• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaşma yaptı

İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaşma yaptı
Yemenlilerin ticari gemilerine yönelik operasyonları sebebiyle ekonomik kriz yaşayan İsrail, Birleşik Arap Emirleri ile bir anlaşma yaptı.

Yemenlilerin İsrail ticari gemilerine saldırıp alıkoyması sebebiyle ekonomik krize sürüklenen İsrail çözüm için komşularından yardım istedi. Birleşik Arap Emirlikleri’yle anlaşmaya varan İsrail, Truknet şirketinin Dubai ve Hayfa limanları arasında kara taşımacılığına başladığı bildirildi.

İsrail ordusuyla koordineli çalışan Truknet şirketi, Dubai ve Hayfa limanları arasında bir kara köprüsü oluşturmak için lojistik şirketi ‘Iron Swords’ aracılığıyla faaliyet göstermeye başladı. Kara yolu taşımacılığının, gemilerin mal transferi için çözüm sağlaması amaçlanıyor.

Bu işbirliğinin İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 2020 yılında imzalanan ve ilişkilerin normalleştirilmesini öngören ‘İbrahim Anlaşması’na dayandığı bildiriliyor.

İsrail gemilerinin Kızıldeniz’de Yemen saldırılarından korunması için artık ticari yüklerin, Dubai, Suudi Arabistan ve Ürdün ile Hayfa limanını birbirine bağlayan rota üzerinden karadan gidiş dönüş olarak taşınması planlanıyor.

Yemen Ensarullah Hareketi’nin operasyonları sebebiyle İsrail’in Eylat Limanının kapanmak üzere olduğu ve işçi çıkarmaya başladığı bildirilmişti. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Ürdün’ün yaptığı bu işbirliği sayesinde İsrail’in hem Yemenlilerin saldırılarından korunacağı hem de taşımacılığın daha ekonomik hale geleceği bildirildi.

Ortak düşmana karşı tek yumruk

2015’ten beri Yemen Ensarullah Hareketi’ne karşı savaşan Arap ülkelerinin İsrail’le yaptığı bu işbirliğinin İsrail’e Süveyş Kanalı’ndan geçişe göre daha hızlı bir alternatif sunduğu ve soruna çözüm getirdiği ifade edildi, bu projede Bahreyn lojistik şirketiyle de işbirliğinde ilerleme kaydedildiği bildirildi.

Truknet CEO’su Hanan Friedman, verdiği demeçte bu yeni aşamayı “Asya’dan İsrail’e, oradan Avrupa’ya ve İsrail’den Asya ve Uzak Doğu’ya giden kara yolu, İbrahim Anlaşmaları’nın sonucu olan çığır açıcı bir katkı” olarak nitelendirdi.

Yemenlilerin Kızıldeniz’de İsrail ticaretine yönelik tehditlerine değinen Friedman, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Ürdün’ün işbirliği sayesinde İsrail’in daha ucuz ve daha güvenli bir rotaya kavuştuğuna dikkat çekti.

Kara taşımacılığı sayesinde deniz yolunun yüzde 80’inden tasarruf edileceğini belirten Friedman, Dubai Liman Şirketi ile iş birliği içinde çalışan, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait bir lojistik şirketi aracılığıyla da nakliyenin daha ucuza geleceğini söyledi. Friedman ayrıca İsrail Savunma Bakanlığı’nın ihtiyaçlarının da bu yolla karşılanacağına dikkat çekti.

Yemen Silahlı Kuvvetlerinin, Kızıldeniz’de İsrail gemilerine el koyması nedeniyle birçok İsrailli firma gemiler için güvenli fakat daha uzak rota arayışına girmiş ve bu da maliyetlerin artmasına neden olmuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim