Euronews)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim