• BIST 9753.94
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

İsrail'den Estelle için ilk açıklama geldi

İsrail'den Estelle için ilk açıklama geldi
İsrail Savunma Bakanlığı, gemiye rotasını değiştirmesi yönünde birçok kez yapılan uyarıya rağmen yoluna devam etmesi üzerine, Estelle'ye müdahale etmek zorunda kalındığını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanlığı, Estelle gemisinin rotasının Aşdod limanına çevrildiğini belirtti.  Bakanlıktan yapılan açıklamada, gemiye rotasını değiştirmesi yönünde birçok kez yapılan uyarıya rağmen yoluna devam etmesi üzerine, Estelle'ye müdahale etmek zorunda kalındığı ifade edildi.

Müdahale esnasında yolcuların güvenliği için önlemler alındığı belirtilen açıklamada, hiç bir şekilde güç kullanılmadığı ifade edildi.

Gazze'ye belirlenen kara güzergahı dışında yapılan yardımlara hiçbir şekilde izin verilmeyeceği belirtilen açıklamada, geminin Aşdod Limanı'na yönlendirildiği ve limana varılmasının ardından yolcuların İsrail İçişleri Bakanlığı Göçmen Bürosu'na transfer edileceği belirtildi.

Yunanistan'dan İsrail'e kınama

Öte yandan Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), Gazze'deki ambargoyu kırmak ve bölgeye insani yardım taşımak için yola çıkan Finlandiya bandıralı Estelle isimli gemiye İsrail donanmasının müdahale etmesini kınadı.

SYRIZA'dan yapılan açıklamada, "İsrail hükümetinin uluslararası hukuku ihlal ederek uluslararası sularda Estelle gemisini işgal etmesini ve gemideki insani yardım paketlerinin abluka altında bulunan Filistin halkına ulaşmasının yasaklanmasını net bir biçimde kınıyoruz" denildi.

Açıklamada, Yunan hükümetinin bugün, Estelle gemisine uygulanan hukuka aykırı saldırıyı kınaması ve tüm yolcuların serbest bırakılmaları çağrısında bulunması gerektiği vurgulandı.

Parti açıklamasında, "SYRIZA, başkenti Doğu Kudüs olan egemen bir Filistin devletinin tanınması için her türlü siyasi düzeyde mücadelelerde bulunmaya devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.

-"Arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz"

SYRIZA lideri Alexis Tsipras ise milletvekilleri Vaggelis Diamantopulos ve Dimitris Kodelas'ın Estelle gemisinde bulunmasından gurur duyduklarını açıkladı.

Tsipras, şu ifadeleri kullandı: "SYRIZA partisi Parlamento grubu adına desteklerimizi, aynı zamanda partinin iki üyesinin gemide bulunmasından dolayı gurur duyduğumuzu ifade etmek isterim. Barış düşmanlarının güçlü silahlara sahip olduklarını biliyorum. Onlarda bilmelidir ki, en güçlü silah halkların dayanışmasıdır. ve şimdi tüm Avrupa ve dünya halklarının dayanışma göstermelerini istiyoruz. Dayanışma silahı değerlerimizin ve eylemlerimizin üstünde olacaktır."

SYRIZA İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek de öncelikle Mavi Marmara olayındaki gibi bir can kaybı yaşanmamasını temenni ettiklerini ifade ederek, "Arkadaşlarımızın yaptığını takdir ediyoruz. Artık uluslararası toplumun Filistin meselesine farklı bakması lazım. 2012 yılında gözümüzün önünde orada bir insanlık dramı yaşanıyor. İnsanlar soykırıma uğruyor" diye konuştu.

İsrail'in gemiye müdahale edeceğinin önceden belli olduğunu anımsatan Zeybek, "Ancak burada amaç olayın farklı boyutunu ortaya koymaktı. Artık uluslararası kuruluşların bu olaya el atmaları gerekiyor" dedi.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Demokrat Sol Parti (DİMAR) de yaptıkları açıklamalarda, müdahaleyi kınadı. Estelle gemisinde ikisi milletvekili 5 Yunan vatandaşı bulunuyor. 

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim