• BIST 9524.59
  • Altın 2499.358
  • Dolar 32.5654
  • Euro 34.2565
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 13 °C

İsrail, Gazze yardım gemisine saldırdı

İsrail, Gazze yardım gemisine saldırdı
İsrail donanması, İsveç'ten Gazze'deki ambargoyu kırmak ve bölgeye insani yardım taşımak için yola çıkan Finlandiya bandıralı Estelle isimli gemiye müdahale etti.

İsrail'in 2007 yılından beri Gazze'ye uyguladığı ambargoyu delmek için yola çıkan Estelle'ye İsrail'in savaş gemileri müdahale etti.

İsrail donanması, İsveç'ten Gazze'deki ambargoyu kırmak ve bölgeye insani yardım taşımak için yola çıkan Finlandiya bandıralı Estelle isimli gemiye müdahale etti.

İsrail ordusu adına açıklama yapan Avihay Adray, Estelle gemisinin Gazze karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle, İsrail donanmasına bağlı güçlerin, geminin güvertesine çıktığını ve kontrolü ele geçirdiğini açıkladı. Gazze'deki Ambargoyu Kırma Halk Komitesi üyesi Ali en-Nazlı ise  gemideki canlı yayının İsrail donanması tarafından kesildikten sonra Gazze karasuları yakınlarında durdurulduğunu ifade etti. 

Nazlı, İsrail donanmasının gemidekilerle iletişimlerini sadece İsrail iletişim kaynaklarını kullanarak kurabildiklerini dile getirdi. 

Bu arada, İsrail donanmasına ait gemilerin, ''Estelle'' gemisini Aşdod limanına yönlendirdiği belirtildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, donanmaya ait gemilerin, yolcuların rotayı değiştirmeyi reddetmesi üzerine ''Estelle''i Aşdod limanına yönlendirdiği belirtildi.   ''Estelle'' gemisindeki yaklaşık 30 yolcunun duruma direniş göstermediği bildirildi. 

Gemiyi Gazze'ye gönderen İsveç'teki Ship to Gaza'nın sözcüsü Victoria Strand, Associated Press'e yaptığı açıklamada, silahlı ve maskeli askerlerin gemiye bindiğini, iletişimi kestiklerini belirterek, gemideki eylemcilerin kendilerini 6 donanma gemisinin çevrelediğini söylediklerini kaydetti.  Victoria Strand, ''Bu acımasızlık göstergesi'' dedi. 

"Estelle" gemisinin basın sorumlusu Stefan Granam da, İsrail askerlerinin gemiye sabah saatlerinde uluslararası sularda müdahale ettiğini söyledi. 
Granam, gemi mürettebatıyla yaptıkları son görüşmede, İsrail kuvvetlerinin gemiye müdahale ettiği bilgisini aldıklarını, ardından Estelle'le irtibatlarının kesildiğini belirtti. Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in kendilerine bir mektup gönderdiğini ve mektupta, İsrail'in Estelle gemisine karşı müdahalede bulunacağını ancak bu müdahalenin nasıl olacağını açıklamadığını ifade etti. 

53 metrelik gemi, 5’i İsveç, Norveç, Yunanistan ve İspanya’dan milletvekilleri olmak üzere 20 eylemci ile insani yardım taşıyor.

20 Haziran'da İsveç'in kuzeyindeki Umea kentinde yüzlerce kişinin katıldığı ve festival havasında geçen bir kutlamayla demir alan 20 aktivist, Estelle ile Gazze'ye yelken açmıştı. İsveç, Finlandiya, Norveç, Kanada, İspanya, Amerika, Yunanistan ve İsrail'den katılan barış destekçileri arasında müzisyenler, gazeteciler, akademisyenler ve milletvekilleri bulunuyor.

Aralarında İsrailli barış destekçilerinin de olduğu aktivistler, gemide çimento, çocuklara için malzemeler ve en önemlisi de "dayanışma" taşıyordu. İsrail hükümetinin Estelle'i küçümsemesine tepki gösteren aktivist Mikhael Lofgren, "İsrail hükümeti gücün büyüklükte olmadığını halen anlamıyor" açıklamasını yapmıştı.

Estelle, 2 yıl önce Mavi Marmara öncülüğünde Gazze'ye insani yardım taşıyan Özgürlük Filosu'nda da yer almıştı.

İsrail ordusunun Mavi Marmara baskınında gemideki dokuz Türk vatandaşı öldürülmüş ve olay tüm dünyada İsrail yönetimine karşı büyük tepkilere neden olmuştu. İsrail olayın ardından oluşan uluslararası tepkiler nedeniyle Gazze'ye uyguladığı ambargoyu bir ölçüde hafifletmek zorunda kalmıştı.

estelle.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim