• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

'İsrail ve Filistin'e ihracat kolaylaşacak'

'İsrail ve Filistin'e ihracat kolaylaşacak'
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı, İsrail ve Filistin temasları sırasında iki ülke yetkilileriyle ticareti kolaylaştırmak, geliştirmek ve teşvik etmek için temaslar gerçekleştirildiğini ve görüşmelerin olumlu olduğunu belirtti.

Türk ihracatçısının İsrail ve Filistin pazarına daha kolay erişimini  sağlamak için her iki ülkeyle yapılan görüşmelerin olumlu olduğunu dile getiren  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Aşçı, gerçekleştirdiği temasları gazetecilere değerlendirdi.
 
İsrail'deki temasları sırasında Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Ohet Kohe,  Vergi İdaresi Başkanı Moşe Aşer ve Gümrük İdaresi Başkanı Abraham Ben Ardete ile  bir araya gelen Aşçı, görüşmelerde Türk iş adamlarının İsrail’deki yatırımlarının  kolaylaştırılması, teşvik edilmesi ve yatırımların önündeki engellerin  kaldırılması konusunun ele alındığını belirtti.
 
Bu konuda İsrailli yetkililerden yardım istediklerini aktaran Aşçı,  özellikle de inşaat alanında Türk girişimcisinin ne kadar iddialı ve başarılı  olduğunu İsrail tarafına anlattıklarını dile getirdi.
 
Aşçı görüşmeler sırasında iki ülkenin firmalarının karşılıklı  tanıtılması yönünde bir teklif sunduklarını belirterek, şunları söyledi:
 
"Authorized Economic Operator" (AEO) dediğimiz bir sistem var. Biz  bunu Türkçe'ye "Yetkilendirilmiş Yükümlü" olarak çevirdik. Güvendiğiniz,  hesaplarına muhasebe kayıtlarına girebildiğiniz firmalar var. Bu firmaların  işlerini kolaylaştırıyorsunuz, bu ülke içerisindeki kısmı. Aynı zamanda diğer  ülkelerle "Karşılıklı Tanım" anlaşmaları yapıyorsunuz. Örneğin (Güney) Kore ile  bunu bitirmek üzereyiz, ABD ile görüşmelerimiz devam ediyor. Azerbaycan’la da  geliştireceğiz. İsrail'e de böyle bir teklif getirdik. Bizdeki firmaların  İsrail’de tanınması, İsrail’dekilerin de ülkemizde tanınması konularını detaylıca  konuştuk."
 
Bu çalışmaların hayata geçirilmesi için bir yol haritası  çıkarılacağını kaydeden Aşçı, bu süre sonunda Türk ihracatçısının İsrail’e daha  kolay ihracat yapacağını ve Türkiye'nin ihracatını artıracaklarını düşündüklerini  belirtti.
 
Aşçı şöyle devam etti: "İsrail ile geçen yıl gerçekleşen ticaret hacmimiz 4 milyar dolar  civarında. Biz bunu peyderpey artırmak istiyoruz. Öncelikle pazara giriş  konusunda gümrüklerdeki beklemeler, kısıtlamalar ortadan kalkacak. İsrail’in  kıymet ve menşe konusundaki şüpheleri ortadan kalkacağı için ihracatçılarımızın  pazara kolay erişeceklerini düşünüyoruz. Bu anlamda tüm dünyada kullanılan metot  aynı zamanda gümrükteki iş yükünü azaltan bir metot. Bunları konuştuk. Bunların  öncesinde daha kolay işlem yapabilmek için "Basitleştirilmiş Gümrük Hattı"  dediğimiz şuan Rusya ile uyguladığımız, Beyaz Rusya ile anlaşmasını yaptığımız ve  Azerbaycan ve Kazakistan ile uygulamayı planladığımız bir çalışma var. Bu  çalışmada bizim firmalarımız buraya gönüllü olarak giriyor. Türkiye’den mal ihraç  edilirken, eşyanın cinsinin, miktarının, kıymetinin ne olduğuna dair bilgiler  oradan yola çıkarken buraya da geliyor. Dolayısıyla gittiği ve geldiği ülkede  eşyalar önceden risk analizleri yapıldığı için daha hızlı geçiyor. Bunu biz  özellikle İsrail ve Filistin taraflarına önerdik."
 
Gazze'ye gönderilecek yardım malzemelerine erişim konusunda da İsrail  tarafına taleplerini ilettiklerini belirten Aşcı, "TİKA tarafından yapılan ve  yakında açılacak olan 200 yataklı bir hastane var. Bunların ekipmanlarının  Gazze'ye kolayca girişinin sağlanması gerekiyor." dedi.
 
Filistin'e çifte gümrük kontrolü
 
Bölgedeki durum sebebiyle Filistin'e giden malların hem İsrail hem de  Filistin tarafında iki kez gümrük kontrolünden geçtiğini hatırlatan Aşçı,  "Bölgenin yapısı nedeniyle Filistin'e giden mallar, biri İsrail tarafında diğeri  Filistin tarafında olmak üzere iki kez gümrük kontrolünden geçiyor. İsrail’in  Hayfa limanında bir gümrük kontrolü var, sonrasında Filistin tarafına geçerken  ikinci bir gümrük kontrolü daha var. Biz ikinci kontrolün gereksiz olduğunu,  birinci kontrolün yeterli olması gerektiğini ifade ettik. Bunu her iki taraf da  anlayışla karşıladı. İnşallah bundan sonra gelecek mallarda bir tarafta yapılacak  kontrol diğer tarafta da kabul edilecek." diye konuştu.
 
Görüşmelerde gündeme gelen konulardan birinin de transit taşımacılık  alanında iş birliği olduğunu dile getiren Aşçı, şöyle devam etti:
 
"Transit taşımacılıkta kullandığımız yollardan biri Hayfa limanı.  Hayfa limanına RO-RO gemilerle gelen tırlarımız İsrail içerisinden geçerek Ürdün  ve diğer ülkelere ulaşabiliyor. Buradaki kolaylaştırma taleplerimizi ilettik. İki  ülke arasında şuanda Uluslararası Karayolu Taşıma Anlaşması yok. Bu anlaşmanın  eksikliğinden bahsettik. Böyle olunca Hayfa limanındaki tırlarımız bekletiliyor  ve konvoyla götürülüyor. Bu tabi zaman kaybına ve maliyetlerin artmasına yol  açıyor. Bunu gündeme getirdik. İsrail tarafı da konuyu Ulaştırma Bakanlığına  ileteceklerini aktardı. Öncelikle "Uluslararası Karayolu Taşıma Anlaşması"  yapacaklarını söylediler. Bugün Hayfa limanına yapacağımız ziyarette bu konuyu  detaylıca görüşeceğiz."
 
Liman ücretlerinin yüksek olduğu konusunda gelen şikayetleri de  gündeme getirdiklerini belirtten Aşçı, liman ücretlerinin düşürülmesi ve Ürdün’e  taşımacılık yapan tırların dönüşte dolu gelmelerinin sağlanması taleplerinin  İsrail tarafından olumlu karşılandığını söyledi.
 
İsrail ve Türkiye arasındaki "Serbest Ticaret Anlaşması"na değinen  Aşçı, Filistin topraklarında yer alan Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen  malların bu anlaşmanın kapsamına girmeyeceğinin İsrailli yetkilere bir kez daha  iletildiğini belirtti.
 
İsrail ile kaçakçılığa karşı işbirliği
 
Bu görüşmelerde öne çıkan başlıklardan birinin gümrüklerdeki yeni  teknolojik gelişmeler olduğunu dile getiren Aşçı, İsrail ve Türkiye'nin bu  konularda işbirliği ve tecrübe paylaşımında bulunacağını belirtti. Gümrük  kaçakçılığını önleme noktasında İsrail ile işbirliği yapmaya karar verdiklerini  belirten Aşçı, bunun için kurulacak çalışma gruplarıyla bilgi paylaşımı ve ortak  operasyonlar yapılabileceğini dile getirdi.
 
Aşçı, Türkiye'de olduğu gibi İsrail'de de sigara, akaryakıt ve  uyuşturucu kaçakçılığının kaçakçılık sorununun başını çektiğini belirterek,  Türkiye'nin kaçakçılıkla mücadele konusundaki tecrübelerini ve geçen yıl yapılan  operasyonlarda 2,7 milyar lira değerinde mal ele geçirilmesini İsrailli  meslektaşlarına ilettiklerini ve onların da kendilerini tebrik ettiğini aktardı.
 
"Filistinli gümrük memurları Türkiye'de eğitim görecek"
 
Aşçı, Filistin'e dün yaptığı ziyaret sırasında da Maliye ve Planlama  Bakanı Şükrü Bişara ve Gümrükler Müdürü Luan Anaş ile bir araya geldiklerini  belirterek, görüşmelerde iki ülkenin ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi için  atılabilecek adımların değerlendirildiğini ifade etti.
 
Filistin hükümetinin kaçakçılıkla mücadele konusunda Türkiye'nin  tecrübelerinden faydalanmak istediğini belirten Aşçı, bu doğrultuda Filistinli  gümrük memurlarının Türkiye'de eğitileceğini aktardı.
 
Aşçı, "Hem gümrük mevzuatı, hem de kaçakçılığı önlemek için  kullandığımız yöntemler konusunda eğitim vermek için oradaki meslektaşlarımızı  Türkiye'ye davet ettik. Türkiye’deki kendilerine detaylı eğitim verebileceğimizi  ve gerekirse teknik ekipman desteğinde bulunabileceğimizi söyledik. Onlar da bunu  kabul etti. Çok kısa zamanda bunu hayata geçirip Filistinli meslektaşlarımızı  Türkiye’de misafir edip eğitim ihtiyaçlarını gidereceğiz." açıklamasında bulundu.
 
Filistin ziyareti sırasında esnaf ve zanaatkarları yaşatma konusunu da  gündeme getirdiklerini söyleyen Aşçı, "Filistinli Bakan Bişara buna büyük ilgi  gösterdi. Bu anlamda çok kısa sürede bir çalışma yapacağız. Eylül ayında  kutlayacağımız Ahilik Haftası'nda Filistin tarafını davet etmeyi planlıyoruz.  Bunun dışında Filistinli kooperatiflere destek olabileceğimizi söyledik.  Kendileri de bundan memnuniyet duyacaklarını ifade etti." dedi.
 
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Filistin  Koordinatörlüğü'nü de ziyaret eden Aşcı, TİKA'nın Filistin'deki çalışmaları  hakkında bilgi aldı.
 
Aşçı, İsrail'in Hayfa limanını da ziyaret ettikten sonra akşam  saatlerinde yurda dönecek.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim