• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

İstanbul Boğazı’nı kirleten gemiler, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden tespit edilecek

İstanbul Boğazı’nı kirleten gemiler, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden tespit edilecek
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne gemi kaynaklı deniz kirliliğini uzaktan tespit eden sistem yerleştirildi. Dünyada 200 noktada kullanılmasına rağmen ilk kez bir köprüde uygulanan sistem İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bilimsel desteği ile geliştirildi.

Son günlerde Marmara Denizi’nde yaşanan çevre felaketlerine karşı önlemler devam ederken Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun yapım ve işletmesini üstlenen şirketi ICA firması, gemilerden kaynaklı kirliliğe karşı bir sistem kullanmaya başladı.

İstanbul Boğazı yoluyla Marmara Denizi’ne giren gemilerin kimyasal, akaryakıt ya da balast kirliliğini tespit etmek isteyen firma; İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile işbirliği yaptı. İTÜBOA, dünya da 200 noktada deniz kirliliğiyle mücadele için kullanılan sistemi Norveç’te belirleyerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinde uyguladı.

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre, yüksek kalitede görüntü çeken gece görüşlü kamera; İstanbul Boğazı Kuzey Bölgesi İçin Gemilerden Kaynaklı Deniz Kirliliğini Algılama, Takip ve Analiz Sisteminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında köprü üzerine yerleştirildi. Uzaktan takip sistemi, dünyada ilk kez bir köprü üzerinde başarıyla uygulanırken Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün kuzey cephesi sürekli olarak taranıyor.

5 km menzili bulunan kamera Karadeniz’den giriş-çıkış yapan gemileri takip ederken kirlilik bırakıldığı anda uyarı vererek tespit edilmesini sağlıyor. Sadece deniz yaşamını değil kıyı şeridindeki insanları da ilgilendiren kirlilikleri tespit edebilen sistemi kazandıran İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özcan Arslan, her türlü gemi kaynaklı kirleticilerin tespit edilebildiğini vurguladı.

HER TÜRLÜ KİRLETİCİ TESPİT EDİLİYOR

Arslan, “Denizlerimizin yaşayabilmesi için, her türlü kirleticinin tespiti, kirliliğe müdahale edilmesi ve benzeri kirliliklerin önlenmesi gerekir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne kurulan sistemle tüm paydaş kuruluşlarla kirlilik bilgileri paylaşılıyor. Sistemin varlığının bilinmesi bile caydırıcı bir güç. Gelişmiş ülkelerde benzer sistemlerle kirliliğin önüne geçiliyor. İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama Merkezi (İTÜ BOA) olarak bizde veri elde edeceğiz. Kıvılcım proje kabul edebiliriz. Sistemlerin Türk denizlerindeki kritik noktalara kurulmasıyla birlikte, denizlerimizin daha kolay korunacağını düşünüyoruz.” dedi.

5 KM MESAFEDEN GEMİ KAYNAKLI KİRLİLİK BELİRLENİYOR

Denizdeki değişimleri fark edebilen sistemden elde bilgilerin Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimleriyle paylaşıldığını belirten ICA Genel Müdürü Serhat Soğukpınar ise, İstanbul Boğazı’nın önemine değindi.

Soğukpınar, “Dünyanın en önemli su yollarından İstanbul Boğazı’ndaki gemilerin yük miktarları arttı. Özellikle tankerlerin geçiş sıklığı ve Boğaz’dan taşınan petrol ve kimyasal yüklerin artışı önemli su yolunun petrol ve türevleri tarafından kirletilmesi riskini de artırıyor. Gemilerden kaynaklı deniz kirliliği, bu kirliliğin tespit edilmesi ve önlenmesi çevre ve insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Proje ile İstanbul Boğazı’nın kuzeyindeki kirliliği tespit edebileceğiz.” dedi.

24 saat verimli olan sistemin Norveç’te kıyı yönetimi, Azerbaycan’da ise Hazar Denizi yüzey ve sualtı kirliliğinin tespiti için kurulduğu vurgulandı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim