• BIST 9789.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

İşte Baykal'ın Ofer Kasedi

İşte Baykal'ın Ofer Kasedi
CHP lideri Deniz Baykal, o kaset için 'gündem değişecek' diyordu. Bahsedilen kaset, 19 Ocak 2005 tarihinde yerel bir televizyon tarafından çekildi. İşte kaset...
Baykal'ın olay kaseti deşifre edildi


CHP lideri Deniz Baykal, o kaset için 'gündem değişecek' diyordu. Bahsedilen kaset, 19 Ocak 2005 tarihinde yerel bir televizyon tarafından çekildi. İşte kasetin ayrıntıları: 
  
     Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "Ofer'le ilgili elimizde kaset var" şeklinde bahsettiği görüntülerin 19 Ocak tarihinde Kuşadası'nda yayın yapan bir yerel televizyon tarafından çekildiği ve yayınlandığı öğrenildi. Kaset, Kuşadası Limanı ihalesini Ofer Grubu'yla birlikte satın alan Global Menkul Değerler'in sahibi Mehmet Kutman'ın, Danıştay'ın iptal ettiği kıyı yönetmeliğinin kanun olacağına ilişkin verdiği "kendinden emin" demeci ortaya çıkardı.
    
     Yerel ADA TV tarafından tamamı çekilen toplantı 19 Ocak 2005 tarihinde Kuşadası Turtel Otel'de gerçekleşmişti. Kuşadası Limanı'na yapılacak işyerleriyle ilgili bilgilendirme toplantısına, Global Menkul Değerler'in sahibi Mehmet Kutman'ın yanı sıra Kuşadası Kaymakamı Ahmet Ali Barış, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan ile zamanın Kuşadası Emniyet Müdür Vekili Murat Yavuz ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve 200'e yakın esnaf katılmıştı. Toplantıda konuşan Kutman, Kuşadası Limanı'nda ve diğer kruvaziyer limanlarda yapılanmaya izin verilmesi için kanun değişikliği yapılacağı konusunda "kendinden emin" açıklamalarda bulunmuştu.
    
     Bilindiği gibi Kuşadası Limanı'nın işletmesini 30 yıllığına alan ve ortakları arasında Mehmet Kutman'ın sahibi olduğu Global Yatırım ile Sami Ofer'in ortağı olduğu Royal Carabian firması bulunan Ege Ports şirketi, sözleşmede ticari ünite yapımına izin veren hüküm bulunmamasına rağmen, devreye Bayındırlık Bakanlığı'nın yapılaşmaya izin veren yönetmelik değişikliği girmiş ve Kuşadası Limanı içerisinde iki katlı işyeri inşaatına başlanmıştı.
    
     Bu yönetmelik değişikliğine karşı Danıştay 6. Dairesi'ne yapılan başvuru sonucunda 5 Ekim 2004 tarihinde yürütmenin durdurulması ve değişikliğin iptaline karar verildi.
    
     Liman ile ilgili bu belirsizlik ortaya çıktığı dönemde Kuşadası'ndaki Surtel Otel'de yapacakları işyerleriyle ilgili bir toplantı düzenleyen Mehmet Kutman, toplantıya katılan Kuşadası esnafının sert tepki göstermesi üzerine olay haline gelen sözleri sarf etti. Kuşadası'nda yayın yapan yerel ADA TV tarafından yayınlanan görüntülere göre, esnafın tepkisi üzerine son derece sinirlenen Kutman, "Ben size söylüyorum, hukuki hakkımız. Onu zamanla mahkeme, hukuk, kanun bugün şey olan kanuna döner yarın ve devam eder. Genelge (yönetmelik) kanun şeklinde gelir" ifadelerini kullanmıştı.
    
     Kutman'ın Ocak ayında sözünü ettiği kanun değişikliği 3 Temmuz günü TBMM'de yasalaştı. 21 Temmuz günlü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğü giren yasa ile yalnızca Kuşadası değil, aynı zamanda Ofer Grubu'nun aldığı Galata Limanı'ndaki yapılaşmanın da önü açılmış oldu.
(İHA)
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim