• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 17 °C

İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul'da yapılacak

İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul'da yapılacak
İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi’nin ikincisi, bugün başlıyor. Ticari Eşleştirme Derneği Başkanı Koray Tuncer “Zirvenin amaçlarından biri nükleer santrallere karşı yanlış kanının izlerini silmek ve toplumdaki bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğinde, Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği tarafından düzenlenen II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi 19-20 Mart tarihlerinde Grand Cevahir Hotel & Convention Center’da düzenlenecek.

Etkinliği organize eden Ticari Eşleştirme Derneği’nin Başkanı Koray Tuncer, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında ilki gerçekleştirilen zirvede bu yıl da nükleer enerjinin geleceğine ışık tutacak adımların atılacağını kaydetti.

Temiz enerjiye yönelik dev hamlelerin hayata geçirildiği ülkemizde nükleer santral çalışmalarının sıklaştığını ifade eden Tuncer, “Nükleer enerji ve sürdürülebilir enerji çeşitliliğinin sağlanması gibi konular Türkiye’nin özellikle 2023 planları kapsamında önem kazandı. Böylesine önemli bir konuda ikinci kez önemli aktörleri bir araya getirecek bir zirveye imza atmak bizim için gurur verici. Zirvenin, özellikle ülkemizde Nükleer Enerji’nin anlaşılması, gelişmesi ve yaygınlaşmasında büyük rol oynayacağına inanıyorum” dedi.

Tuncer, zirve sırasında nükleer sanayi alanındaki global oyuncular ve yerel firmalar arasında teknoloji ve bilgi transferinin başlaması adına da önemli adımlar atılmasına olanak sağlanacağını kaydederek, şunları söyledi:

“İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi, Ticari Eşleştirme Programı (INPPS) ana yüklenicileri, tedarikçileri ve nükleer yatırımlarda yer almak isteyenleri bir araya getirecek. Bu sayede nükleer santraller konusunda tecrübeli yabancı firmalar ile sektörde yer almak isteyen yerli firmalar bir araya gelerek, nükleer teknoloji transferine yön verecek adımları atacak. Oluşacak bu birlikteliğin, nükleer enerji sektöründe yer almak isteyen yerli güçler için büyük faydalar sağlayacağına inanıyorum. Bunun yanında nükleer santral denildiğinde vatandaşlarımızın zihninde tamamen olumsuz bir tablo oluşuyor. Zirvenin en önemli amaçlarından biri de toplumun genelinde nükleer santrallere ilişkin oluşan yanlış kanının izlerini silmek ve toplumdaki bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek.”

Zirve önemli anlaşmalara da ev sahipliği yapacak

II. İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi, yabancı firmalarla yerli firmaların işbirliği anlaşmalarına da ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Bu kapsamda BİT, güvenlik ve savunma alanında faaliyet gösteren Mavinci firması, nükleer enerjide teknoloji ve bilgi transferi konusunda Alman Gesellschaft für Anlagen-und Reaktorsicherheit (GRS) firması ile önemli bir anlaşmaya imza atacak. Anlaşma, Mavinci ve Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi (HT-TTM) ile Almanya’nın ve dünyanın Nükleer Güvenlik konularında lider kuruluşu GRS ile Türkiye’de Nükleer Güvenlik, Lisanslama ve Acil Durum Hazırlıkları konularında iş ortaklığını kapsıyor. Tarafların bu kapsamda karşılıklı bilgi ve personel değişimi yapması planlanıyor.

Anlaşmaya göre GRS Nükleer alanda sahip olduğu üstün Alman teknolojisini ve kaynak kodlarını Mavinci’ye aktararak teknoloji transferi yapacak. Mavinci, HT-TTM ile bu kapsamda Ar-Ge ve proje çalışmaları ile milli teknolojiye birlikte katkı sağlayacak. Ayrıca, Mavinci sahip olduğu KBRN teknolojileri kapsamında GRS firmasına destek olacak ve firmalar bu alanlarda ortak proje çalışmalarını yürütecek.

Öte yandan zirvenin ilk gününde Gedik Kaynak ile Sheffield Forgemasters Engineering Limited (SFEL) arasında da işbirliği anlaşması imzalanacak. Anlaşma, zirvenin ilk günü öğle yemeği arasında medyanın huzurunda imzalanacak.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
engo
19 Mart 2015 Perşembe 22:29
22:29
almanyada kaldirliyor,bizimkiler yeni yapiyor ilginc
79.213.190.201
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim