• BIST 9767.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 19 °C

İsrail gözünü Körfez'e dikti

İsrail gözünü Körfez'e dikti
İsrail’in nükleer kapasiteli üç denizaltıda bazı değişiklikler yaparak İran’ı füze menziline almak üzere Basra Körfezi’ne yollamaya hazırlandığı ileri sürüldü.
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, "İsrail’in ortadan kaldırılması gerektiğini" sık sık yinelerken, İsrail’in İran’ı denizden füzelerle vurmak amacıyla Basra Körfezi’ne nükleer kapasiteli üç denizaltı göndermeye hazırlandığı ileri sürülüyor. İddiaya göre İsrail, denizaltıları sözkonusu operasyon için özel olarak hazırladı ve sefer için bölgedeki bazı ülkelerden gerekli izni de aldı. 

İsrail'in geçen yıl Almanya’dan satın aldığı nükleer kapasiteli üç denizaltıda bazı değişiklikler yaptığı ve İran’ı füze menziline almak üzere Basra Körfezi’ne yollamaya hazırlandığı ileri sürüldü.

World Net Daily’de yer alan habere göre, Alman mühendisler, birkaç haftadır bulundukları İsrail’de, SSK Dolphin (Yunus) sınıfı saldırı denizaltıları üzerinde çalışıyordu. Almanya’nın İsrail’e geçen yıl sattığı, nükleer saldırı kapasiteli üç denizaltı, olası bir harekata yönelik olarak Alman mühendisler tarafından hazırlandı. Daha önce Hint Okyanusu’nda devriye görevi yapan denizaltılardan birinin İsrail’in Hayfa limanında, diğerinin de Lübnan açıklarında demirli olduğu, son birkaç haftadır servise tabi tutulduğu iddia edildi.
Güvenlik kaynaklarına dayandırılan habere göre, Alman mühendisler, denizaltılara daha geniş yakıt tankları monte etti. Denizaltıların torpido yuvaları da genişletildi. Böylece üç adet denizaltı, İsrail limanlarından Basra Körfezi’ne dek sadece tek yakıt ikmali yaparak ulaşabilecek ve kendisine yönelecek destroyer tehdidini savuşturabilecek hale geldi. Yaklaşık 350 metre derinliğe inebilen, dizel yakıtlı, Alman yapımı Dolphin denizaltıları, 12 bin kilometrenin üzerinde bir menzile sahip.

Güvenlik kaynakları, yapılan bu değişikliklerin İsrail’in askeri gündemiyle ilgisi olmadığını savunsa da, İsrail hükümetinin denizaltıları İran’ı vurabilecek bir noktaya göndermek için diğer ülkelerle görüştüğünü kabul ediyor. Gazete, "İsrail’in Akdeniz’den Basra Körfezi’ne ulaşımı diplomatik yollardan garanti altına aldığını" belirterek, İsrail savaş gemilerinin Süveyş Kanalı’ndan geçişine resmen izin vermeyen Mısır hükümetinin bu kez böyle bir harekete ses çıkarmayacağını ima etti. Ayrıca İsrail’in, denizaltılarının Süveyş Kanalı’ndan geçişinden sonra, Kızıldeniz kıyısındaki Eritre’de yakıt ikmali yapmaları için gerekli izinleri de aldığı iddia edildi. Basra Körfezi’ne yerleşecek denizaltılar, nükleer tehdidini sürdüren İran’a karşı bir misilleme kozu olarak bekletilecek.

İsrail’in, İran’a yönelik "önleyici saldırı" stratejisinin nükleer kapasiteli denizaltılara yoğunlaşacağı, 2004 yılı sonundan beri konuşulmaya başlamıştı. Sorunlu bir sürecin ardından da olsa Almanya’dan satın alınan Dolphin denizaltıları, bu ülkenin bölgedeki müttefiklerinden İran’a karşı kullanılırsa yeni bir tartışma doğacak. İsrailli yetkililer, denizaltıların İran’a yönelik nükleer bir saldırıda kullanılabileceğini şimdilik kabul etmiyor. Fakat siyasi yorumculara göre bu denizaltılar Basra’ya yaklaştıkça, nükleer programı tartışma konusu olan Tahran Yönetimi’ne karşı İsrail’in elinde yeni bir koz belirecek. İran’ın bu sayede nükleer programını durdurmaya yanaşması da olası. DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim