• BIST 9836.42
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

İsrail'de yargı reformu protestoları sürüyor: Hayfa Limanı ablukaya alındı

İsrail'de yargı reformu protestoları sürüyor: Hayfa Limanı ablukaya alındı
İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı reformunu protesto eden göstericiler Hayfa Limanı'nı abluka altına aldı.

Netanyahu uzlaşı çağrılarını reddederken İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog uçurumun artık dokunma mesafesinde olduğunu belirterek 'iç savaş' uyarısında bulundu.

Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan düzenlemesi ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemleri ve büyük protestolara neden oldu.

Hayfa Limanı Ablukaya Alındı

Hükümetin tartışmalı yargı reformuna karşı ülke çapında protestolar devam ederken sabah saatlerinde donanma gazilerinden oluşan bir grup, teknelerle Hayfa limanını ablukaya aldı ve ticari gemilerin limana girişini kapattı. Yargıtay binasına giden yol kırmızı ve pembe renge boyandı. Polis, belediye çalışanı kılığında ve yüzleri maskeli olarak Kudüs'teki ana yolları boyadıklarından şüphelenilen 5 göstericiyi tutukladı.

Netanyahu Dediğini Yaptı! Uzlaşı Çağrısını Anında Reddetti

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkedeki krizin giderek derinleşmesinden dolayı devreye girdi ve Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya uzlaşı çağrısında bulundu. Ancak daha önce de geri adım atmayacağını belirten Netanyahu bu çağrıyı anında reddetti.

Netanyahu daha önce yaptığı bir açıklamada, "Polise karşı şiddeti, yol kesmeyi veya kanun ihlalini kabul etmeyeceğiz. Gösteri hakkı anarşi hakkı değildir" demişti .İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise bazı göstericilerin polise taş attığını ve polisin "anarşistlerin" isyan çıkarıp yolları kapatmasını engellemek için elindeki tüm araçları kullanacağını ifade etmişti.

İç Savaş Uyarısı

Batı medyası bugün Herzog'un yasayı erteleme ve müzakere etme çağrılarını reddeden Netanyahu'yu 'krizi derinleştirmekle' suçlarken, Herzog 'iç savaş' konusunda uyarıda bulundu. Herzog, ulusal televizyonda yayınlanan açıklamasında iç savaş ihtimalinin gözardı edilemeyeceğine dikkat çekerek 'uçurum artık dokunma mesafesinde' dedi.

Muhalefet partisi lideri ve eski savunma bakanı Benny Gantz da Netanyahu'yu uyardığı açıklamasında “Bir iç savaş yaklaşıyor ve koalisyon gözleri kapalı bir şekilde ona doğru koşuyor. Bu gerçekten acil bir durum, ülke uçuruma yuvarlanabilir” demişti.

Ülkeden Dikkat Çeken Görüntüler

İsrail başbakanı Netanyahu geçtiğimiz hafta dağıtılan ön seyahat programına göre Berlin ziyaretinden Cuma günü dönecekti ancak programını kısa keserek Perşembe günü döneceğini bildirdi. Yerel medyada yayınlanan haberlere göre Netanyahu ziyaretini koalisyon üyeleri ile yapacağı görüşme için erteledi.

Öte yandan yüzlerce protestocu, başbakanın Berlin'e gidişini engellemek amacıyla havaalanına geldi.

Uluslararası ajanslar ülkedeki protestolardan dikkat çeken fotoğrafları yayınlarken bir grup kadının 'Damızlık Kızın Öyküsü' dizisi karakterleri gibi giyinip protestolara destek verdiği görüldü. (Hürriyet)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim