• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 20 °C

İsrail donanması Filistinli balıkçı teknesini batırdı

İsrail donanması Filistinli balıkçı teknesini batırdı
İsrail Deniz Kuvvetleri'nin, Filistinli balıkçılara ait bir tekneyi batırdığı ve 5 balıkçıyı gözaltına aldığı bildirildi.

İsrail Deniz Kuvvetleri'nin, Filistinli balıkçılara ait bir tekneyi batırdığı ve 5 balıkçıyı gözaltına aldığı bildirildi. Filistin Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayaş, saldırıya ilişkin "İsrail Deniz Kuvvetleri'ne bağlı 7 hücumbottan, Gazze açıklarında avlanan Filistinli balıkçıların teknesine ateş açıldı, füzelerle hedef alınan tekne batırıldı" dedi.

İsrail yönetimi, Filistin Çalışma ve Yerleştime Bakanı Mufid Hasayine'nin Gazze Şeridi'nden Batı Şeria'ya geçmesine izin vermedi. İsrail savaş gemileri ise Gazzeli balıkçılara saldırarak 5 kişiyi gözaltına aldı. 

Filistin Çalışma ve Yerleştime Bakanı Hasayine, yaptığı yazılı açıklamada, Ürdünlü mevkidaşı Sami Helse ile görüşmek ve 5. Uluslararası Enerji Konferansına katılmak için Gazze Şeridi'nden ayrılarak Batı Şeria'ya gitmesine, İsrail'in izin vermediğini belirtti.
Hasayine açıklamasında, "İsrail işgal yönetimi hâlâ Gazze'deki bakanların Batı Şeria'daki bakanlık merkezlerine hareketini engellemeyi sürdürüyor" ifadesini kullandı.

Filistin Mühendisler Sendikası'nın salı ve çarşamba Ramallah'ta düzenlenecek 5. Uluslararası Enerji Konferansına katılması için kendisini davet ettiğini ifade eden Hasayine, Gazze Şeridi'nden ayrılmasının engellenmesi ve söz konusu konferansa katılmamasından dolayı İsrail’i kınadı. Konuya ilişkin İsrail yönetiminden henüz bir açıklama yapılmadı.

İsrail balıkçı tekneye saldırdı

İsrail Deniz Kuvvetlerine ait savaş gemileri ise Gazze açıklarında balıkçılık yapan bir tekneye ağır silahlarla saldırdı. Saldırıda hedef alınan tekne battı, 5 Gazzeli balıkçı gözaltına alındı.

Gazze’de Filistinli Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş, “İsrail Deniz Kuvvetlerine ait 7 savaş teknesi, ağır otomatik silahlar ile bomba kullanarak 5 balıkçıyı taşıyan tekneye saldırdı” dedi.
Anadolu Ajansı’na konuşan Ayyaş, teknenin saldırıda zarar görmesinden dolayı dakikalar sonra battığını, denize atlayan balıkçıların yaralanmadığını ancak gözaltına alındığını dile getirdi. Bu saldırıyla ilişkin de İsrail’den henüz resmi açıklama yapılmadı.

Kahire’de 26 Ağustos’ta varılan ateşkes anlaşması öncesi İsrail, Gazzeli balıkçılar için avlanma menzilini 3 mil olarak belirlemişti. Anlaşmanın ardından ise menzil 6 mile çıkarılmıştı.

Filistin ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması, Filistinli balıkçıların 20 mil sınırı içinde avlanmasını öngörüyor. Ancak daha sonra mesafeyi keyfî şekilde kısaltan İsrail, bu çerçevede zaman zaman Filistinli teknelere ateş açıyor ve balıkçıları gözaltına alıyor.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, kalıcı ateşkes anlaşmasının ‘Gazze ile İsrail arasındaki sınır kapılarının açılması, insani yardımların ve inşaat malzemelerinin Gazze'ye geçişine izin verilmesi, denizde avlanma alanının 6 mile çıkarılması ve diğer konularda taraflar arasındaki dolaylı müzakerelerin devam etmesi" maddeleri üzerinde gerçekleştiğini duyurmuştu.

Gazze saldırısı

İsrail'in Gazze'de 7 Temmuz'da başlattığı Koruyucu Hat Operasyonu 26 Ağustos’taki ateşkesle bitirilmişti.

İsrail’in Gazze’de 51 gün boyunca sürdürdüğü operasyonda çoğu sivil 2142 Filistinli öldürülmüş, 11 bin 100 Filistinli yaralanmıştı. 51 gün içinde ölen İsrailli sayısı ise 69.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim